Administraţia Bazinală de Apă Crişuri anunţă începerea activităţilor de participare a publicului în vederea realizării celui de-al doilea Plan de Management al Bazinului Hidrografic Crişuri (Planul MBHC). Acest Plan are ca scop fundamentarea acelor măsuri, acţiuni, soluţii sau lucrări prin care se ating şi se menţin obiectivele de mediu, se identifică presiunile antropice importante, precum şi impactul activităţilor umane asupra stării apelor de suprafaţă şi subterane. De asemenea, Planul MBHC are un rol important în ceea ce priveşte reducerea poluărilor pentru perioada 2015-2021. În cadrul pregătirii Planului MBHC, în luna decembrie 2013, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a publicat principalele probleme de gospodărire a apelor. „ Cu alte cuvinte, publicul poate să consulte documentul şi să aducă sugestii de îmbunătăţire. Prin acest proces de consultare se urmăreşte obţinerea opiniilor celor interesaţi asupra problemelor importante identificate în bazinul hidrografic Crişuri. Comentariile şi observaţiile, care vor fi făcute, vor sta la baza îmbunătăţirii documentului. Până la finele anului 2014, ABA Crişuri va publica proiectul Planului MBHC pentru a putea fi dezbătut în consultările publice din perioada decembrie 2014-iunie 2015”, informează Claudiu Oros, director tehnic Resurse de Apă şi Planuri de Management A.B.A Crişuri. Documentul privind problemele importante de gospodărire a apelor este structurat pe următoarele componente: poluarea cu substanţe organice, poluarea cu nutrienţi, poluarea cu substanţe periculoase şi alterări hidromorfologice.
Consulate
Cea mai bună cale de protecţie şi îmbunătăţire a mediului acvatic este cea de implicare activă a fiecăruia dintre noi. În acest sens, cei interesaţi pot consulta documentele pe site-ul oficial http://www.rowater.ro/dacrisuri la rubrica „Consultarea publicului”. Aici sunt puse la dispoziţie şi materiale ajutătoare precum: îndrumar pentru consultarea publică, calendar şi diagramă pentru activităţile planificate precum şi un document referitor la problemele din bazinul hidrografic internaţional al Dunării.
În bazinul hidrografic Crişuri există 141 surse de ape uzate din care, 36 unităţi cu emisii neepurate şi 105 unităţi cu emisii epurate. De la cele 141 de surse de ape uzate, în anul 2013 laboratorul ABA Crişuri a recoltat un numar de 430 probe de apă uzată şi a efectuat analize fizico-chimice. Astfel, din totalul de 105 staţii de epurare, 42 staţii de epurare au avut o funcţionare corespunzătoare, reprezentând 40 % din total, iar celelalte 63 de staţii de epurare au avut o funcţionare necorespunzătoare, reprezentând 60 % din total. Lungimea totală de cursuri de apă monitorizată în 2013 a fost de 1503,57 km, din care, 78.1% sunt în stare ecologică bună, 21.1 % sunt în stare ecologică moderată şi 0.8 % în stare ecologică proastă. Al doilea Plan de Management al Bazinului Hidrografic Crişuri (2015-2021) se va finaliza în decembrie 2015 şi se va publica pe website-ul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri.
Primul Plan MBHC a fost publicat în anul 2009 şi a fost supus procedurii de Evaluare Strategică de Mediu (SEA) şi procedurii de obţinere a avizului de mediu, în vederea aprobării acestuia prin Hotărâre de Guvern.
Citiți principiile noastre de moderare aici!