Pentru a cunoaşte mai bine problemele de gospodărire a apelor din Defileul Crişul Repede dar şi potenţialul turistic din Bazinul Hidrografic Crişuri reprezentanţii mass-media bihorene au luat parte la o expediţie de rafting pe Crişul Repede. Acţiunea, organizată joi de Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Crişuri, în parteneriat cu Master Adventure şi Serviciul Judeţean Salvamont Bihor în zona Şuncuiuş, a fost dedicată dedicată Zilei Dunării.
Pe parcursul celor 14 kilomeri parcurşi pe Crisul Repede au putut fi văzute numeroase sticle din plastic, pungi şi alte deşeuri aruncate de turişti dar şi de locuitorii din zonă în Criş, fapt ce dovedeşte că protecţia mediului nu este prioritară pentru români.
Pentru Dunăre
„Cu toate că Bazinul Hidrografic Crişuri nu este bazin riveran Dunării, grija şi dorinţa de a contribui la protejarea fluviului face ca, şi în acest an, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri să organizeze evenimente menite să contribuie la conştientizarea populaţiei faţă de scopul comun, şi anume ape curate” a declarat Pásztor Sándor , directorul ABA Crişuri.
În România, Bazinul Hidrografic Crişuri este bazinul cu cel mai mare potenţial în ceea ce priveşte sporturile nautice întrucât aici, pe o lungime totală de aproximativ 100 km, sunt practicabile trei cursuri de apă şi anume: Crişul Repede, Crişul Negru şi Crişul Pietros. Calitatea acestor cursuri de apă precum şi modul de gospodărire a tuturor râurilor din bazinul Crişuri au efect asupra calităţii răului Tisa şi implicit a fluviului Dunărea.
Dunărea străbate 10 ţări, 4 capitale şi uneşte peste 80 de milioane de destine. Mai mult de jumătate din lungimea fluviului traversează România şi 30% din bazinul Dunării se află pe teritoriul ţării noastre. În plus, 97,8 % din suprafaţa României se află în bazinul hidrografic al Dunării şi la gurile de vărsare în Marea Neagră se formează Delta Dunării, un loc unic în Europa.
În data de 29 iunie, Europa sărbătoreşte pentru al nouălea an consecutiv Ziua Dunării. Manifestării dedicate acestui eveniment se desfăşoară în toate statele dunărene şi anume : Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova şi Ucraina.
Citiți principiile noastre de moderare aici!