Motivul instituirii acestei zile este sublinierea riscurilor şi afecţiunilor date de rabie, dar şi sensibilizarea organizaţiilor şi instituţiilor sanitare umane, animale, silvice implicate în prevenirea şi combaterea rabiei.
Anul acesta, experţii de la OMS acţionează pe această linie sun un slogan inedit şi îndrăzneţ: „Să colaborăm pentru ca rabia să devină istorie!”. Pentru acest scop, doctorii de la OMS spun că e foarte important ca toate cazurile de rabie să fie declarate şi înregistrate şi să nu se mai ascundă niciun caz pentru ca oamenii şi animalele să nu mai moară din cauza acestei boli.
De altfel, inspectorii sanitari spun ca rabia poate fi uşor prevenită dacă bihorenii ar şti toţi ce trebuie să facă în caz că sunt muşcaţi de animale, iar proprietarii de animale şi-ar vaccina animalele.
Antirabie
Medicii de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor informează că doar mamiferele pot face rabie şi că cele mai multe cazuri de rabie apar la animalele sălbatice (vulpi, pisici sălbatice, dihori, bursuci, cerbi, jderi, lupi, lilieci etc.), dar şi la animalele domestice (la câini, dar şi la pisici, vite, capre şi, rar, la cai).
Pentru a evita contractarea acestei afecţiuni grave, inspectorii sanitari recomandă bihorenilor să evite contactul cu animalele sălbatice şi animalele fără stăpân, să supravegheze copiii pentru ca micuţii să nu intre în contact cu animale posibil bolnave. În caz de muşcătură sau zgârietură, persoana afectată trebuie să spele şi să dezinfecteze bine rana şi să se prezinte urgent la medic pentru administrarea tratamentului special. Proprietarii de animale de casă sunt rugaţi şi ei insistent să se prezinte la medicul veterinar pentru vaccinarea patrupedului la intervale anumite de timp, iar dacă animalul a fost muşcat să îl ducă la medicul veterinar pentru tratament.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!