Se estimeaza că, în 2012, în Europa, aproximativ 151.297 de pacienti au fost diagnosticați cu cancer de vezică urinară. Cancerul vezicii urinare este, asadar, al cincilea cel mai frecvent din Europa.
[eadvert]
Radioterapie este terapie în care radiația este folosită pentru tratarea cancerului și orientată spre locația specifică a bolii. Radioterapia individuală poate fi indicată pentru pacienții cu stadii avansate în care țesutul muscular al vezicii urinare este invadat (stadiul II, stadiul III), după operația radicală ca tratament adjuvant (ajută o altă terapie să își atingă scopul) sau în cazul pacineților care nu pot fi supuși intervenției chirurgicale de cistectomie radicală. De asemenea, radioterapia poate fi administrată ca parte a unui tratament combinat în anumite cazuri, când scopul tratamentului este de a păstra vezica urinară, scutind pacientul de o operație radicală (terapie conservatoare).
Terapia de conservare a vezicii urinare se referă la un tratament în care vezica este păstrată. Această alternativă este propusă pacienților care nu doresc sa se supună unei cistectomii radicale sau care nu sunt apți medical pentru acest tip de intervenție. În aceste situații tratament combinat din trei modalități (TURV + radioterapie + chimioterapie) este abordarea preferată. Terapia de conservare a vezicii urinare necesită o urmărire post-tratament strictă pe toată durata vieții, cu cistoscopii și citologii urinare periodice, pentru a se evalua raspunsul la tratament și a se detecta recidiva bolii.
Pentru pacienții cu cancer în stadiu avansat sau metastatic, radioterapia poate fi utilă pentru a atenua durerea sau sângerările.
Efectele secundare ale radioterapiei pot aparea în organele vizate în mod direct (vezica urinară), dar și în organe sănătoase care se afla în apropierea vezicii urinare și care nu pot fi evitate de iradiere. Pentru cancerul vezicii urinare, tehnicile moderne de radiații sunt foarte sigure și mai puțin de 5% din pacienți întâmpină complicații majore. Efectele asupra sistemului urinar includ durerile în timpul urinării, nevoia urgentă de a urina, prezența sangelui în urină, blocarea fluxului urinar și ulcerațiile mucoasei interioare a vezicii urinare. Efectele radiațiilor asupra intestinelor includ disconfortul abdominal, diareea, eliminarea de mucus și de sânge în scaun. La femei poate sa apară usturimea mucoasei vaginului. Majoritatea acestor efecte adverse sunt controlabile, iar medicul oncolog sau radioterapeut vă vor oferi indicații cu privire la strategiile de prevenire și ușurare a acestor reacții.
Cancerul vezicii urinare poate fi depistat în urma unui examen medical de rutină sau poate fi suspectat în urma apariției simptomelor specifice. Principalele simptome sunt:
– prezența sângelui în urină (hematurie): acest simptom nu este însoțit, în general, de dureri și este prezent în 85% din cazurile de cancer ale vezicii urinare.
– problemele (tulburări) urinare: nevoia de a urina mai frecvent decât în mod obișnuit, nevoia de a urina urgent sau dureri în momentul urinării (disurie).
Aceste simptome nu sunt specifice doar pentru cancerul vezicii urinare și pot fi prezente în multe alte boli ce nu au legatură cu un cancer, precum infecțiile urinare, pietrele la rinichi sau adenomul de prostatică. Cancerul de vezică poate bloca fluxul de urină de la rinichi. Acumularea de urină în rinichi poate duce la distensia acestora (numita hidronefroză) și la dureri.
Centrul de Radioterapie și Oncologie MedEuropa din Oradea oferă bolnavilor de cancer consultații și tratament gratuit, cu decontare prin Casa de Asigurări de Sănătate. Unitatea medicală pune la dispoziția pacienților o echipă de specialiști formată din radioterapeuți, oncologi medicali, fizicieni medicali și asistenți cu experiență în abordarea pacientului oncologic.
Centrul MedEuropa din Oradea este situat pe Strada Constantin Brâncoveanu, nr. 59, iar programările se pot efectua printr-un apel la Call Center-ul MedEuropa – 021 9971.
Dr Poverlovici Cristian (MedEuropa Oradea)
Bibliografie: Cancerul de vezica: Ghid pentru pacienti, www.esmo.org, www.anticancerfund.org, bazat pe ghidurile de practica clinica ESMO.
Mai multe detalii: https://www.facebook.com/medeuroparomania sau https://www.medeuropa.ro/
Advertorial! CH: 11714
Comisia oncologică, esențială pentru abordarea bolnavului de cancer!
Efectele secundare ale radioterapiei „Să spulberăm împreună miturile!”
Abordarea multidisciplinară a pacientului oncologic la MedEuropa Oradea!
Centrul MedEuropa Oradea oferă acces rapid și gratuit la tratament de ultimă generație!
Citiți principiile noastre de moderare aici!