Preşedintele Consiliului Judeţean vrea să acţioneze în judecată Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Radu Ţîrle acuză ANRP că tergiversează de ani buni două dosare de retrocedare a două imobile aflate în proprietarea CJ Bihor. E vorba despre clădrea Filarmonici, de pe strada Moscovei nr. 5 şi de clădirea fostei Policlinici Mari, de pe strada Republicii nr. 35. Ţîrle le va cere consilierilor judeţeni acordul lor, în şedinţa de mâine, 26 ianuarie.
Clădirea fostei Policlinice e revendicată încă din 2002 de Episcopia Romano-Catolică Oradea, care susţine că acest imobil ar fi aparţinut Ordinului romano-catolic al Mizericordienilor. Şi clădirea Filarmonicii e revendicată de acelaşi cult romano-catolic, încă din 2004.
La Filarmonică, Statul Român a investit deja sume ce depăşesc 50% din valoarea imobilului. Astfel, clădirea n-ar putea fi retrocedată în natură, chiar dacă romano-catolicii ar avea câştig de cauză. Din cauza indeciziei de la Bucureşti, CJ Bihor nu poate dispune asupra clădirii Policlinicii Mari. Imobilul s-a degradat în continuu, fiind închis de ani de zile. „Ăştia (cei de la ANRP – n.r.) n-au treabă, de parcă Statul îi plăteşte ca să rostogolească problema de pe un deceniu pe altul”, şi-a justificat Radu Ţîrle demersul.
„În decembrie am trimis o adresă către ANRP, prin care i-am notificat că dacă nu iau în discuţie dosarul nostru cu Policlinica Mare, le vom face plângere penală. Ne-au transmis că la prima şedinţă o să se ia în discuţie”, ne-a declarat preşedintele CJ, Radu Ţîrle, care vrea să ştie dacă e albă sau neagră. Lui Ţîrle nu i s-a spus, însă, şi când va fi şedinţa aceea. Consiliul Judeţean ar dori să-şi mute sediul din Parcul Traian în fosta clădire a Policlinicii, dar azi nu poate dispune asupra imobilului din cauza lipsei unei decizii privind cererea de retrocedare depusă de Ordinul romano-catolic al Mizericordienilor. Clădirea unde ani de zile a funcţionat Policlinica Mare arată dezolant. O bună parte din tencuială a căzut deja. Această clădire a fost construită în 1898 – 1900 după planurile lui Rimanoczy Kalman Jr., cu scopul de a servi ca Palat al Finanţelor Regale Maghiare. După Trianon autorităţile române au folosit-o în acelaşi scop. Ulterior, regimul comunist a dat-o în folosinţa Sfatului Popular al judeţului Bihor, iar la această oră clădirea e în patrimoniul Consiliului Judeţean. Multă vreme a funcţionat ca Policlinică, însă la această oră s-a pus lacătul pe clădire.
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!