Același Mang nu exclude posibilitatea ca UDMR să își impună prefect în Bihor, iar pe Țiplea îl acuză că nu este un prefect imparțial. Cât privește guvernarea, Mang îl arată cu degetul pe ministrul economiei, Claudiu Năsui (USR), pe care-l socotește doar ca fiind un bun teoretician. La rândul său, Adrian Madar indică faptul că actualul guvern preia din ideile pesediștilor.
„Aș remarca cu tristețe că Bolojan nu are om în Guvern”
Ioan Mang remarcă că nici noii parlamentari ai PNL Bihor nu au reușit să devină președinți de comisii parlamentare, chit că nici el nu e. Madar spune că premierul Cîțu preia idei de la PSD, iar Mang l-ar fi schimbat deja pe Țiplea.
[eadvert]
Cu Adrian Madar în postura purtătorului de cuvânt, PSD Bihor încearcă o Opoziție bazată pe argumente la concret, uzitând un limbaj îngrijit, ferit de derapaje în ton și exprimare.
Cu toate acestea, Ioan Mang a luat prim-planul ultimei conferințe de presă, reluând obiceiul de a lansa săgeți spre Ilie Bolojan și PNL.
Mang a mimat tristețea, când vine vorba despre relația dintre Bolojan și Guvernul Cîțu. „Aș remarca cu tristețe că PNL Bihor, condus de Ilie Bolojan, nu are niciun reprezentant în Guvern. Cu toate reformele date exemplu de la Consiliul Județean, iată că nu a fost capabil să impună niciun om în Guvern și niciun om la conducerea comisiei parlamentare. Acesta este nivelul PNL Bihor”, afirmă Ioan Mang.
În condițiile în care se pune problema ca UDMR să primească funcții importante în județ, prin alianța PNL – UDMR impusă de la Centru, Mang crede că dacă Bolojan va accepta vicepreședinte de la UDMR la Județ, aceasta va reprezenta „sfârșitul carierei sale politice”.
„Cu 90 de oameni, CJ nu poate funcționa. DGASPC este în afara legii. Sunt de acord că sunt prea mulți angajați la un copil, dar trebuie schimbată legea. PNL Bihor poate lua o decizie ca să aibă o trecere mai bună la Ministerul Dezvoltării, să își ia un vicepreședinte UDMR. Rămâne să și accepte, pentru că altfel, pentru orice nu va fi bine la CJ, va cădea în spatele vicepreședintelui UDMR.
Dar nu cred că Bolojan a ajuns să i se impună adjuncții, din partid (de către conducerea centrală a PNL – nr.red.)”, opinează președintele PSD Bihor.
„Țiplea ar trebui schimbat”
Întrebat dacă întrevede posibilitatea unui prefect de la UDMR, Mang a afirmat că prefectul actual, Dumitru Țiplea, ar trebui schimbat, deoarece a făcut politică. „Nu este exclus un prefect UDMR și prefectul probabil că va trebui schimbat, pentru că s-a implicat foarte mult. Nu a invalidat hotărâri ale CJ, inclusiv cele privind distribuirea banilor din primăvară. În schimb, s-a implicat în acțiuni de lobby pentru o anumită firmă privată, dând anumite cărți de vizită ale unui angajat către primari, să colaboreze cu respectivul, dacă au proiecte de la Guvern. Asta nu a făcut-o niciun prefect, până acum. În locul lui Ilie Bolojan, îl schimbam imediat. Îmi doresc un prefect care să nu facă politică, care să fie echidistant față de toți primarii. Poate să fie și PNL”, spune Mang, care afirmă că Ioan Mihaiu a fost cel mai bun prefect de Bihor din ultimii ani.
„A fost cel mai bun. Echidistant, corect, a aplicat legea în spiritul și litera ei”, e de părere Ioan Mang.De la Cseke, Mang așteaptă să le prelungească primarilor posibilitate ade a-și închide proiectele prin PNDL1. „Să le dea încă 6 luni, fără penalizări. Să înceapă PNDL3. Nu cred că toate lucrările publice trebuie să treacă la CNI, să le facă pe fonduri europene. Nu este fezabil, mi se pare o fantezie ieșită din comun”, opinează Mang.
