Ţara merge în derivă, din inerţie. De o lună, atât puterea legislativă cât şi cea executivă, s-au aşezat în jugul campaniei electorale a PSD, trăgând pe linie moartă orânduirea cotidiană a treburilor statului. Aceasta este, în esenţă, nemulţumirea parlamentarilor liberali. Florica Cherecheş şi Ioan Cupşa reclamă că, de la debutul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, au bătut degeaba drumul Bucureştilor. „Roberta Zgonea” i-a trimis acasă în repetate rânduri pe motiv de lipsă a cvorumului. Liberalii au fost împiedicaţi, astfel, să îşi prezinte moţiunea de cenzură contra Guvernului Ponta 3. „Noi ne-am dus pentru că ştiam că urma să se citească moţiunea de cenzură a PNL contra Guvernului. În şedinţa biroului de luni ni s-a spus că nu se poate citi această moţiune pentru că nu există cvorum. Dar conform regulamentului şedinţelor, nu e nevoie de cvorum la citirea moţiunii, doar la votarea sa”, reclamă Cherecheş.
Aceasta observă că, de la instalarea atmosferei de campanie, „atât Victor Ponta cât şi PSD au evitat să intre în anumite legi mai sensibile. Amr avut Roşia Montană şi alte legi dar dezbaterile au fost amânate în mod repetat. Au mai fost şi două solicitări de încuviinţări ale arestării. Şi acestea au fost amânate. Au vrut să dea bine în faţa electoratului şi au fost prea ocupaţi cu campania electrorală”, este concluzia sa.
„Roberta Zgonea”
Opinia îi este împărtăşită de colegul liberal. „Am fost trimişi în Parlament pentru a face ceva acolo. De vreo 24 de zile, aproximativ o lună, puterea legislativă este în concediu. Guvernul şi Parlamentul nu funcţionează de aproximativ o lună de zile. Suntem trimişi în Parlamentul României pentru a activa în comisii şi în plen, pentru a da nişte legi potrivite, care să sprijine dezvoltarea ţării. Din păcate, suntem împiedicaţi să facem acest lucru, în această lună. Noi nu suntem fraierii de serviciu, suntem vinovaţii de serviciu. Noi, reprezentanţii PNL, cu consecvenţă, ne-am prezentat la Bucureşti, în Parlament, pentru a ne face treabă. Ei, cu consecvenţă, au avut grijă să nu avem cvorum şi să nu putem lucra”, spune Cupşa. El găseşte că vina îi aparţine lui Valeriu Zgonea, cel care a amânat citirea şi dezbaterea moţiunii în plenul camerelor reunite. „Domnul preşedinte al Camerei, „Roberta Zgonea” critica vehement atitudinea pe care a avut-o un fost preşedinte, femeie, vizavi de interpretarea regulamentelor şi aplicarea lor. Atitudinea abuzivă a Robetei Alma Anastase se regăseşte şi la Zgonea: moţiunea de cenzură a fost depusă în 13 mai, în acord cu prevederile constituţionale şi ale regulamentelor camerelor reunite, trebuia prezentată în cinci zile, adică cel târziu în data de 18 mai. Din păcate, cei care acum conduc Parlamentul au decis să avem muncă în teren, la cabinetele parlamentare, şi abia joi să dăm citire moţiunii”, relatează Cupşa. „Au dorit cu orice preţ să evite dezbaterea acesteia. Moţiunea conţine afirmaţii deosebit de grave, privitoare la corupţie, demagogie şi minciună, de care se face vinovat Guvernul Ponta 3 dar pe care noi le-am fi susţinut cu argumente. Sigur, ar fi fost preluate de mass media şi ar fi produs atingeri intereselor electorale ale PSD. Prin abuz, am ajuns ca această moţiune să nu o putem dezbate acum, în timpul campaniei electorale, să nu pute, aduce la cunoştinţa opiniei publice care sunt abuzurile acestei Puteri”, spune deputatul.
Guvernarea „Nu acum”
Cupşa remarcă un şablon în activitatea miniştrilor din acest Guvern:
toate măsurile necesare sunt agreate iniţial şi pune la dosar până la o dată incertă. „În legătură cu toate bunele propuneri, indiferent din partea cui vin, se întâmplă cumva ca la Radio Erevan. La Radio Erevan s-a anunţat că Ivan Ivanovici a câştigat o Volgă şi, după întrebări succesive, adevărul e că, de fapt. i s-a furat o bicicletă.
