Proiectul „Oradea mare” are toate şansele să intre în istoria locală ca primul proiect care scoate politicienii „la luptă”, în teren, fără o miză electorală directă. Lider judeţean al PSD, Ioan Mang a anunţat ieri că partidul său va derula o adevărată campanie de informare a cetăţenilor referitoare la dezavantajele unificării Oradiei cu Sînmartinul. În plus, apreciind că prestează un serviciu orădenilor, Mang zice că „ar fi o idee” să ceară bani Primăriei pentru munca membrilor PSD.
„PSD va face partea de informare corectă a cetăţeanului. Ne asumăm noi asta”, susţine Ioan Mang, precizând că va mobiliza membri PSD pentru descinderi în teren, în Oradea şi Sînmartin. Partidul se va implica inclusiv financiar în contr-campania anunţată, prin tipărirea de fluturaşi şi afişe „din care să se înteleagă dezavantajele, că avantajele le vedem peste tot”, insistă el.
„Până acum nu am avut de-a face cu o informare, ci cu o campanie de a convinge cetăţenii să voteze cum doreşte primarul Ilie Bolojan. Argumentele sunt, de fapt, sloganuri pe care le-am dispreţuit şi le dispreţuiesc şi acum”, declară liderul judeţean al roşiilor.
Acesta aruncă îndoiala asupra legalităţii cheltuirii banilor pentru referendum înainte de începerea oficială a campaniei de informare a referendumului. „Cetăţenii care nu sunt de acord cu unificarea pot beneficia de 100.000 de euro ca să pună prisme prin oraş?”, se întreabă Mang, referindu-se la costul estimat al referendumului.
Avantaje?
Mang spune că a întrebat mai mulţi orădeni dacă sunt de acord cu unificarea şi a primit mai multe răspunsuri afirmative. „Ce avantaje aduce unificarea cetăţenilor din Oradea? Niciunul n-a putut răspunde”, insistă politicianul. Spune că, după unificare, se va lua din banii oraşului o sumă echivalentă cu bugetul anual al comunei şi se va da Sînmartinului. În opinia sa, orădenii din cartierele periferice vor fi principalii păgubiţi, pentru că vor aştepta mai mult după asfalt sau utilităţi.
Mită electorală
Mang s-a referit şi la oferta de creştere graduală a fiscalităţii în Sînmartin şi-n Băi, pe durata a 15 ani. „10 ani de taxe neschimbate este o mită electorală. Este imposibil ca taxele şi impozitele să rămână aceleaşi, câtă vreme centrul de comună şi Băile vor deveni cartiere orădene. Codul Fiscal vorbeşte doar de zonare fiscală iar Sînmartinul are toate condiţiile pentru zona A”, susţine liderul opoziţiei locale. „E un şir de minciuni pe care trebuie să le combatem”, concluzionează el, trecând la analiza „pe text” a mesajelor referendumului.
Comentarii pe text
Referendumul e „şansa de-a schimba istoria”, conform susţinătorilor unificării. „Care istorie? Istoria s-a schimbat la 1918, la 1948, la Mica Unire. Ce istorie schimbăm azi? Chiar îşi imaginează cineva că pentru istoria României e un eveniment atât de marcant?”, se miră Mang, bagatelizând demersul.
„Să intrăm în categoria oraşelor mari”, e un alt deziderat al referendumului. „Cred că comuna Roşia este mai mare ca Timişoara. E acesta un avantaj pentru comună, e cumva comuna peste Timişoara?”, comentează liderul, apreciind că suprafaţa n-ar conta în dezvoltarea oraşului.
„Să alocăm fonduri pentru renovarea Băilor Felix”, mai zice site-ul oficial al referendumului. Mang: „Mă pufneşte râsul. Ce fonduri? Oradea este la limita creditării. Din câte ar trebui să spună dl. primar nu prea mai are posibilitatea să atragă fonduri. Dacă nu le convine dezvoltarea, cetăţenii pot schimba, la anul, primarul”.
Pesedistul se arată pesimist şi-n privinţa faptului că zona va deveni „capitala turismului termal în România” sau în ceea ce priveşte promovarea sub un brand comun.
Citiți principiile noastre de moderare aici!