Despre ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Claudiu Năsui (35 de ani, USR), Mang a arătat că în audieri, acesta nu a putut oferi răspunsuri despre cota de impozit de 5% din turism, respectiv despre păstrarea voucherelor turistice. „Un foarte bun teoretician, la 35 de ani, dar care nu a putut da răspunsuri”.
Guvernul Cîțu și proiectele de Bihor
Luni, Madar și Mang au căutat să găsească încă de pe acum călcâiul achilian al actualei guvernări. Pesediștii remarcă faptul că niciun proiect al Bihorului nu se regăsește în programul de guvernare al Guvernului Cîțu. La fel, în programul de guvernare nu se regăsesc reforma administrativă și eliminarea pensiilor speciale, arată PSD Bihor.
„În programul de guvernare nu apare județul Bihor. Centurile Beiuș și Aleșd nu au nicio legătură cu proiectele CNAIR privind centurile ocolitoare”, spune Ioan Mang, marșând la nemulțumirile localnicilor, deranjați de eventualele trasee ale centurilor pe care le vrea Ilie Bolojan, din fruntea județului. „În programul de guvernare, nu sunt prinse niciunul dintre proiectele puse în dezbaterea publică”, subliniază și Adrian Madar.
Același Mang subliniază cum parlamentarii PNL de Bihor nu au primit șefia niciuneia dintre comisiile parlamentare. Aceasta în condițiile în care doar Steluța Gustica Cătăniciu (PSD) și Biro Rozalia (UDMR) au devenit șefi de comisii parlamentare de specialitate. Prima, la petiții și abuzuri, iar cea de-a doua, la politică externă. De altfel, nici Mang nu a reușit să devină președintele vreunei comisii și nici nu a primit o funcție în cadrul grupului parlamentar al PSD din Cameră. În schimb, șeful PSD Bihor a devenit unul dintre cei patru vicepreședinți ai comisiei pentru industrie și servicii, formată din 22 de membri.
Despre Năsui și despre ministrul Cercetării, inovării și digitalizării, Ciprian Teleman, Madar spune că aceștia au făcut doar „o campanie de imagine cu predare-preluare de mandat, și-au făcut pozele de rigoare”. Și atât, nimic mai mult, de vreme ce ministerele trebuie încă organizate. „Numărul consilierilor guvernului Orban a crescut față de Dăncilă. Numărul aparatului ce deservește a crescut, cu tot ce înseamnă consilieri, șoferi”.
Madar: Cîțu preia idei de la PSD
Despre programul de guvernare, Madar spune că s-au preluat idei de la PSD, precum înființarea unei Bănci Naționale de Dezvoltare și a unui Fond Român de Investiții, precum și propunerea realizării unor investiții, prin parteneriat public-privat. Este cazul unor autostrăzi… De asemenea, noul ministru al fondurilor europene, Cristian Ghinea, ar dori ca autoritățile de management să treacă iarăși la ministerele de linie, după ce ministrul orădean Marcel Boloș le concentrase pe toate la Ministerul Fondurilor Europene.
Același Madar arată cum Guvernul Cîțu și-ar fi propus o cotă de absorbție de 100% a fondurilor pentru 2023, în vreme ce astăzi cota este abia la 44%. Pesedistul bihorean nu crede nici că înființarea CNIR pentru implementarea viitoarelor proiecte de autostrăzi va putea rezolva problema greutății cu care în România se pun în practică asemenea proiecte.
Trimite articolul
XNu are importanţã, cum se măresc, avem progres.
dupa o luna, unde-s proiectele Bihorului?
dar ale psd-udmr-alde dupa 4 ani, unde sunt? care sunt? ca nu le vedem.
tupeu, nesimtire, indolenta, incompetenta, lipsa de respect, totul spre penibil.
Pile Cunostinte Relatii, sifonat bani, bunastare si dezvoltare proprie. Acestea sunt proiectle PSD.
Porcul de craciun scapt de cutit vorbeste de om in guvern, mangalita pe cine ai avut in guvern?
apropo pentru porci ca tine,nu este recomandata masca, din cate stiu este obligatorie doar la oameni, voi porci grohaiti cum vreti