,,Sunt la spital. Nu am avut niciun simptom, nu am nimic. Ieri, la prânz i-am spus sorei Iza, măicuţa care mă ajută, că am o senzaţie mai ciudată. Mă gândeam că a fost de la căldura din cameră, dar sora şi un preot au insistat să-mi fac testul”, a mărturisit episcopul Virgil Bercea.
PSS Bercea nu ştie de unde a putut să ia Covid 19, întrucât atât la slujbele religioase, cât şi la alte ceremonii la care a fost invitat a respectat măsurile de siguranţă şi a purtat mască de protecţie.
Ieri, episcopul Bercea a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Sfântul Nicolae, iar pe 12 octombrie, de Ziua Oradiei, acesta a participat la şedinţa festivă a Consiliului Local, precum şi la manifestările din Parcul 1 decembrie dedicate Zilei Oraşului.
[eadvert]
Pe tot parcursul ceremoniilor a purtat mască de protecţie şi a respectat distanţa. Episcopul este internat în prezent la spital.
Despre Oradea, la 12 Octombrie. Despre orădenii de ieri și de azi
O coincidenţă stranie este că, săptămâna trecută, pe 14 octombrie 2020, Preasfinţitul Virgil Bercea a adresat o scrisoare preoţilor şi credincioşilor în care le cerea să nu uite să fie fraţi şi să aibă grijă unul de altul, în această perioadă dificilă la care nu ne-am aşteptat şi pentru care nu am fost niciunul dintre noi pregătiţi.
Suspiciuni generalizate
,,De multă vreme o epidemie de asemenea amploare nu a lovit țara noastră, Europa și lumea întreagă. În aceste timpuri este esențial să ne aducem aminte să fim frați și să avem grijă unul de celălalt. În locul ispitei, suspiciunii generalizate și tentației de a spune <scapă cine poate>, trebuie să adoptăm comportamentul bunului samaritean care nu a ezitat nici o clipă spunând: <Îngrijește-te de el> (Lc 10, 35). Cu toții suntem sau putem <cădea între tâlhari> – virusul fiind tâlharul perfid – însă, putem deveni <bunul și milostivul samaritean>. Suntem împreună <în aceeași barcă>, după cuvintele Sfântului Părinte Papa Francisc: medici și preoți, credincioși și necredincioși, sănătoși sau bolnavi, toți trecem prin aceste momente dificile ale umanității. Suntem expuși acestui virus și ar trebui să rămânem în prima linie unii pentru ceilalți”, a scris episcopul Virgil Bercea.
Acesta a arătat că acest virus invizibil a făcut în câteva luni ceea ce nimeni nu și-ar fi putut imagina vreodată. A schimbat, a remarcat Bercea, atitudinea și comportamentul întregii omeniri, transformând obiceiuri de rutină într-o serie de formalități: de la modalitatea deschiderii unei simple uși până la îndepărtarea fizică de cei apropiați nouă, de la spălarea de zeci de ori pe mâini și dezinfectare, până la evitarea adunărilor de persoane; de la teama de a nu-i contamina pe părinții noștri în vârstă până la izolarea celor mai vulnerabili de restul societății în case de bătrâni sau spitale.
Uniţi în rugăciune
,,Vă scriu aceste rânduri pentru a vă încuraja să rămânem uniți în rugăciune pentru a nu ne lăsa pradă deznădejdii. Rugăciunea ne ajută spiritual și ne oferă luciditate în fața încercării și a suferinței iar încrederea în medici și personalul sanitar ne dă speranța că în Domnul vom birui și acest virus. Fiți tari, nu vă lăsați cuprinși de panică și de solitudine, ajutați-i pe cei încercați, protejați-vă unii pe alții.
Vă îndemn, din nou, dragii mei preoți să vorbiți lumii despre Dumnezeu și despre milostivirea Lui, să vă mărturisiți credința cu încredere și discernământ, să celebrați Sfânta Liturghie cu evlavie și să fiți disponibili credincioșilor care doresc să se spovedească. Vă îndemn să rămâneți aproape de credincioșii noștri, de copii, de tineri și de cei mai în vârstă: să-i încurajați, să-i susțineți și să vă rugați pentru ei. Toate acestea să le faceți cu multă atenție, respectând cu strictețe normele sanitare fiind convinși că noi suntem în mâinile Domnului.
Mă îndrept cu gândul spre toți frații și surorile noastre care au fost atinși de această boală, de toți cei care înfruntă moartea și de cei care au fost răpuși de ea și îi pomenesc la Sfânta Liturghie în fiecare dimineață.
Bunilor noștri credincioși un îndemn să vă faceți <buni samariteni> pentru toți cei încercați, rămâneți tari în rugăciune, iar iubirea și speranța să vă fie căpătâi în tot ce faceți! Domnul și Dumnezeul nostru Isus Cristos să vă binecuvânteze pe toți și Maica Sfântă să vă ocrotească mereu!”, a mai îndemnat Virgil Bercea.
Atât preoţii, cât şi credincioşii Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, dar şi toţi cei ce-l iubesc şi apreciază pe ierarhul orădean sunt îngrijoraţi de starea sa, mai ales că, în urmă cu doi ani, la scurt timp după distrugerea Palatului Episcopal într-un incendiu, acesta a suferit o pneumonie gravă, fiind nevoie transferul său de la Oradea într-o Clinică de Specialitate din Italia tratament complex într-o clinică de specialitate din Italia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!