[eadvert]
Inițiator și promotor al proiectului piețelor volante în cartierele Oradiei, consilierul pesedist Liviu Sabău Popa critică modul în care executivul Primăriei Oradea și grupul liberal din Consiliul Local au pus în practică propunerea sa referitoate la piețele volante.
„Eu speram să avem conferința să anunțăm că vor fi piețe volante în toate cartierele dar, nu. Suntem la câțiva pași distanță de acest deziderat”, a declarat el în deschiderea conferinței de presă de joi, de la sediul partidului.
El susține că PNL Bihor a blocat proiectul lui, prin care propune șase piețe volante, câte una în fiecare cartier.
„De ce? Pentru ca nu e proiectul PNL”, consideră el. „Măcar au copiat 20% din propunere și azi se organizează sâmbăta, în Piața Unirii o piață volantă. Dar nu e destul. Orădenii merită și își doresc să se organizeze piețe volante”, comentează consilierul.
El a comentat și pe baza desființării piețelor agroalimentare din Ioșia și Nufărul, cu accent pe cea din urmă.
„O trăznaie inventată pe moment”
Piața din Nufărul a fost desființată de Primăria Oradea cu promisiunea că în loc, se va amenaja o parcare etajată cu spații comerciale. Ar fi fost prima parcare construită de un privat în Oradea și răscumpărată, în ani, de municipalitate. Nici până azi nu s-a găsit un partener, privat, așa că Sabău Popa consideră întreaga afacere „o trăznaie inventată pe moment, un parteneriat lipsit de bază juridică”.
„Acum piața stă goală. Cine plătește pentru banii neîncasați în această perioadă? Cine dă timpul și stresul orădenilor înapoi? Orădenii sunt nevoiți să meargă în centru sau la cetate sau, desigur, la supermarket”, spune Sabău.
Pesedistul s-a lansat, apoi, în atacuri directe la adresa colegilor liberali din consiliul local: „un vot împotriva piețele volante, e un vot pentru mafia din piețe, pentru samsarii din piață”.
A criticat și ușurința cu care liberalii trimit orădenii la cumpărături pe centură: „Piața Cetate e mai greu accesibilă ca Everestul zilele acestea. L-aș invita pe dl. primar să facă cumpăraturile de acolo și, încărcat cu plasele, să se întoarcă la birou, prin șantiere. Ar fi un experiment interesant”, a spus el, insistând pe „cinismul PNL” care „a mers până acolo încât să invite orădenii să și facă cumpărăturile pe centură. Nu toți au mașini, nu toți vor să schimbe 3 – 4 mijloace de transport în comun până acolo. Nu toți orădenii au nivelul de trai al consilierilor”, a subliniat el, argumentând că „suntem pe ultimele locuri din țară la salarii, orice leu contează pentru orădeni”.
Un concurs la Direcția Juridică?
Sabău a pus tirul pe conducerea Direcției Juridice din Primărie, care, inițial, în 2022 ar fi insistat că nu sunt permise piețele volante, pentru ca, în 2023, să permită Primăriei și CJ Bihor târgul din Piața Unirii.
„Dna director de la Juridic, când a fost ocupat postul, când a fost concurs? Sau e în interimat? Poate un concurs ar fi bun pentru conducerea Direcției Juridice, pentru un aer mai proaspăt, mai puțin afiliat politic”, a spus consilierul. Sabău s-a referit și la argumentația ADP SA contra piețelor volante: cum că 3 piețe sunt suficiente.
„Oradea înseamnă doar Rogerius, Cetate și Decebal, pentru ADP”, a comentat el.
„ADP spune că i s-ar aduce prejudicii prin organizarea de piețe volante. ADP e o societate a orădenilor, nu ar trebui să genereze profit din chiria de piețe, orice profit, e ban plecat din buzunarul orădenilor”, consideră Sabău, care a subliniat că la conducerea ADP se află, de altfel, Ioana Mocan, consilier local PNL și vicepreședinte PNL Oradea.
„Mafia din piețe are un aliat de nădejde în PNL Oradea. Dacă nu e așa, consilierii PNL să vină ei cu un regulament pentru piețe volante în Oradea, și dacă e fără probleme, îl vom vota”, promite pesedistul.
Trimite articolul
XMai terminati cu piata volanta! Ce facem, consolidam treaba ca oradea este un sat mai mare? Sunt piete in fiecare zona aproape, piata mare – in zona centrala, piata rogerius – in rogerius, piata decebal – in decebal, piata iosia si piata nufarul… de ce le-ati inchis?
Daca tot vrem sa fim un oras atractiv pentru turisti, atunci ce facem? Cu piete nu atragi turistii!
Uite in Cluj incepe Untold! Noi ce facem in centru? Vindem cartofi si castraveti…..
-
corect! dc nu ii baga in piata 100 sambata? plus in Carrefour, Lidl se gasesc produse ale producatorilor din Bihor.
-
deci daca eu stau in Nufaru – acum trebuie sa merg la piata centrala ( unde pe de alta parte ajungi foarte greu nefiind un transport in apropiere( autobusul T3 opreste departe)) – si ghici ce gasesc samsari care cumpara din en-gross si le vand in piata … sa nu mai vorbim daca ai o afacere mica de gradina si vrei sa ai masa nu poti de ei – dar politia si administratorii nu vad asta ….
-
Ai sanse sa cumperi legume si fructe mai safe din Lidl sau Kaufland decat de la “tarani” sau din piete. In supermarketuri mai este posibilitatea sa verifice cineva cate “chimicale” sau pus la cresterea acelui fruct sau leguma. In schimb pe producatorii privati nu ii poate verifica nimeni, isi cumpara si ei “ingrasaminte” ca sa creasca recolta, dar ei nu calculeaza, nu cantaresc cantitatea pe care trebuie sa o puna, mai toti pun asa, aproximeaza ochiometric, cantitatea de chimicale pe cresterea recoltei.
-
Ne explica Ciucle Alexandru alias drop, ca Bolojan e zeul dezvoltarii
-
-
De ce bolovan a demolat toate pietele de cartier?
Bișnițarii din piețe trebuie să dispară, iar în piețe sa vândă producătorii autentici nu bișnițarii ordinari care cumpără ieftin și vând scump.
Ce dezvoltare marca sprancenatul, la piata 100. In loc de mese de beton cum era inainte, acum se pune mmarfa pe jos, si fiecare isi aduce ce poate in loc de mese, tiganeala, asta e dezvoltare marca sprancenatul. Si inchidem toate pietele