Prin activitățile propuse s-a urmărit conștientizarea și înlăturarea stresului din viața elevilor noștri, pentru a-i ajuta în procesul unei dezvoltări cât mai armonioase. Ziua de luni a fost dedicată competițiilor sportive. Marți, specialiștii (psihologi, persologi) Roșu Ciprian, Angelina Radu, Tirtea Loredana, Simona Chiorean au venit în fața elevilor cu metode concrete de gestionare eficientă a stresului (metoda DISC- Persolog- ca bază de pornire, workshop-uri etc), scopul fiind creșterea stimei de sine și a respectului și înțelegerii celor din jur. Zilele de miercuri și vineri au fost programate pentru activități la nivelul clasei sub atenta coordonare a diriginților. Astfel unii au optat pentru excursii școlare tematice în regiuni de importanță culturală și turistică, alții au participat la activitatea de ecologizare a orașului împreună cu elevi din celelalte două licee importante ale urbei noastre, alții au optat pentru diverse manifestări educaționale și culturale rămânând în cadrul instituției. Elevii clasei a X-a C, coordonați de prof. Ileana Popescu au pus în scenă pentru clasele primare o piesă de teatru inspirată din filmul de animație „Frozen”.
Alte grupe de copii au ales să viziteze Fundația Creștină Elim în proiecte de colaborare instituțională începute în prealabil. Un astfel de protocol de colaborare s-a desfășurat între școala noastră și liceul greco-catolic Iuliu Maniu-Oradea, în cadrul căruia s-a organizat o activitate comună „Voluntar pentru o zi” între clasele a VI-a B de la Iuliu Maniu și clasele a VI-a A,B din instituția noastră. Spațiul de desfășurare a fost la centrul de zi al Fundației Creștine Elim unde cele trei clase împreună cu copiii de la centru au confecționat felicitări și ouă decorative de Paște ce urmează a fi vândute, banii fiind donați fundației. Miercuri seara elevii noștri coordonați de dascălii lor au pus în scenă spectacolul dedicat Zilei Școlii- „Râde Goga”, spectacol în cadrul căruia momentul de stand-up comedy susținut de invitatul nostru Sorin Pârcălab, a adus râsul la cote maxime.
Program interesant
În ziua de joi elevii de gimnaziu și cei de liceu, în mod alternativ au primit vizita invitatelor noastre speciale din acest an. Mihaela Tatu, cunoscut producător și realizator TV, femeia care și-a urmat visul, și-a spus într-o manieră extrem de motivațională povestea vieții sale. Într-un spirit viu, tineresc și comic, actualul trainer în cadrul unui seminar de atitudine, dicție și vânzări a subliniat importanța informației în conturarea unei cariere solide. Pornind de la sentimentele comune pe care adolescenta Mihaela consideră că le-a avut în comun cu actuala generație, și de la convingerea ei că „Ești ceea ce alegi să fii”, invitata noastră i-a condus parcă pe elevi într-o călătorie în viitor, pentru a-i scuti de greșelile făcute de ea care trecuse pe aceelași drum și pentru a le da o perspectivă mai largă asupra vieții. Fascinați de traseul imprevizibil și sinuos al evoluției ei (de la muncitor necalificat, la contabil, la realizator radio- TV), elevii au avut ocazia să întrebe ce a motivat-o pe această cale a ambiției și a carierei, cum a gestionat relațiile sale, dacă a făcut compromisuri pentru a rămâne în domeniul media etc. A doua invitată a fost prof. dr. Oana Lianu, cunoscută interpretă și instrumentistă din Oradea, ambasador cultural român, cunoscută și sub numele de „Prințesa naiului”. Dumneaei a explicat ascensiunea în plan profesional în termenii voinței, a muncii și a sacrificiului personal sau chiar familial. Apoi, pentru că muzica este și un veritabil remediu anti-stres, publicul s-a putut delecta cu câteva excepționale interpretări ale unor creații celebre din repertoriul internațional (italian, francez, american) și românesc, la final recompensând artista cu aplauze susținute.
Considerăm că „Școala altfel” și-a demonstrat utilitatea și anul acesta având ca efecte pozitive închegarea relațiilor între colegi dar și cu dirigintele, o cunoaștere mai complexă prin descoperirea celorlalte laturi comportamentale, insesizabile în programul zilnic obișnuit. Au fost de un real folos și informațiile oportune cu privire la managementul stresului și nu în ultimul rând aceste întâlniri providențiale cu aspect motivațional. Deci, pe anul viitor!
Conducerea instituției mulțumește tuturor cadrelor didactice implicate, invitaților și nu în ultimul rând Asociației de Părinți pentru sprijinul acordat.
Prof. Simona Stoianovici și Prof. Bota Cristian
Citiți principiile noastre de moderare aici!