După ani de luptă ale oamenilor legii şi mai ales după mii de nemulţumiri din partea cetăţenilor, două mari grupări de crimă organizată specializate în înşelăciuni prin case de schimb valutar au fost destructurate de poliţiştii B.C.C.O. Oradea şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea. În premieră, vinovaţii au fost condamnaţi la închisoare cu executare, deci vor face închisoare.
25 în primul grup
Încă din iunie 2010, poliţiştii Serviciului de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, sub directa coordonare a procurorilor D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea, au finalizat cercetările într-un dosar delicat, cu 25 de indivizi implicaţi în înşelăciuni prin case de schimb valutar.
Au fost cercetaţi atunci bucureşteanul P.A. (39 ani), administrator al unei firme de schimb valutar din Bucureşti, doljeanul F.I.D. (31 ani) şi I.D.C., de 25 de ani, din Ialomiţa – aceştia doi din urmă fiind angajaţi ai aceleiaşi societăţi. Au mai fost atunci cercetaţi alţi 22 de oameni, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi iniţierea, constituirea sau aderarea la un grup de crimă organizată în vederea săvârşirii de infracţiuni.
Indivizii erau acuzaţi că din noiembrie 2006 până în aprilie 2009 şi-au creat un stil propriu şi au indus în eroase mai mulţi oameni care au schimbat valută la firma la care ei lucrau, cu puncte de lucru la Oradea şi Satu Mare. Ei au creat o adevărată strategie, spun poliţiştii, cu afişare stradală şi interioară a informaţiilor despre cursurile de schimb valutar practicate, prin care clienţii erau înşelaţi cu 0,5 – 0,6 lei la fiecare euro schimbat. „Clienţii urmau să fie induşi în eroare prin observarea pe panoul din stânga a unor cursuri de schimb mai mari cu 0,015 – 0,08 lei/euro faţă de cele practicate de casele de schimb concurente din zonă şi prin menţinerea acestora în eroare de către suspecţi, care nu le comunicau verbal cursurile reale de schimb practicate de societate, afişate în partea dreapta jos a panourilor”, a transmis Poliţia Bihor.
Practic, la cele şapte exchange-uri ale acestei firme din Oradea şi la două din Satu Mare „au fost amplasate atât în exterior, cât şi în interior, pe acelaşi suport şi la o distanţă de 2 – 3 cm, câte două panouri care conţineau un volum mare de informaţii (cu privire la cursul de schimb pentru cecuri de călătorie, comision practicat, cursul BNR, cursul de schimb pentru bancnote uzate etc.) pentru a induce în eroare clientul neavizat sau grăbit cu privire la informaţia principală de interes pentru acesta, respectiv cursul la care urma să fie cumpărată valuta de către societate”, au detaliat poliţiştii.
Cum înşelau
Cei 22 de angajaţi au fost special instruiţi de capii grupării despre modul în care trebuie să înşele clienţii, prin modul de amplasare a celor două panouri, la cifra cursului ce trebuia afişat, ademenirea verbală a clienţilor, prin omisiunea de a-i informa verbal cu privire la cursul real de schimb ce urma să fie practicat şi la suma pe care urmau să o primească, precum şi la refuzul de a restitui sumele cu care au fost păgubiţi.
Din ianuarie 2010 se aplică un act normativ care reglementează clar modalitatea de afişaj a cursurilor de schimb pe panouri şi care dă dreptul clienţilor nemulţumiţisă solicite, în termen de 48 de ore, restituirea integrală a sumelor de bani. În trei ani, din noiembrie 2006 până în aprilie 2009, poliţiştii B.C.C.O. Oradea au identificat nu mai puţin de 242 de persoane păgubite, înşelate prin această metodă. Cei 242 de clienţi au fost păgubiţi cu suma totală de peste 336.975,5 lei.
Ca niciodată, acest caz, ajuns la instanţele judecătoreşti de la Tribunalul Bihor, s-a soldat în acest an cu condamnarea executorie între 2 şi 7 ani de puşcărie pentru 10 dintre cei 25 de indivizi implicaţi în înşelăciune la exchange-uri.
Şi altă grupare destructurată
ORADEA. Patru bulgari şi alţi şase români au fost cercetaţi pentru acelaşi tip de infracţiune de către poliţiştii Serviciului de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, sub directa coordonare a procurorilor D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea.
Ei au transmis că bulgarul F.T.F. (34 ani) era administrator al unui exchange din Timişoara, împreună cu concetăţenii N.P.D. (39 ani), D.V.E. (34 ani) şi T.D.P. (44 ani), asociaţii lui la aceeaşi firmă, şi ajutaţi de angajaţii lor (P.R.A., de 27 de ani, P.G.G., de 27 de ani, I.M.G., de 27 de ani, O.A.M., de 26 de ani, D.A.L., de 23 de ani şi B.C., de 24 de ani) şi alţi 16 indivizi au fost trimişi în judecată. Poliţiştii spun că membrii acestei grupări infracţionale au fost acuzaţi că între anii 2006 – 2008 au creat şi aplicat şi ei o strategie de afişare a cursului de schimb valutar practicat de firma lor, astfel încât să îşi amăgească clienţii prin cinci mijloace frauduloase de afişare incorectă a informaţiilor de schimb valutar prin care clienţii să fie înşelaţi cu 0,5 – 0,6 lei la fiecare euro schimbat. Clienţii urmau să fie induşi în eroare prin observarea pe panoul din stânga a unor cursuri de schimb mai mari cu 0,015 – 0,08 lei/euro faţă de cele practicate de casele de schimb concurente din zonă şi prin menţinerea acestora în eroare de către suspecţi, care nu le comunicau verbal cursurile reale de schimb practicate de societate, afişate în partea dreapta jos a panourilor.
Astfel, la fiecare din cele cinci case de schimb valutar din Oradea au fost amplasate atât în exterior, cât şi în interior, pe acelaşi suport şi la o distanţă de 2 – 3 cm, câte două panouri care conţineau un volum mare de informaţii (cu privire la cursul de schimb pentru cecuri de călătorie, comision practicat, cursul BNR, cursul de schimb pentru bancnote uzate etc.) toate pentru păcălirea clienţilor neavizaţi şi grăbiţi. În acest caz, numărul oamenilor înşelaţi (descoperiţi de poliţişti) între noiembrie 2006 – octombrie 2009, nu mai puţin de 232 de oameni au fost păgubiţi cu 292.677,8 lei.
Şi acest dosar a ajuns la Tribunal, opt dintre indivizii cercetaţi fiind condamnaţi la închisoare între 3 şi 13 ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!