De ani de zile, câmpul dintre Ciocaia şi Săcuieni este inundat de apă geotermală. „Vinovat” este un puţ forat în anii 80 pe care acum nimeni nu-l doreşte.
„Acest puţ este proprietatea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale doar pentru că nimeni nu-l vrea”, explică şeful ANRM Bihor, Radu Miron. Domnia sa spune că ANRM nu poate investi acolo fiindcă este doar instituţie de reglementare şi control. Despre motivele din care puţul a ajuns să curgă în continuu de ani de zile, motivele sunt diferite, consideră autorităţile.
Dacă primarul de Săcuieni Beres Csaba spune că „apa geotermală din zonă este atât de puternică încât erodează fierul şi nu rezistă nici un metal”, şeful ANRM Bihor spune că „nişte cetăţeni au încercat să fure robinetele, vanele şi s-au fript la mâini”. Administraţiile din anii în care s-a săpat puţul spun însă că acel puţ alimenta un ştrand renumit şi în alte judeţe pentru calităţile lui curative, ştrand aflat în curtea unui castel din Ciocaia. După 89 însă castelul a fost retrocedat, iar ştrandul a fost închis. Astfel că puţul ar curge de peste 20 de ani.
Localnicii insistă că izvorul geotermal inundă câmpul de aproximativ un an jumate, perioadă în care şi primarul de Săcuieni spune că a fost sesizat de diverse instituţii publice din oraş că apa geotermală nu mai are presiunea corespunzătoare. „Am sesizat toate instituţiile în legătură cu defecţiunea de la puţ: Prefectura, Garda de Mediu, ANRM, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă”.
Situaţia este confirmată atât de prefectul Claudiu Pop, care aşteaptă o reacţie din partea ANRM, cât şi de şeful ANRM Bihor Radu Miron care consideră că salvarea puţului ar putea veni din partea unui concesionar care s-a arătat interesat să-l preia. Primarul de Săcuieni explică lipsa de interes prin faptul că pentru a capta apa ar fi necesară o investiţie de aproximativ 100.000 de euro. Şeful ANRM Bihor asigură însă localnicii, chiar dacă aceştia spun că zgomotul provocat de apa care iese din foraj e asemănător ca intensitate cu cel de pe un aeroport, că „apa nu conţine substanţe combustibile”, însă admite că „este greu de determinat compoziţia apei în natură”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!