S-a produs minunea în care sperau, de mai bine de un an şi jumătate, petroliştii din Suplacu de Barcău. joi, în prezenţa a peste 50 de oficialităţi, parlamentari şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, cu şuierul sirenei care a sunat începerea unei noi zi de lucru, s-a mai scris o nouă pagină de istorie a locului. Rafinăria „Crişana Balc” din Suplacu de Barcău funcţionează, oficial, de joi.
Redeschiderea rafinăriei are un impact social pozitiv asupra vieţilor a sute de familii din Suplac, a căror existenţă a fost periclitată de declinul economic al zonei, odată cu falimentul rafinăriei, în 2005. Pe lângă sutele de locuri de muncă ce reapar în zonă, rafinăria va anima şi alte firme cu a căror activitate se intersectează, contribuind la revigorarea economiei judeţului în plină perioadă de criză, când zeci de agenţi economici îşi restrâng activitatea.
Nu sunt deloc de ignorat şi importantele contribuţii pe care această activitate economică le va aduce la bugetul de stat.
Momentul oficial al pornirii Rafinăriei „Crişana Balc” din Suplacu de Barcău s-a produs imediat după slujba de sfinţire oficiată de un sobor de preoţi aflat sub oblăduirea episcopului greco-catolic Virgil Bercea. După momentul festiv, sirena a sunat iar, marcând începutul unei noi vieţi pentru petroliştii din nordul Bihorului.
Campioană Eco
Investiţiile noului proprietar al rafinăriei, firma mixtă româno-italiană „Ecodiesel”, au transformat întreprinderea într-una dintre cele mai ecologice din ţară. „Aproape totul este nou. Toate utilajele, toate liniile sunt ca şi când ar fi fost construite din nou. Aşa am scos rafinăria din moarte clinică”, a declarat Cladovan, directorul rafinăriei.
Rafinăria din Suplac produce combustibili ecologici pentru centrale termice. Calitatea deosebită a acestui tip de combustibili este aceea că, în timpul arderii, nu degajă bioxid de carbon şi, deci, nu poluează. În viitorul apropiat se vor rafina o gamă mai largă de produse petroliere şi se va reporni producţia de bitum.
Deja, Călin Roman, director al grupului de firme Selina, a salutat repornirea rafinăriei. „Noi suntem cel mai mare consumator din zonă de bitum, pe care îl aducem din Ungaria. Dar mai sunt Strabag, Drumuri Orăşeneşti şi Asfamix. Sigur că orice firmă care realizează asfaltări este interesată de apariţia unui producător local de bitum, căci scad cheltuielile de transport”, ne-a declarat joi Călin Roman.
Importanţa pornirii rafinăriei „Crişana Balc” a fost marcată ieri de prezenţa prefectului de Bihor, Gavrilă Ghilea, şi a parlamentarilor Ştefan Seremi, Petru Filip, Cornel Popa, Octavian Bot, Adrian Merka şi Sorin Ioan Roman. Printre oficialităţile prezente s-au numărat şi Călin Mocan – director coordonator adjunct al Gărzii de Mediu Bihor, Călin Vesa – directorul Regionalei Vamale Oradea şi Dorel Talpoş – primarul Marghitei.
Petrom nu dă ţiţei
Rafinăria din Suplacu de Barcău a fost construită între anii 1967-1969, profilată pentru prelucrarea ţiţeiului de tip A3 din zonă, fiind singura rafinărie din ţară proiectată exclusiv pentru producţia de bitum. La începutul lui 2005, rafinăria a intrat în procedură de lichidare judiciară. Falimentul a atras după sine declinul economic satelor şi comunelor din zonă. După cumpărarea Rafinăriei de către „Ecodiesel”, Petrom a refuzat să-şi respecte angajamentul de a livra ţiţeiul necesar repornirii activităţii. Un efort politic comun a dus, însă, la redeschiderea rafinăriei care importă materie primă din Italia deşi are un zăcământ de ţiţei la poartă.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!