Astă-toamnă îşi aruncau reproşuri reciproce. Selina îl acuza pe preşedintele Ţîrle că nu plăteşte cât trebuie şi la timp lucrările de la Muzeul Ţării Crişurilor. La rându-i, Radu Ţîrle îi transmitea constructorului să-şi vadă de treabă şi să lucreze la standard, deoarece doar în aceste condiţii nu vor fi probleme cu decontarea cheltuielilor de către CJ Bihor.
Timpul a trecut şi de curând conducerea CJ Bihor a realizat că contractul de împrumut cu BCR, din care se finanţau lucrările, stă să se încheie pe 4 iulie. Ţîrle a făcut eforturi să-i convingă pe consilierii judeţeni că ar trebui prelungit contractul, chiar şi în termenii doriţi de către BCR. Evident, banca nu mai dorea să păstreze acelaşi contract semnat cu ani în urmă de către administraţia Kiss. S-a tărăgănat luarea unei decizii în acest sens, iar între timp Guvernul a dat peste cap planurile administraţiei judeţene. Cum? Prin mărirea TVA-ului la 24%.
Astfel, cei ce conduc judeţul şi-au dat seama că dacă nu consumă toţi banii disponibili din contul BCR, în eventualitatea semnării unui nou contract Bihorul va fi împovărat din start cu câteva sute de mii de lei noi, doar prin cele cinci procente în plus la TVA!
Ieri, grupul liberal din CJ Bihor a propus scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind prelungirea contractului cu BCR şi transformarea sa într-o simplă informare. Ceea ce s-a şi întâmplat.
Prin această decizie, CJ va trebui să încheie conturile cu Selina şi cu BCR până pe 4 iulie, când expiră contractul de finanţare.
Facturi grase pe final
Între timp, constructorul Selina ar fi mărit considerabil ritmul de lucru pe şantierul de lângă Parcul Bălcescu, aşa cum ceruse şi preşedintele Ţîrle. Printr-o mişcare inteligentă, săptămâna trecută, directorul Selina, Călin Roman, a prezentat către CJ Bihor spre decontare o factură de 11,2 milioane de lei. Iar ieri, chiar înainte de şedinţă, Roman a venit cu o altă factură, în valoare de 8,4 milioane lei noi!
„Noi ne-am mobilizat în ultimele trei săptămâni şi am luat măsuri de creştere a producţiei. Eu oricum lucrări de manoperă nu mai aveam foarte mari. Diferenţa consta în echipamente şi dotări: lifturi, umidificatorare, dezumidificatoare, instalaţii de răcire şi climatizare, mobilier, instalaţii IT… Aparatură specifică, măsură şi control (microscoape şi ciocănele). Aveam de achiziţionat de pe o listă cu 400 de linii”, ne-a declarat Roman.
Din aceste facturi prezentate de Roman, 3,9 milioane lei reprezintă în fapt comenzi la furnizori, pentru care Selina a plătit deocamdată doar avansul de 40%. Spre exemplu, cele cinci lifturi, în valoare de circa 200.000 euro, vor fi livrate doar peste vreo două luni. Însă CJ Bihor ar trebui să plătească Selinei chiar în aceste zile. „În această situaţie, pot să ofer Consiliului Judeţean o scrisoare de garanţie bancară prin care, dacă aparatele livrate nu corespund cerinţelor, li se returnează banii. În acest sens, le-am şi făcut o informare în scris celor din Executivul CJ”, subliniază Roman, care adaugă, spunând că dacă preşedintele Ţîrle nu-i plăteşte facturile emise deja, în iulie-august va emite altele, însă cu un TVA mărit la 24%.
Astfel, se poate spune că scrupulosul Ţîrle a ajuns într-o situaţie destul de delicată: dacă nu-i plăteşte acum Selinei oarecum în avans, ar putea fi acuzat pe viitor că, prin atitudinea sa a prejudiciat chiar bugetul CJ! Pe de altă parte, preşedintele Consiliului ar putea fi la fel de bine acuzat că a încălcat legea ce interzice plăţile în avans de către autorităţile publice.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!