Direcţia de Sănătate Publică Bihor avertizează că telefoanele mobile utilizate de elevi sunt mai periculoase decât antelele de telefonie.
,,Din analiza tuturor datelor referitoare la amplasarea antenelor de telefonie mobilă în apropierea Liceului Greco-Catolic <
În capul persoanei
,,Amplasarea antenelor de telefonie mobilă în turla Bisericii Sfântul Nicolae din Oradea s-a efectuat după eliberarea unei notificări privind asistența de specialitate în sănătate publică. Această notificare, eliberată în aprilie 2013, s-a bazat inclusiv pe <
Transmisii ecranate
Ea încercă să liniştească populaţia asigurând că împrăştierea semnalului emis de antenă este destul de mică, dată fiind amplasarea pe zonele mai înalte, cum ar fi turnurile, acoperişurile ori stâlpii. În plus, explică Rahotă, metalele și chiar lemnul și celelalte materiale de construcții ecranează transmiterea câmpului electromagnetic.
,,Regiunea acoperită de o antenă se numește celulă. În zonele urbane foarte populate aria unei celule este mică, deoarece are o capacitate de comunicare limitată în ceea ce privește numărul de utilizatori. Astfel, în aglomerările urbane vom avea celule foarte mici și un număr mult mai mare de antene.
Cu toate acestea, puterea acestor antene chiar și cumulată va fi mai mică, deoarece distanțele dintre celule sunt mai mici. Antenele sunt amplasate la înălțimi între 15-50 de m față de sol, pe zonele mai înalte (turnuri, acoperișuri, stâlpi), pentru că transmiterea câmpurilor se face preponderent pe orizontală, în fața antenei, niciodată în spatele ei, în jur de 120 de grade, și foarte puțin pe verticală (fascicul sub 10 grade).
Din această cauză, împrăștierea semnalului emis de antenă pe verticală este extrem de mică. Datorită acestui fapt, nivelurile de energie spre părțile clădirii sau înspre interiorul clădirii unde sunt amplasate anetenele sunt extrem de mici. În fața antenei, pe direcția fascicolului principal, atât intensitatea câmpului electric, magnetic cât și densitatatea de putere scad direct proporțional cu pătratul distanței, iar la 10 m, deja valorile măsurate sunt cu mult sub limitele de protecție pentru populația generală. În spatele antenei și sub antenă aceste valori sunt deja sub limita admisă de normele internaționale și naționale de la 2-3 m”, a conchis dr. Rahotă.
Ea a arătat şi că Institutul Naţional de Sănătate Publică a făcut numeroase măsurători de câmp electromagnetic în diverse locaţii, inclusive în judeţul Bihor, cea mai mare valoare fiind de 0,375 W/m², adică 18,75% din limita de expunere pentru populația generală de 2 W/m², iar valoarea mediană a fost de 0,0121 W/m² (0,6% din limita de expunere).
Citiți principiile noastre de moderare aici!