Spre 50 de persoane au participat, miercuri după-amiază, la mitingul organizat de Academia Civică de Ziua Mondială a Mediului, în chiar centrul aşa numitei Capitale Verzi a României, Oradea. Evenimentul a oferit cadrul perfect pentru punctarea multitudinii de probleme de mediu care ating sau vor afecta Oradea şi Bihorul.
Au fost pomenite, astfel, defrişarea masivă a pădurilor din judeţ şi doborârile constante din Oradea, explorarea şi apoi exploatarea gazelor de şist, mineritul cu cianuri de la Roşia Montană, distrugerea cursurilor montane de apă prin construirea de hidrocentrale şi, în final, pretenţia adresată Guvernului, de a interzice cultivarea plantelor modificate genetic.
„Apel la responsabilitate și respect pentru om și natură”, s-a numit manifestul oferit de Orlando Balaş, în numele Academiei Civice, în Piaţa Unirii. „Dorim să fie respectată istoria și cultura României și Roșia Montană să rămână la locul ei. Să nu fie rași munții și înlocuiți cu lacuri de otravă de cianură. Dorim ca măsurile economice și proiectele să aibă în vedere viitorul și sănătatea populației și nu un profit rapid pentru așa ziși investitori străini car vin, fac un profit rapid și pleacă lăsând poluare durabilă, suferință și sărăcie pentru locuitorii României. Dorim să știm ce mâncăm, dorim ca alimentele din magazine să fie etichetate corect și dorim să se interzică culturile modificate genetic(…)Nu în ultimul rând suntem alături de iubitorii de animale. Cerem să fie respectate drepturile animalelor, fie că e vorba de fauna sălbatică fie de animalele de companie, care suferă o prigoană ilogică și necivilizată din partea autorităților”, a spus protestatarul.
Cerem!
„Cerem autorităților locale să respecte dreptul locuitorilor la aer curat, să protejeze arborii din localități și să sporească efectiv și nu doar pe hârtie suprafața de spații verzi. (…). Cerem să se renunțe la exploatarea gazelor de șist, deoarece există riscuri prea mari pentru sănătatea populației, care nu pot fi compensate de nici un câștig material. (…). Cerem să se renunțe la proiectul de exploatare cu cianuri a aurului de la Roșia Montană. Cerem să fie oprite proiectele de amenajare de microhidrocentrale, deoarece acestea ucid ireversibil râurile României. (…). Cerem de asemenea ca alimentele să fie etichetate corect și transparent, pentru ca oamenii să știe ce mănâncă și să poată să-și protejeze sănătatea. Cerem respectarea drepturilor animalelor conform legilor în vigoare”, sunt alte cerinţe ale manifestanţilor din Piaţa Unirii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!