A întârziat o jumătate de oră, dar cu toate acestea, la prezentarea noii conduceri a Spitalului Judeţean în faţa medicilor şefi de secţii din unitate, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţârle, a ţinut să precizeze, în mod repetat, că acest spital este prioritate zero pentru el.
Marşând pe ideea lansată sâmbătă la preluarea spitalului de către CJ, preşedintele Ţârle a subliniat că Spitalul Judeţean este prima lui grijă, iar Evidenţa Populaţiei e a doua în topul instituţiilor din subordine. „Ne mai dăm Henz unii la alţii”, dar cu Sănătatea „nu glumim”, a spus Ţârle, care a precizat că va lăsa deoparte unele instituţii subordonate CJ, în favoarea unităţii medicale, chiar dacă „unii se vor supăra”.
Discursul lui Ţârle către şefii de secţii din Judeţean a fost unul de ordin sentimental, latura financiară detaliată de care depinde rezolvarea problemelor stringente şi de sistem fiind abil ocolită. Ţârle a evocat momente din viaţa lui când a ajutat la refacerea secţiei de prematuri de la Spitalul Curteanu şi i-a îndemnat pe medici să îi urmeze exemplul şi să-şi roage cunoştinţele care au firme să contribuie la sporirea condiţiilor din spital. Ţârle a apăsat pedala sentimentalismului, rugându-i pe medici să îşi facă datoria în continuare, explicându-le că vrea să inoculeze bihorenilor ideea că acest spital e al lor. De pildă, Ţârle a anunţat dechiderea unui cont pentru spital, unde să poată contribui cetăţenii judeţului, fără să ştie că la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean funcţionează un gen similar de susţinere financiară, dar sumele strânse lunar sunt infime faţă de necesităţi.
La fileu
Spre deosebire de sâmbătă, atât Ţârle cât şi şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor au ţinut să mulţumească fostei conduceri, dr. Marius Pârcioagă atenţionând asupra faptului că achiziţiile de aparatură din vremea managerului Florin Bodog sunt cele mai însemnate din ultimii zece ani.
Neurochirurgul Dumitru Mohan a încercat, voalat, să explice preşedintelui CJ că „sporturi” de genul donaţiilor se practică de mult timp la spital, la fel şi sponsorizările. Mai tranşant, decanul Facultăţii de Medicină, dr. Gheorghe Bumbu, i-a spus preşedintelui că există probleme stringente, ce necesită rezolvare imediată care implică şi bani, întrucât acum se lucrează „în sistem de avarie”.
Ţârle i-a rugat pe şefii de secţie să facă un necesar cu problemele cele mai urgente. La finele întâlnirii, Ţârle a declarat pentru Jurnal bihorean că CJ dispune totuşi de o rezervă de bani şi sume pe care nu le-a cheltuit pe unele achiziţii, pe care le va direcţiona către spital. Ţârle a adăugat că are promisiuni de la Ministerul Sănătăţii pentru plata unui tub nou necesar la tomograf, această componentă urmând a fi cumpărată prin cofinanţare.
O.Ş.
Spitalul Judeţean are iar alţi părinţi
Cum ar tonifica spitalele municipale
Citiți principiile noastre de moderare aici!