Pesediştii orădeni propun introducerea unei subvenţii diferenţiate la încălzire, în funcţie de veniturile beneficiarului. Motivaţia lui Liviu Sabău Popa şi Adrian Stângă: „Astfel, să asigure un rol social pentru cei ce într-adevăr au nevoie”. „O subvenţie unitară cum este în acest moment nu îşi atinge decât parţial rolul. Am luat în calcul şi diferenţierea subvenţiei în funcţie de numărul de proprietăţi, dar acest lucru ar duce la o creştere a costurilor pentru chiriaşi, cei care în majoritatea cazurilor nu au o situaţie economică foarte bună, fiind familii tinere la început de drum. Nu vrem să ne asumăm individual acest demers, ci să îl implementăm cu acordul tuturor partidelor membre în Consiliul Local Oradea”, transmite PSD Oradea.
Consilierii locali PSD s-au împotrivit, săptămâna trecută, la scăderea subvenţiei municipale pentru încălzire, la 3 lei. Proiectul administraţiei Bolojan a trecut, însă, cu votul consilierilor locali PNL şi UDMR. Deşi costul de producţie al gigacaloriei a scăzut, orădenii nu vor simţi pe pielea lor acest avantaj, deoarece Primăria a decis să scadă subvenţia la gigacalorie, astfel încât preţul va rămâne acelaşi: 240 lei/Gcal, prin votul aleşiilor locali. „Am fi putut reduce preţul pentru că s-au întâmplat două fenomene: pe de o parte ni s-a aprobat un preţ de producţie mai mic faţă de cel aprobat pentru anul în curs, având în vedere că s-au redus costurile de producţie ale gigacaloriei şi, pe de altă parte, a scăzut TVA-ul la servicii, de la 24% la 20%. Asta înseamnă că, dacă până acum, tariful la gigacalorie în Oradea era de 260 lei din care orădeanul achita 240 de lei, diferenţa fiind subvenţia acordată de Primăria Oradea, noi vom respecta acest tarif. În mod normal, ar fi trebuit să coborâm de la 260 la 243 lei. Asta însemnă că vom da o subvenţie mai mică la încălzire”, anunţa primarul Ilie Bolojan cu câteva zile înaintea votului din Consiliul Local. Bolojan invocă două motive pentru care scade subvenţia, în loc să scadă factura orădenilor: vrea să evite eventuale salturi de tarifare care ar putea apărea după punerea în funcţiune a centralei pe gaz, în februarie: „Să nu coborâm preţul pentru 5% pentru două luni şi să-l creştem cu 20% după aceea”. Un alt motiv pentru care Bolojan preferă să păstreze banii la Primărie în loc să-i dea orădenilor sunt „investiţii importante în termoficare” şi, prin urmare, Primăria are nevoie de bani.
Comparaţie cu Clujul
Pesediştii remarcă faptul că, „pentru al doilea an consecutiv scăderea de tarif nu este resimţită de orădeni, astfel reabilitarea reţelelor nu aduce beneficii pentru orădeni, direct”. „În luna noiembrie Termoficare Oradea SA nu a ajustat facturile conform contractului, datorită întreruperii în furnizarea energiei termice, o minimă reparaţie morală şi pecuniară pentru calvarul termic al orădenilor”, transmite PSD Oradea, făcând apel şi la o comparaţie Oradea – Cluj. „În Cluj tariful pentru populaţie este 220 RON, faţă de 240 RON în Oradea, lucru ce ar trebui evaluat ca oportunitate şi din perspectiva salariului mediu din cele două oraşe, perspectivă ce ne dezavantajează net”, transmite organizaţia condusă de Liviu Sabău-Popa, al cărei purtător de cuvânt în Consiliul Local este Adrian Stângă.
CET-ul şi Eurobusiness
Pesediştii propun „o soluţie de compensare a creşterii de subvenţie pentru a nu împovara bugetul local: producţia de energie electrică a CET să fie injectată direct în TRAFO din Eurobusiness Parc. Astfel, agenţii economici ar putea beneficia de energie electrica la două treimi din costul din alte oraşe, deoarece nu s-ar plăti tariful de distribuţie al Electrica Distribuţie, în valoare de 159 RON şi s-ar putea vinde energia electrica cu aproximativ 200 RON/Mw către cei din Parcul Industrial la un preţ mai bun decât cel la care se valorifica acum pe PZU, din cadrul OPCOM. Astfel, banii suplimentari rezultaţi ar fi folosiţi pentru subvenţii. Agenţii economici ar veni spre Oradea având un preţ excelent al energiei electrice (majoritatea producatorilor industriali sunt energofagi) şi oraşul ar avea cetăţeni mulţumiţi şi ar colecta mai multe taxe şi impozite. Ar genera mai multe locuri de muncă”, transmite Sabău-Popa, în numele organizaţiei pe care o conduce.
Citiți principiile noastre de moderare aici!