Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor avertizează asupra efectelor medicale nocive şi legale la care se expun consumatorii, dar şi vânzătorii de etnobotanice.
Mai rele ca drogurile
Inspectorii sanitari vorbesc despre „moda” consumului de plante denumite „etnobotanice”, care „sunt mai periculoase chiar decât drogurile pentru că nu sunt cunoscute toate efectele asupra organismului uman şi în aceste situaţii, nu există experienţă medicală privind tratamentul etiologic (care să combată cauza) de administrat pentru anihilarea efectelor acestora”. Etnobotanicele acţionează asupra creierului şi produc întâi ameţeli, anxietate, halucinaţii, stări de confuzie, diminuarea atenţiei, dureri de cap, creşterea frecvenţei cardiace, tensiunii arteriale şi a temperaturii corpului.
Actualizări rapide
În Ordonanţa dată în februarie de Guverm au fost introduse pe lista substanţe cu proprietăţi psihotrope interzise 36 de plante şi substanţe noi, iar actul normativ, care poate fi permanent actualizat prevede pedepse între trei şi 20 de ani de închisoare pentru cultivarea, producerea, punerea în vânzare şi distribuirea acestor substanţe interzise, avertizează inspectorii sanitari.
Sancţiuni pentru:
Plante:
Specii de salvie – este o plantă care produce halucinaţii, închisoare 3-15 ani Specii de mitragina – este o plantă cu efecte similare cocainei şi creează dependenţă, închisoare 3-15 ani.
Ciuperci:
Amanita muscaria, închisoare 3-15 ani;
Amanita pantherina, închisoare 3-15 ani; Toate speciile din genul Psilocybe – produce halucinaţii, cu efecte similare LSD (ACIDUL LISERGIC), închisoare de la 10-20 ani.
Substanţe:
LSA (Amida acidului lisergic), închisoare de la 3-15 ani Ketamina – Creează dependenţă, au fost înregistrate până în prezent 2 decese Derivaţi din piperazină – produc halucinaţii, închisoare de la 10-20 ani Sare de baie (Mefedronă)– au fost înregistrate cazuri de decese, închisoare de la 10-20 ani.
Otilia Şandor
Marfă nouă la weedshopurile redeschise!
Citiți principiile noastre de moderare aici!