Deşi Uniunea Social Liberală a câştigat clar alegerile în judeţul Bihor, s-ar putea ca, totuşi, liberalii şi pesediştii să nu guverneze singuri. În Consiliul Local Oradea, USL are două treimi şi ar fi o mare surpriză dacă ar coopta din nou UDMR la guvernare. Mai cu seamă că în campania electorală Ilie Bolojan declara că în măsura în care votul orădenilor i-o va permite, nu va mai lua UDMR la conducerea oraşului. Declaraţia primarului venea în contextul campaniei electorale. La acea vreme candidatul UDMR la Primărie, Cseke Attila, îl ataca pe Bolojan, spunând că primarul liberal nu are o viziune pentru Oradea.
La Consiliul Judeţean lucrurile se complică. USL are şi aici majoritatea, dar nu e atât de accentuată ca în Oradea. USL nu are două treimi din numărul total al consilierilor. Totuşi, acest fapt nu ar trebui să fie un impediment pentru USL în a guverna singură, de vreme ce doar pentru hotărârile de patrimoniu e nevoie de o majoritate de două treimi, în Legislativul judeţean. În ciuda rezultatelor alegerilor, liderii UDMR Bihor şi-au exprimat în public, tare şi apăsat, dorinţa de a fi păstraţi în arcul de Putere de la nivel local, mai cu seamă că dispun de 24 de primării, printre care Salonta şi Marghita. „Nu e doar decizia noastră să trecem în Opoziţie, nu suntem pregătiţi să trecem în Opoziţie. Comunitatea locală maghiară din Bihor nu poate intra în Opoziţie”, declara săptămâna trecută Szabo Odon, preşedintele executiv al UDMR Bihor.
Mang, avocatul UDMR
La nivel de judeţ există tensiuni mai vechi între co-preşedinţii USL Bihor, Cornel Popa şi Ioan Mang. Cel de-al doilea are o relaţie excelentă cu UDMR, cunoscută fiind cordialitatea dintre Mang şi Alexandru Kiss. Acum patru ani, UDMR insista ca PNL să primească PSD în coaliţia locală, cu câte un viceprimar la Oradea, respectiv vicepreşedinte la Consiliul Judeţean. Tatonările lui Kiss la liderii liberali n-a avut atunci sorţi de izbândă. PSD a fost cooptat în coaliţie o dată cu formarea USL, dar fără să primească funcţiile râvnite. Acum, relaţia cordială dintre PSD şi UDMR funcţionează în sens invers. Mang cere ca liderul UDMR Bihor, Kiss, să îşi păstreze funcţia de vicepreşedinte şi în mandatul preşedintelui Popa. Alianţa de facto dintre PSD şi UDMR pare mai puternică acum decât cea cu PNL, fiind voci care spun că dacă liderii PNL Bihor nu vor accepta nicicum UDMR în coaliţie, cel puţin la Consiliul Judeţean am putea asista la formarea unei majorităţi-surpriză, care să excludă PNL!
„Va fi o alianţă USL şi, probabil, UDMR. Normal ar fi să ne ţinem de cuvânt. E o decizie pe care o vom lua în USL şi o vom lua împreună cu colegii din PNL”, ne-a declarat ieri Ioan Mang, pe această temă. Senatorul a făcut referire la protocolul semnat de USL şi UDMR pe 24 februarie 2011, cu valabilitate până în 2016. Semnat şi ştampilat de cei patru lideri ai PNL, PSD, UDMR şi PC Bihor. Cornel Popa şi Ilie Bolojan nu au putut fi contactaţi, ieri.
Cum un post de vicepreşedinte al Consiliului din partea USL îi este rezervat PSD-ului, dacă cererea lui Mang va fi satisfăcută, PNL ar rămâne fără niciun „vice” la CJ Bihor! Situaţia ar fi paradoxală, de vreme ce în urma alegerilor din 10 iunie PNL are tot atâţia consilieri ca şi în 2008. Adică zece. Afectat de această nouă configuraţie a Executivului CJ ar fi actualul vicepreşedinte, Dumitru Voloşeniuc (PNL), care şi-ar pierde postul. Nici preşedintele Cornel Popa n-ar putea fi încântat de situaţie, de vreme ce şi-ar pierde ajutorul liberal din Executivul CJ, fiind constrâns să guverneze cu doi vicepreşedinţi lideri ai altor partide.
Citiți principiile noastre de moderare aici!