Cu experienţa acumulată şi ca fost ofiţer în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate, şeful ANITP Oradea le-a dezvăluit liceenilor orădeni, săptămâna trecută, şi alte aspecte legate de traficul de persoane.
„Dacă aderăm în luna martie la Spaţiul Schengen, se vor elimina controalele la frontieră. Astfel că nu va mai fi nevoie de acceptul scris al părinţilor pentru ca minorii să fie scoşi din ţară. Ori tinerii pot fi amăgiţi uşor cu promisiuni. Un individ s-a apropiat timp de un an de inima unei fete, după care i-a propus să meargă în străinătate, pentru un trai mai bun. Acolo însă a vândut-o unor proxeneţi. Am avut, în Bihor, şi cazuri cu studente care au trăit experienţe de nedescris din cauza anturajelor. Uneori, şi membrii de familie au un rol nefast. Ştim şi cazul unui soţ care şi-a vândut soţia”, a declarat comisarul şef Gheorghe Ungur.
Ajung la mafia albaneză
Potrivit acestuia, unele victime nu se mai întorc niciodată în ţară. „În Italia acţionează mafia albaneză iar în Spania mafia ucrainiană. În această branşă traficanţii sunt foarte duri. Îşi terorizează victimele cu bătaia îi ameninţă că le ucid familiile dacă merg la autorităţi. Au fost fete ridicate de poliţie şi care nu au avut curajul să îşi reclame proxeneţii”, a continuat Gheorghe Ungur.
Potrivit acestuia, traficul de persoane ia şi alte forme, pe lângă exploatarea sexuală. Unora li se promit locuri de muncă atractive, dar ajung să doarmă sub portocali şi să câştige doar cât să-şi cumpere hrană şi ţigări. „Există şi trafic de organe, chiar dacă în România s-au raportat puţine cazuri. Însă ţara noastră are foarte multe victime care sunt duse la furat sau cerşit în străinătate”, a mai spus Ungur.
Atenţie la modeling
Totodată, coordonatorul ANITP Oradea a subliniat şi pericolul racolărilor online sau prin agenţii dubioase de modeling.
„Există riscul ca de la o simplă joacă pe Internet, de la o conversaţie pe chat sau postarea unor poze, să ajungi victima unor traficanţi de persoane. Şi pornografia pe Internet este o formă de trafic de persoane. Totodată, traficanţii îşi mai racolează victime prin anunţuri de mică publicitate sau chiar în numele unor agenţii de modeling, speculând dorinţa multor fete frumoase de a ajunge miss sau topmodel”, a dezvăluit Ungur.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!