Echipa de dezvoltare testează zilele acestea versiunea finală a sistemul alături de specialiști din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și A.N.”Apele Române”.
[eadvert]
Cei care exploatează ilegal balast din albiile râurilor produc pagube iremediabile atât ecosistemelor acvatice cât și lucrărilor hidrotehnice sau infrastructurii rutiere. Prin aceată aplicație, fiecare cetățean va putea contribui la stoparea exploatărilor ilegale de agregate minerale. Odată cu implementarea noului sistem, oricine va putea verifica, după numărul de înmatriculare, dacă un astfel de transport deține aviz legal sau nu.
Controale
De la începutul anului și până în prezent, inspectorii din cadrul ABA Crișuri au efectuat 49 de controale la balastiere. Pentru exploatarea ilegală a perimetrelor din terase s-au aplicat amenzi în valoare de 35.000 de lei. Inspectorii au verificat dacă agenții economici desfășoară activitățile de exploatare a nisipului și pietrișului în baza actelor de reglementare și dacă se respectă prevederile impuse de avizele de gospodărire a apelor”, a precizat Ionel Avrigeanu, directorul ABA Cișuri.
Platforma electronică dezvoltată la nivelul ministerul de resort va fi un instrument util de management și control al materialelor și provenienței agregatelor minerale, indiferent de locul unde acestea sunt exploatate, fie că vorbim despre albiile râurilor, maluri sau terase. Platforma va furniza autorităților competente din domeniu o evidență clară a utilizatorilor/beneficiarilor care funcționează în baza actelor emise de autorități. De asemenea, va putea fi accesibilă și cetățenilor.
Conform noilor modificări legislative (prin Legea nr.122/2020, la art. 33, alin. 10-14), inspectorii Administrațiilor Bazinale de Apă primesc atribuții suplimentare de control. Aceasta înseamnă că, împreună cu celelalte instituții de control și anume: Agenția Națională pentru Resurse Minerale, Garda Naţională de Mediu, Inspectoratul General al Poliției Române și Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, vor putea identifica mult mai eficient circulația agregatelor minerale exploatate ilegal, aplicând sancțiuni și amenzi ori de câte ori va fi constatată nerespectarea prevederilor legale.
„Cu alte cuvinte, cadrul legal ne va permite ca, împreună cu organele competente, să avem evidența privind exploatarea, proveniența, circulația și comercializarea agregatelor minerale pentru ca, în cazul în care se constată nerespectarea prevederilor legale, materialele de balast să fie confiscate și valorificate conform legii”, a concluzionat directorul ABA Crișuri.
În bazinul hidrografic Crișuri, pentru anul în curs, au fost planificate 67 de controale la balastiere. Acțiunea de verificare și control continuă în teren conform planificării.
Trimite articolul
Xnu ne trebuie radar sa vedem ca in localitatea Taut se scoate din cris zeci de camioane si vandut la ban grei,iar cand vin controale numai gasesc la lucru pe nimeni ca au fost sunati de sefu sa dispara de la lucru.Multumim CPC ca ne distrugi
Ce gluma buna. Linga Beius mai precis Tarcaia de luni de zile in fiecare zi se tulbura apa pe cris .Se spala nisip in draci
S-au facut reclamatii la mediu la apele române .Vin inspecteaza
peste 2 zile e la fel. Mita pilele banii spun totul. Poti sa suni pe cine vrei .Asa ca aplicatia e degeaba .Mediul acvatic e la fel . tulbure de luni de zile . chiar de ani deja ….