„Viitorul construcţiilor în partea de vest a României”, conferinţă internaţională de construcţii organizată de către Federaţia Patronilor Bihor sub patronatul Uniunii Naţionale a Patronatului Român a adunat la un loc cele mai importante firme din domeniu din judeţul Bihor şi judeţele învecinate, dar şi din Ungaria. „Este pentru prima dată când conferinţa în domeniul construcţiilor are un caracter internaţional. Acest lucru este posibil ca urmare a parteneriatului dintre Federaţia Patronilor Bihor şi Confederaţia Asociaţiilor de Afaceri Transilvania cu Confederaţia Industriaşilor şi a Angajatorilor din Ungaria MGYOSZ”, a declarat Ioan Lucian, preşedintele FPB.
Discuţii
Este cea de-a cincea conferinţă de acest gen organizată de FPB la Oradea. „Obiectivul nostru a fost să punem faţă în faţă prestatorii de servicii în domeniul construcţiilor cu beneficiarii”, declara organizatorul evenimentului.
După discursul inaugural rostit de Ioan Lucian a cuvântat Laszlo Borbely, ministrul Mediului și Pădurilor.
Acesta a vorbit despre investiţiile din judeţul Bihor, dar şi despre regulile impuse de Uniunea Europeană, care trebuie respectate. „Dacă intri într-un club, trebuie să respecţi regulile acelui club. Noi putem reanaliza relaţiile cu Banca Mondială şi cu Fondul Monetar Internaţional, dar în acest moment nu există altă cale”, a afirmat Laszlo Borbely.
Acesta a lăudat judeţul Bihor pentru proiectele cu fonduri europene, de peste 500 de milioane de euro, atrase. A subliniat totuşi că la nivel naţional stăm foarte prost cu absorbţia fondurilor europene.
După cuvântarea ministrului, acesta a fost bombardat cu întrebări de către oamenii de afaceri prezenţi.
Primarul, Ilie Bolojan, a prezentat şi el principalele proiecte ale municipiului, nescăpând nici el de tirul de întrebări ale oamenilor de afaceri din domeniul construcţiilor. La întrebarea lui Ioan Mintaş, dacă firmele orădene nu ar trebui să aibă un mic avantaj la organizarea de licitaţii în Oradea, dat fiind faptul că aduc bani la bugetul local, primarul a răspuns că legea nu permite acest lucru. „La oferte egale, câştigă firma orădeană, dar dacă oferta celeilalte firme este mai bună nu avem ce face”, a declarat Ilie Bolojan.
Discuţiile au continuat cu luările de cuvânt ale celorlalţi reprezentanţi ai ministerelor pe teme ca Reabilitarea termică a clădirilor, Fonduri europene în construcţii, Reţeaua de şosele şi autostrăzi din partea de vest a României.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!