Noul Cod al Muncii i-a băgat în sperieţi pe angajatorii care practicau munca fără forme legale de angajare inregistrate la ITM. Lucru acesta este dovedit şi de numărul foarte mare de contracte de muncă încheiate în ultima perioadă. Conform statisticilor Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor în intervalul 1-18 mai au fost înregistrate în judeţ 6.300 de noi contracte de muncă.„Acest lucru se datorează controalelor efectuate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor privind alicarea prevederilor noului Cond al Muncii dar şi creşterii economice”, este de părere inspectorul şef al ITM Bihor, Nicolae Hoduţ.
În ultimele trei săptămâni ITM în colaborare ci Jandarmeria, Poliţia şi Garda Financiară au efectuat nu mai puţin de 272 de controale. La 43 de societăţi au fost descoperite 167 de persoane care practicau munca la negru. Aceste controale vor continua şi în perioada următoare.
6.300 de noi contracte de muncă au fost înregistrate în judeţ în ultimele trei săptămâni. „Acest lucru se datorează controalelor efectuate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor privind aplicarea prevederilor noului Cod al Muncii dar şi creşterii economice”, este de părere inspectorul şef al ITM Bihor, Nicolae Hoduţ.
În ultimele trei săptămâni, ITM în colaborare cu Jandarmeria, Poliţia şi Garda Financiară au efectuat nu mai puţin de 272 de controale. La 43 de societăţi au fost descoperite 167 de persoane care practicau munca la negru. „Împreună cu Poliţia am obţinut mandate de percheziţie la un atelier clandestin din Sânmartin, unde lucrau 16 persoane fără forme legale. Angajatorului i s-a întocmit dosar de cercetare penală. De asemenea, doi angajaţi care au dat dovadă de rea credinţă au fost amendaţi cu câte 1.000 de lei fiecare. Deocamdată, ceilalţi angajaţi fără forme au fost avertizaţi, dat fiind nivelul minim de pregătire şi de cunoaştere al acestora”, a precizat Nicolae Hoduţ.
Un alt caz întâlnit în timpul controalelor a fost tot la o firmă de confecţii care lucra cu minori. „Conform noii legislaţii, minorii de peste 15 ani pot lucra cu acordul părinţilor şase ore pe zi”, a punctat şeful ITM Bihor. Cel mai mare număr de persoane fără forme legale a fost depistat la o firmă de pază din Oradea. La această societate lucrau 32 de persoane la negru. Cea mai mare amendă aplicată în cadrul acestor controale a fost de 800 milioane de lei vechi. Valoarea totală a amenzilor ajungănd la 6 miliarde.
Verificări
În cadrul Campaniei naţionale „O zi pe săptămână” în domeniul relaţiilor de muncă, în luna aprilie 2011, au fost controlaţi un număr de 195 angajatori.
101 angajatori au fost sancţionaţi, fiind aplicate 155 de sancţiuni contravenţionale. Valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 244.800 lei.
„Au fost identificaţi un număr de 28 de angajatori care practicau munca fără forme legale de angajare, fiind depistate 72 de persoane care lucrează fără forme legale de angajare. În acest sens, au fost aplicate 28 de amenzi în valoare totală de 211.000 lei”, a punctat Eugen Cîrmaciu, inspector şef adjunct ITM Bihor. Principalele deficienţe constatate se referă neîncheierea contractelor individuale de muncă, neîntocmirea actelor de modificare clauze existente în contractul individual de muncă, netransmiterea REVISAL, neîntocmirea corespunzătoare a foilor colective de prezenţă, nerespectarea prevederilor legale cu privire la repausul săptămânal dar şi neîntocmirea fişei postului.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!