În contextul acţiunii cultural-educative «Noaptea bibliotecilor» spaţiul generos al bibliotecii Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuşi” Oradea a devenit pentru câteva zile punctul de întânire al elevilor şi profesorilor, cu opere ficţionale sau non-ficţionale, relevante atât pentru cultura română, cât şi pentru cea universală. Astfel, la iniţiativa bibliotecarei Florica Roibu şi a directoarei Daniela Vîlceanu, elevii coordonaţi de prof. Crina Ghergheleş au participat la ingenioasa expoziţie de carte, numită sugestiv «Cartea de-a lungul timpului» sau să vizioneze celebre ecranizări ale unor opere literare din bibliografia şcolară. „Ecourile favorabile nu au întârziat să apară, mulţi liceeni susţinând că au descoperit în cadrul bibliotecii, pe lângă o atmosferă plăcută, prietenoasă, şi un spaţiu de studiu optim, unde îşi pot completa cunoştinţele”, spune prof. Daniela Vîlceanu.
Elevii au mai avut ocazia să îşi etaleze cele mai proaspete lecturi prin intermediul concursului «Cea mai concisă descriere a ultimei cărţi», câştigătorii fiind recompensaţi cu interesante cărţi de literatură.
Agreează Internetul
„Pentru majoritatea adolescenţilor din zilele noastre, dar şi pentru o mare parte dintre adulţi, biblioteca autentică rămâne o destinaţie îndepărtată, un loc în care, din păcate, elevii ajung tot mai rar, şi atunci dintr-o oarecare constrângere bibliografică. Criza lecturii, îndelung clamată de cadrele didactice, este pusă adesea pe seama comuniunii tot mai strânse cu spaţiul virtual, aparent infinit, al internetului, pe care o bună parte dintre tineri îl agreează, refuzând cu obstinaţie argumentele celor care s-au format prin contacul nemijlocit cu lumea cărţilor”, încheie directoarea Vîlceanu.
Pentru a contracara acest fenomen, majoritatea bibliotecilor încearcă să-şi împletească activitatea cu posibilităţile de lectură şi documentare online.
Citiți principiile noastre de moderare aici!