Modernizarea Platformei Unice de Livrare a Serviciilor (PULS), care a început acum mai bine de un an, a fost necesară și va ușura angajatorilor depunerea formularelor.
„Ce ne dorim de la această digitalizare? Ne dorim să nu ne mai deplasăm, ne dorim o simplificare, să putem interacționa ușor și transparent pentru a ajunge la informații corecte și în timp util, iar datele noastre personale să fie tratate cu maximă siguranță. Pentru ca acest lucru să funcționeze, atât instituțiile publice, cât și utilizatorii acestor servicii trebuie să fie pregătiți pentru această schimbare“, a declarat pentru Jb și Bihon.ro directorul AJOFM Bihor, Bekesi Csaba.
Ce face concret această platformă? Înregistrează serviciile dedicate angajatorilor prin asigurarea în principal a următoarelor tipuri de funcționalități:
- depunerea de documente, în format electronic, în vederea beneficierii de măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă (subvenții, prime, alte stimulente financiare) oferite de ANOFM,
- declararea locurilor de muncă vacante precum și a serviciilor integrate de mediere a muncii pentru a facilita selecția sau identificarea automatizată a potențialilor candidați în vederea ocupării și profilarea șomerilor/persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă
- informarea acestora cu privire la evoluțiile pieței muncii, parte componentă a procesului de informare și consiliere profesională, în vederea medierii.
Peste 6.400 de angajatori bihoreni, înscriși în PULS
Până acum, potrivit AJOFM Bihor, în platformă sunt înregistrați 6.473 de angajatori, însă agenția este în continuă colaborare cu angajatorii pentru a-i ajuta să se înscrie în PULS.
„Acum suntem în etapa în care angajatorii sunt sprijiniți de către noi în a-și crea conturile necesare pentru înregistrarea în PULS. Înregistrându-se pe această platformă care se face foarte simplu, dar necesită câteva elemente de siguranță, cum ar fi semnătura digitală, esențială pentru un angajator. Este important de menționat că, dacă acum punem bazele unui sistem foarte bine închegat și ne înregistrăm cum trebuie, treaba noastră va fi mult mai ușoară“, adaugă Bekesi.
Deși numărul celor înregistrați în platformă poate părea mic, având în vedere că în județul Bihor sunt peste 24.000 de angajatori privați, este important de menționat că, din acest total, mai mult de jumătate – 15.362 – sunt firme care au între 0 și 1 angajați, ceea ce înseamnă că nu vor avea posturi de oferit. Practic, dintr-un potențial de 10.000 de angajatori bihoreni, mai mult de jumătate sunt deja introduși în platformă.
Candidați aleși din platformă
Un aspect foarte important este că, această platformă aduce ceva ce angajatorii își doreau de foarte mult timp: selectarea resursei umane direct din baza de date a AJOFM Bihor. Potrivit șefului AJOFM Bihor, angajatorul va putea să vadă cine sunt candidații eligibili pentru postul său vacant.
„Platforma permite să fie făcută o legătură între ceea ce cere angajatorul și ceea ce oferă serviciul public de ocupare, prin persoanele înregistrate în sistem, și îi va permite angajatorului să aibă un contact direct cu șomerul“, spune șeful AJOFM Bihor.
Contactul direct nu înseamnă că angajatorul va putea vedea datele personale ale șomerului, însă, va putea vedea codul pe care candidatul în are, cu valorile și competențele care se suprapun cu cele solicitate de angajator.
Când angajatorul consideră că un șomer este eligibil pentru postul vacant pe care îl oferă, va contacta personalul de la AJOFM Bihor pentru a stabili un interviu cu candidatul.
„Dacă, de exemplu, cineva are nevoie de un bucătar cu 5 ani vechime, iar agenția are în evidență șapte astfel de șomeri cu competențele cerute, angajatorul va vedea codurile acestora de înregistrare și experiența dobândită, și după ce se va decide asupra candidatului, va trimite un mail, sau va suna la AJOFM Bihor pentru a programa un interviu cu candidatul cu codul X“, explică Bekesi.
Un ajutor și pentru șomerii aflați în căutarea unui loc de muncă
De asemenea, PULS le va oferi șomerilor posibilitatea transmiterii on-line a documentelor privind solicitarea unor drepturi și a documentelor justificative prevăzute de legislație pe durata acordării dreptului, astfel încât să nu mai fie necesară deplasare acestora la agențiile județene. Tot pe platformă, șomerul va putea urmări evoluția pieței muncii. AJOFM Bihor îi încurajează pe angajatori să îi contacteze atunci când consideră că nu se descurcă cu înregistrarea.
„Există un manual în care este explicat cum se poate crea un cont pe site-ul puls.anofm.ro, însă dacă angajatorul nu reușește să se înregistreze nici după ce a parcurs manualul, îi îndemnăm să ne contacteze direct. Atât eu, cât și colegii mei, le stăm la dispoziție și îi ajutăm pe fiecare în parte să își facă acest cont“, mai spun directorul AJOFM Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!