Prin demagogie şi minciună, PSD tratează toate măsurile pe care le-am propus împreună pe două principii: măsura este bună, minunată, benefică cetăţenilor acestei ţări, ne vom acupa de ea dar… nu acum. Un exemplu bun este cel al primei întăbulări gratuite: au recunoscut că e o măsură bună, aşteptată de 4 milioane de români, mai ales de cei din mediul rural. Şi apoi au votat împotriva proiectului de lege”, spune Cupşa. Acesta observă că şi „Codul Silvic e în aceeaşi situaţie, tot în faza de „nu acum şi nu aşa”, când e clar că pădurea trebuie privită ca bun naţional şi nu ca o marfă. Trebuie să înceteze hoţia sau măcar redusă la nişte limite acceptabile”.
Lista medicamentelor compensate oferă alt exemplu: „din 2008 nu avem parte de o listă a medicamentelor compensate actualizată la zi. După dezbateri publice care s-au purtat timp de luni de zile, cu nenumărate reveniri asupra listei, ministrul Bănicioiu spune că vom avea această listă… la toamnă”. Reducerea CAS cu 5% şi scutirea de impozit a profitului reinvestit sunt alte exemple de măsuri pe care, spun liberalii, PSD le-a calificat ca „benefice” şi apoi le-au tras pe dreapta.
Cupşa şi-a exprimat temerea că, după alegeri, PSD ar putea trece la aplicarea acestei ultime măsuri dar într-o manieră neatractivă pentru oamenii de afaceri, doar de „ochii presei”.
Campanie deturnată
„Când citesc realizările extraordinare ale Guvernului Ponta, când văd lista lungă de realizări pe care şi le asumă PSD, mă întreb dacă nu cumva oamenii aceştia au pierdut contactul cu realitatea. Oare se întâlnesc cu cetăţenii obişnuiţi, pe stradă? Nouă toţi ni se plâng de deteriorarea nivelului de trai. Doi din trei români sunt îndatoraţi, sunt oameni care de luni de zile nu-şi găsesc de lucru. În aceste condiţii nu putem spune că mărirea pensiilor şi salariilor sunt tot ce mai e de făcut”, este opinia Florică Cherecheş despre campania electorală pentru Parlamentul European.
Acesta observă că „există o stare de confuzie generală pe care PSD o menţine. Am fost la Bucureşti şi mi s-a făcut rău de atâta roşu. Nu este stâlp pe care să nu fie un panou cu invariabilul „mândri că suntem români” dar şi cu „USL continuă să trăiască”. Unde să trăiască USL când L-ul (Liberalii n.r.) a plecat? Noi ne-am asumat această construcție politică şi din cauza ei am pierdut mulţi oameni. Atuci aveam un scop comun. Când am văzut că doar noi ne ţineam de promisiunile şi angajamentele luate iar PSD dorea pesedizarea PNL, a trebuit să ne retragem cu toate consecinţele, pe care ni le-am asumat”. Cherecheş constată o inundaţie de promisiuni care se propagă „oriunde se duce Ponta cu Şova şi Dagnea” – autostrăzi, căi ferate, drumuri etc. „Au nevoie de o nouă bărcuţă de cauciuc care, pe această nouă inundaţie de promisiuni, să-i ducă departe”, comentează Ioan Cupşa. În opinia sa, campania pentru PE este complet deturnată. „Constat că alegătorului, pe care-l dorim avizat în ziua de 25 mai, în secţiile de votare, nu i s-a explicat deloc care este importanţa acestui Parlament European. PE influenţează cotidian viaţa. Fondurile structurale le regăsim în investiţiile medicale, în drumuri, în termie, aici, în Oradea, în loisir – în viitorul aquaparc”, spune el. Cupşa oferă şi o scurtă analiză psihanalitică pe campania PSD: „este suprinzător cum, prin acte ratate, îşi dau arama pe faţă: sloganul marele grânar e ilustrat cu o poza din Belarus. Alt act ratat al lor este de a le vota europarmentarii care se vor duce în PE să apere România. Să apere România de ce? Să apere România de bunăstarea din Uniunea Europeană, de regulile democratice din Vest? Ei vor să apere România să nu devină un stat democratoc european! Nu şi-au propus să apere interesul naţiona. Apără România de valorile democratice europene!”
Citiți principiile noastre de moderare aici!