În contextul în care autorizaţia firmei Nutripork din Sîntandrei expiră, deputatul Florica Cherecheş (PNL) (re)intră în scenă şi cere autorităţilor de mediu să nu mai acorde autorizaţie acestei ferme de porci, acuzată că este responsabilă pentru duhoarea ce se simte frecvent în vestul Oradiei, în anumite condiţii atmosferice. O asemenea zi a fost chiar ieri, duminică 22 octombrie, când mirosul a fost unul persistent, în cartierul Rogerius şi în zona bulevardului Dacia.
„Dacă în 10 ani de activitate, această firmă nu a reușit să respecte standardele de conviețuire, și nu a răspuns solicitărilor populației, sigur nu vor fi capabili s-o facă nici într-un viitor apropiat. De aceea, vă cer să nu acordați o nouă autorizație de funcționare fermei Nutripork, anunțându-vă, totodată, că populația urmărește cu interes organizarea unei dezbateri publice, așa cum prevede legea, pentru ca mii de orădeni să participe și să-și spună punctul de vedere”, se arată în scrisoarea deschisă adresată Agenţiei de Protecţie a Mediului Bihor, condusă de Adriana Calapod.
De altfel, Florica Cherecheş subliniază responsabilitatea autorităţii de mediu din Oradea faţă de orădeni:
„Faptul că autorizația se solicită la Agenția din Oradea și nu la cea din Cluj, ar trebui să fie de partea orădenilor pentru că trăim cu toții în acest oraș și am simțit cu toții poluarea olfactivă majoră în toți acești ani. Nu e permis ca un municipiu, reședință de județ, poartă de intrare în România, să sufere pentru că un agent economic crește porci în oraș”, scrie parlamentara.
„Să vă faceţi datoria”
Florica Cherecheş: „Nu urmăresc închiderea fermei, dar nu e normal ca în 2017, un oraș european, poartă de intrare în România, să fie poluat cu duhoarea porcilor. Nu e normal ca zecile de mii de orădeni și zecile de mii de bihoreni să sufere din cauza unui proprietar de afacere care nu dorește să-și diminueze profitul pentru a investi în tehnologie.
De asemenea, atât Ministerul Mediului, cât și Ministerul Sanatații au concluzionat că se impun măsuri suplimentare și că situația, așa cum este ea acum, nu corespunde normelor legale in vigoare. Peste tot în Europa se cresc porci, dar fermele nu sunt în oraș și nu generază mirosuri insuportabile care se simt aproape pe tot parcursul anului. Nu e normal ca prețurile apartamentelor din zonele cele mai afectate, Ioșia Nord și Rogerius, să scadă din cauză că oamenii vor să părăsească acele zone și nu e normal ca zonele de agrement și localurile din zonă să-și reducă numărul de clienți, din cauza activității Nutripork.
Decizia de a acorda o nouă autorizație de funcționare pe alți 10 ani, vă aparține în totalitate acum, iar consecințele acordării ei, vor fi suportate de zeci de mii de orădeni. Vă rog, în numele acestor zeci de mii de orădeni și bihoreni, să evaluați cu cea mai mare atenție și responsabilitate situația și să nu eliberați autorizația, pentru că această firmă a demonstrat că nu îi pasă de ce spun oamenii și sfidează orice reclamație sau sugestie.
Pe parcursul celor 10 ani, cetățenii au reclamat la Primărie, au semnat petiții online sau chiar pe liste, ziarele au relatat aceste nemulțumiri, dar nu s-a întâmplat nimic pentru că de fiecare dată, li se spunea că activitatea respectă toate condițiile de autorizare.
Asta, deși perdeaua forestieră lipsește cu desăvârșire, deși distanța impusă de lege nu e respectată, după cum menționează Raportul de amplasament elaborat recent. E evident că enzimele folosite la neutralizarea mirosurilor, sunt fie de slabă calitate, fie complet depășite, pentru că nu-și îndeplinesc menirea. De asemenea, batalurile nu sunt închise, dejecțiile fiind deversate chiar și sub cerul liber, într-o groapă, așa cum am constatat la câteva vizite în teren.
Recomandarea prevăzută în acea autorizație din 2007, ca ferma să plătească un laborator independent care să măsoare emisiile de gaze 3 zile consecutiv pe an, mi se pare aberantă, pentru că nu răspunde nevoii de a monitoriza permanent conținutul gazelor nocive din emisii, cum ar fi amoniacul și hidrogenul sulfurat.
Pentru ca activitatea să nu deranjeze locuitorii municipiului, ar trebui probabil ca tot circuitul să fie închis, să existe perdele de apă care să blocheze emanarea mirosurilor neplăcute și să se folosească enzime de calitate superioară.
Nefiind specialist în domeniu și neavând competența sau autoritatea de a vă spune ce aveți de făcut sau care sunt cele mai bune practici în domeniu, vă cer doar să vă faceți datoria ca să asigurați orădenilor un aer respirabil, care să nu conțină substanțe care să afecteze sănătatea populației sau starea de confort a acesteia”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!