Zona Pădurea Craiului a fost declarată zonă contaminată cu rabie în mediul silvatic. Conform reprezentanţilor Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, în ultima perioadă au apărut mai multe cazuri de rabie în judeţ la carnasierele sălbatice, dar şi la cele domestice care vin în contact nemijlocit cu cele sălbatice. Astfel, în luna ianuarie s-au confirmat două cazuri de rabie la un lup pe fondul de vânătoare Roşia şi la o vulpe pe fondul de vânătoare Curăţele. „Nu trebuie să neglijăm faptul că în a doua parte a anului s-au mai diagnosticat cazuri de rabie şi la un bursuc în Vadul Crişului şi la o bovină în localitatea Butan, ceea ce ne face să considerăm zona de sud-est a judeţului zonă contaminată cu rabie”, a punctat Mircea Gelu Budău, directorul coordonator al DSVSA Bihor.
Alături de pădurari, medicii veterinari vor lua o serie de măsuri în această zonă. Astfel, se vor distruge carnasierele sălbatice prin organizarea de vânători pentru limitarea înmulţirii excesive, monitorizarea permanentă a stării de sănătate şi comportamentului animalelor sălbatice din fondul de vânătoare afectat dar şi învecinate şi se vor organiza vânători la vulpe fără a fi utilizaţi câini de vânătoare. De asemenea, se interzice jupuirea animalelor sălbatice ucise sau găsite moarte.
Trichineloză
Trichineloza le dă de asemeane bătăi de cap bihorenilor. Dacă parte de sud-est a judeţului este contaminată cu rabie, în partea de nord, numărul cazurilor de trichineloză este în continuă creştere. Astfel, încă doi porci mistreţi vânaţi pe fondul de vânătoare Cubulcut, Ocolul Silvic Săcuieni au fost depistaţi cu trichineloză. În această parte a judeţului, în cursul anului trecut s-au înregistrat 15 cazuri de trichineloză. Medicii veterinari atrag încă o dată atenţia bihorenilor asupra obligativităţii efectuării de examene trichineloscopice la porcii sacrificaţi în găspodării.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!