În cele ce urmează redăm, integral, comunicatul PSD:
„PSD Bihor nu a fost niciodată împotriva referendumului ca instrument democratic de consultare a orădenilor. Am fost însă împotriva deturnării campaniei electorale, împotriva utilizării temei unificării strict în interes politic pentru a crea avantaj electoral în favoarea PNL. În ședința din luna aprilie, în calitate de consilier local, doamna Adelina Coste, candidatul PSD la Primăria Oradea, chiar a propus ca al treilea referendum să aibă loc după data alegerilor locale, tocmai pentru a nu influența rezultatul alegerilor și pentru a da posibilitatea noului for legislativ local să-și asume această inițiativă atât de importantă. Propunerea a fost însă respinsă de mașina de vot a PNL, în schimb, s-a adoptat o hotărâre neconstituțională, peste limita legală.
Citim în comunicatul dat de Primăria Oradea după decizia de joi a Curții Constituționale cum că „prin decizia Curţii Constituţionale, a fost amânat dreptul orădenilor de a se pronunţa într-o problemă importantă pentru comunitate”. Să ne fie cu iertare, dar anul trecut orădenii și-au exercitat acest drept nu o dată, ci de două ori, deci nu se poate vorbi despre nicio amânare și nicio limitare a vreunui drept. Rezultatul a fost cel pe care îl știm cu toții: nu s-a atins pragul de validare al referendumului. Și asta în ciuda întregii propagande utilizate de maşinăria pro-unire din jurul lui Ilie Bolojan.
Ilie Bolojan și PNL au știut de la bun început că organizarea referendumului simultan cu alegerile locale este atât imoral, cât și ilegal și cu toate acestea, au încercat să treacă cu bocancii pentru orice regulă de civism, peste orice lege, nesocotind punctele de vedere emise de instituţii importante ale statului (Autoritatea Electorală și Biroul Electoral). Au reușit, numai ei știu cum să ”convingă” Guvernul tehnocrat să dea o ordonanță de urgență care, iată, astăzi s-a dovedit a fi ilegală și neconstituțională. Nu s-au dat în lături să folosească toate mijloace care i-ar fi putut ajuta la atingerea scopului, indiferent cât de imorale sau ilegale erau acele mijloace.
Un primar responsabil conduce un oraș respectând legea și respectând cetățenii. Un primar trebuie să fie deschis dialogului și trebuie să știe să-i asculte pe oameni pentru că numai așa poate găsi soluţiile cele mai bune la problemele lor. Rolul unui primar este să unifice nu doar unități administrativ-teritoriale. Rolul său este de a aduna oamenii, de a-i strânge în jurul unor proiecte în care aceștia cred cu adevărat. Din păcate, tema unificării administrative a municipiului Oradea cu Sînmartinul a fost exploatată politic de către primarul Ilie Bolojan și PNL. În mod paradoxal, în loc să fie o temă care să unească energii și oameni, ea fost transformată, într-o temă care a dezbinat orădenii și comunitățile.
Vă reamintim cum au fost tratați și catalogați cei care au îndrăznit anul trecut să critice unificarea. Cum au fost transformați în dușmani ai poporului și ai dezvoltării, ca în vremurile comuniste de tristă amintire, doar pentru simplul fapt că au avut o opinie diferită de cea oficială a Primăriei. ”Marii” oameni politici din PNL Bihor, în frunte cu primarul Ilie Bolojan uită că democraţia înseamnă, în definitiv, dreptul oricui de a nu fi de acord cu ceilalți, dreptul oamenilor de a se putea contrazice indiferent de subiect și indiferent cine propune acel subiect, fără a se teme că vor avea de suferit pentru că și-au exprimat acel punct de vedere.
Locuitorii din Sînmartin care anul trecut au votat cu ”DA” la referendum se declară astăzi împotriva unificării și vor independență față de Oradea. Înainte de a se ști verdictul Curții Constituționale, consilierii locali PNL din comuna Sînmartin, în disperare de cauză că vor pierde alegerile în fața PSD, au adoptat o hotărâre în care se spune negru pe alb că referendumul din mai 2015 a expirat și nu mai este valabil. Deci, practic, referendumul și-ar fi pierdut oricum obiectul, iar pentru asta singurul răspunzător este PNL.
În același comunicat de presă al Primăriei Oradea ni se mai spune că nu primarul Bolojan pierde, ci Oradea și orădenii sunt cei care pierd. Vrem să-i asigurăm pe toți orădenii că nu vor pierde absolut nimic din faptul că nu se face cel de-al treilea referendum. Oradea se va putea dezvolta în continuare și fără această unificare administrativă, cu condiția să aibă un primar responsabil, deschis dialogului cu toți cetățenii și cu o viziune clară care să lucreze în interesul orădenilor, respectând opțiunile acestora. Așa cum se știe, în noul exerciţiu financiar al Uniunii Europene, vor fi încurajate asocierile între primării și asociațiile de dezvoltare intercomunitară pentru accesarea fondurilor necesare unor proiecte de anvergură. Aşadar, Oradea în parteneriat cu Sînmartinul vor putea atrage sume importante pentru dezvoltarea turismului chiar dacă rămân entități separate.
Chiar dacă nu vor să recunoască, cei care pierd sunt cu siguranță primarul Ilie Bolojan și camarila sa din PNL. Pierd pentru că nu se vor mai putea erija în singurii promotori ai dezvoltării și nu vor mai putea confisca electoral și politic o temă atât de importantă. Pierd pentru că au forțat legile și au încălcat Constituția. Iar cei care încalcă legile, trebuie să plătească. Suntem convinși că orădenii au înțeles acest lucru și pe data de 5 iunie vor sancționa actuala administrație locală.
Decizia de joi a Curții Constituționale nu este o victorie a vreunui partid politic. Este, în schimb, o victorie a legii și a normalității. Încercarea celor din PNL de a scoate PSD drept vinovatul de serviciu denotă multă ipocrizie și fugă de răspundere. Curtea Constituțională a decis, iar PNL și Ilie Bolojan pentru prima dată trebuie să-și asume acest eșec. Așa cum și-a asumat public “succesul” promovării ordonanței de urgență care modifica Legea referendumului, la fel îi solicităm primarului Ilie Bolojan să-și asume public și promovarea unei legi neconstituționale, el fiind singurul responsabil pentru acest “succes” neconstituțional. Nu ne așteptăm să o și facă, pentru că așa cum ne-a obișnuit deja în ultimii opt ani, domnia sa culege doar laurii și este răspunzător doar pentru ce este bun în acest oraș, în rest, criticile și vina pentru greșeli și lucrurile nu funcționează aparțin altora, eventual “dușmanilor de clasă”.
Primarul Ilie Bolojan nu va rămâne în istorie drept omul providențial care a dezvoltat Oradea. În schimb, pentru încăpățânarea sa, va fi pomenit ca primarul care a compromis ideea de unificare a municipiului cu comuna Sînmartin. Din punctul nostru de vedere, un primar care a abuzat de puterea sa pentru a pune la care o tentativă de încălcare a Constituției, nu mai poate continua impostura și nu se mai poate prezenta ceea ce nu este. Nu mai poate fi demn de a se afla în fruntea comunităţii orădene! Respectarea legilor şi a Constituţiei nu poate fi opțională pentru nimeni, indiferent de bunele intenţii pe care pretinde că le are. O decizie a Curţii Constituţionale, indiferent dacă verdictul ne convine sau nu, trebuie respectată și nu pusă sub semnul derizoriului. Pentru că altfel, așa cum bine observa cineva, riscăm și noi, orădenii, să devenim derizorii”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!