Circa 167 milioane de lei (TVA inclus) va costa înlocuirea vechiului grup energetic 1 de la CET cu o capacitate nouă de producție a energiei termice și electrice, în cogenerare. Cofinanțarea aferentă orașului va costa în jur de 25 de milioane de lei, adică peste 5 milioane de euro.
Joi dimineață, viceprimarul Mircea Mălan a prezentat planurile municipalității de retehnologizare a vechiului grupului energetic (G1), folosit iarna, doar în caz de nevoie. G1 a fost construit în anii ’60 și se află acum la finalul perioadei sale de viață, fiind depășit fizic și moral. De altfel, pentru nerespectarea normelor, Termoficare Oradea a încasat și în iarnă o nouă amendă, în valoare de 25.000 de lei, atacată deja în instanță, a ținut să precizeze viceprimarul.
Se vor achiziționa și vor fi puse în funcțiune patru motoare termice cu funcționare pe gaze naturale, cu o capacitate electrică totală de 25 MW și o capacitate termică minimă totală de 21 MW, se arată în Hotărârea aflată joi pe masa consilierilor locali, convocați în ședință extraordinară. Aceștia sunt chemați să voteze actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru studiul de fezabilitate revizuit, aferent acestei investiții, la Termoficare Oradea.
Proiectul mai prevede două cazane de apă fierbinte (CAF), fiecare cu capacitatea de 25 MW. Durata de execuție fizică a lucrărilor este de 2 ani, dar durata de timp pentru lucrările pregătitoare – proiectare, achiziții de echipamente etc. – nu este precizată.
“Este un proiect pe care îl dorim realizat prin programul guvernamental Termoficare 2019 – 2027, contribuția Guvernului României fiind de 85%. Realizarea acestei investiții ar da orașului o flexibilitate mult mai mare pentru a se adapta la trecerile de la un sezon de altul și va acoperi fără probleme sarcinile în perioada în care e nevoie de o căldură mai mare”, a subliniat viceprimarul Mălan.
Problema prețului încălzirii
În ciuda investițiilor din ultimii ani, în CET și în rețeaua locală de termoficare, orădenii au constatat creșterea constantă a facturii de încălzire, și pe fondul reducerii graduale a subvenției municipale pentru gigacalorie. Iată cum a reacționat Mircea Mălan la problema ce le provoacă migrene multor orădeni, în sezonul rece:
“Este o problemă care îi privește pe orădeni, suntem conștienți de acest lucru. Toate demersurile sunt în acest sens, de a furniza prin Termoficare un serviciu de calitate, la un preț corespunzător. Am avut foarte multe pierderi în rețea, mare parte au fost înlăturate prin investiții. Mai sunt pierderi care trebuie înlăturate și mai sunt investiții care presupun o investiție destul de importantă din partea orașului. Pierderile în sistem se vor reduce semnificativ atunci când capacitățile de producție vor fi în întregime reabilitate, în paralel cu etapa a III-a, adică înlocuirea a 25 km magistrale plus reabilitarea a 41 de puncte termice. Adăugăm proiectul Nufărul I, pentru folosirea resursei geotermale cu pompe de căldură, precum și reabilitarea rețelelor secundare. Ce decizie va lua administrația peste câțiva ani, nu pot să fac o proiecție. Știm ce avem de făcut, în continuare. Ne apropiem de momentul în care orădeanul trebuie să simtă și în buzunar o creștere a calității acestor investiții”.
Enumerând investițiile ce s-au făcut și cele avute în vedere, vicele a precizat că se vor depăși 200 de milioane de euro investiți în atât în Centrala Electro-Termică (CET), cât și în rețeaua centralizată de termoficare din Oradea.
Trimite articolul
XAu mai facut retehnologizari cu promisiunea ca pretul Gcal va scadea si rahat:nici scadere de pret,nici suventie…am ramas cu banii luati,cele mai mari taxe si impozite din tara
Iar se scumpeste gigacaloria. Orice investitie au facut a rezultat scumpirea, cu toate ca ar trebui sa scada din moment ci s-au eliminat pierderile, centrala e mai eficienta, dar in Oradea e fix invers, ceva complet anormal. Doar sa faca ei profit pe spatele nostru.
Din nou noi aici in RomaNia , si in deosebi aici in OradEa , suntem speciali , daca nemtii construiesc de peste 1 deceniu trenuri de mare viteza de la niponi , daca fac maxim pentru energie regenerabila , daca NU! mai investesc in magistrale de oras ,concepte invechite, si au avut cum noi nu o sa facem nici peste 30 de ani , pentru ca s-a dovedit ca centrala de ‘bloc’ fie el si unu cu 100 de apartamente , sau o casa f bine izolata , conceptual deci eliminand ‘magistrala’, care indiferent de sursa , va produce pierderi directe , indirecte etc ..
Ne vom mira peste 5 ani ca am mizat pe industrii muribunde si concepte invechite ,a.i tot in mizerie , dupa 30 de ani m-am convins ca in partea asta a lumii ne place ca e cald.
Pentru a liniști aceea parte a populației municipiului care nu crede în reducerea costurilor serviciilor de termoficare centralizate prin noi investiții în reabilitarea sistemului –nu știu dacă este majoritară dar sigur este parte semnificativă- ar fi extrem de concludent și democratic, ca Primăria să comunice o listă de 10 – 15 municipii comparabile cu Oradea –din țara și nu numai- care prin investiții în valori comparabile în reabilitarea sistemului centralizat de termoficare, au redus costul gcal și nivelul de poluare, ambele sub nivelul oferit de soluțiile de termoficare alternative.
Ar putea fi a bază pentru discuții aplicate.
Eu sunt stupefiat de sumele vehiculate pentru a tine in viata un sistemcentralizat!
Un calcul simplu:
167 milioane de lei investitie pentru circa 65.000 de apartamente bransate la sistem ipmlica o cheltuiala de circa
2.500 lei per apartament.
Primaria Galati a oferit un ajutor de 3.000 de lei per apartament pentru montarea de centrale termice individuale.
Din articol deducem ca nu se va rezolva toata problema termoficarii cu acesti bani, ci doar un grup energetic retehnologizat.
Asadar vor mai veni peste ani de zile alte investitii de milioane de lei pentru inlocuirea conductelor invechite etc.
si subventii anuale pentru pretul gigacaloriei facturat populatiei
Chiar nu vedeti ca acest ‘model de succes’ este o gaura neagra permanenta?
-
Si pretul va fi tot mai mare pt noi
-
Deduc ca poporul vrea un singur lucru: sa plateasca mai putin. Nu conteaza ca taxele locale sunt tocate pe subventii, retehnologizari si alte cheltuieli menite sa tina in viata un sistem ce functioneaza pe pierdere planificata. Daca nu ar exista alternative poate ca as intelege… Popor roman ai cees ce votezi!
-
Epitoma izbanzii a 50 de ani de progres capitalist original: Am pornit cu un CET de 205MW , pe care il transformam in CET de 25MW, si asta in cazul fericit in care nu-l ruinam complet.