Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a organizat, zilele acestea, „Consultarea şi participarea publică în managementul apelor – dezvoltarea programului de măsuri pentru reducerea presiunilor hidro-morfologice”. Această dezbatere finalizează practic procesul de consultare publică care a început în luna decembrie 2014 şi care a avut în vedere îmbunătăţirea versiunii preliminare a celui de al II-lea Plan de Management al Spaţiului Hidrografic Crişuri.
În acest sens, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a invitat factorii implicaţi care deţin lucrări hidrotehnice importante în spaţiului hidrografic Crişuri, să ia parte la o dezbatere punctuală pe probleme specifice de gospodărire a apelor, cu accent pe impactul presiunilor hidromorfologice asupra stării ecologice a corpurilor de apă. Au fost prezentate aspecte specifice din Planul de Management întrucât, scopul acestui plan este acela de a fundamenta acele măsuri, acţiuni, soluţii sau lucrări prin care se ating şi se menţin obiectivele de mediu ale corpurilor de apă.
Alterările semnificative hidromorfologice sunt acele presiuni exercitate de construcţiile hidrotehnice care pot împiedica atingerea obiectivelor de mediu ale corpurilor de apă.
Impactul alterărilor hidromorfologice asupra stării corpurilor de apă se poate exprima prin afectarea migrării speciilor de peşti, declinul reproducerii naturale a populaţiilor de peşti, reducerea biodiversităţii şi abundenţei speciilor, precum şi alterarea compoziţiei populaţiilor.
„În ultimii ani au fost evaluate 119 secţiuni de monitorizare şi astfel s-au identificat cinci specii de peşti migratori: Abramis brama-platica; Barbus barbus- mreana; Chondostoma nasus- scobarul; Eudentomyzon danfordii- chişcar şi Gobio uranoscopus- porcuşor de vad. Cele mai multe exemplare au fost găsite pe râul Crişul Alb, în localităţile: Vărşand, Ineu, Gurahonţ şi Baia de Criş; pe râul Crişul Negru, în localităţile: Zerind, Tinca şi Uileac de Beiuş; pe râul Crişul Repede, în localităţile: Cheresig, Tărian, Oradea şi Şuncuiuş”, a precizat Dorel Dume, directorul ABA Crişuri.
Monitorizare
Rezultatele monitorizării au evidenţiat prezenţa speciilor de peşti migratori, atât în amonte cât şi în aval de barierele transversale, s-a considerat că în această etapă nu este prioritară refacerea conectivităţii, adică a legăturii dintre partea de amonte ş ice de aval.
Pentru unele baraje, cu înălţimi mai mari de 15 m, s-au realizat studii de cercetare privind posibilităţile de refacere a conectivităţii. Dintre măsurile de bază pentru reducerea presiunilor hidromorfologice aplicate de Apele Române cele mai importante sunt: cerinţa realizării scărilor de peşti la noile obstacole transversale (praguri, MHC-uri, etc.), obligaţia de-a asigura debitul de servitute în aval de folosinţe şi instalarea mirelor hidrometrice în aval de folosinţe pentru a verifica asigurarea debitului. Deşi, data la care a fost programată încheierea consultării publice este 22 iunie 2015, publicul interesat mai poate trimite observaţii sau sugestii referitoare la Planul de Management, până la data de 30.06.2015 pe: adresa de e-mail dispecerat@dac.rowater.ro, prin fax la numărul 0259/444237 sau prin poştă, pe adresa str. Ion Bogdan nr. 35 Oradea.
La sfârşitul anului 2015, Planul de Management al Spaţiului Hidrografic Crişuri, care va conţine şi analiza comentariilor şi propunerilor primite din partea factorilor interesaţi în timpul consultărilor, va fi avizat de către Comitetul de Bazin, urmând a fi publicat la 22 decembrie 2015 pe website-ul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!