Apoi, recent, Bodea se exprima pe internet în termeni critici la adresa preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, tot pesedist. Replica PSD Bihor vine din teritoriu. După ce la finele lui 2012 debarcau un viceprimar liberal la Holod, pesediştii au făcut acum acelaşi lucru şi în comuna Copacel. De fiecare dată cu ajutorul „adversarilor” din PDL! Toate acestea se suprapun peste „pas”-ul pe care filiala PNL Bihor l-a primit din partea conducerii PNL, în cazul excluderii ratate din partid a lui Octavian Bot.
La finele anului trecut, primarul PSD de Holod, Ioan Horga, reuşea să creeze o nouă majoritate în Consiliul Local, PSD – PDL – PRM, pentru a-şi impune omul, pe Adrian Mânz (PSD) în funcţia de viceprimar. Cu astă ocazie, Horga izbutea într-un final să-şi asigure majoritatea în Consiliu, după ce anterior PDL şi PNL formaseră o alianţă de facto, impunându-l ca viceprimar pentru jumătate de an pe singurul consilier local PNL, Flore Vidican! Primar nou, ales în iunie 2012, Ioan Horga susţine că e normal să lucreze în Primărie cu omul pe care l-a vrut de la bun început.
Alianţă în silă?
Acum, în comuna Copăcel s-a ajuns într-o situaţie asemănătoare. Primarul PNL Liviu Gurău a pierdut controlul asupra Consiliului Local şi primul efect a fost schimbarea viceprimarului său, Dumitru Buda (PNL). Potrivit secretarului comunei, Silvia Canta, în urma a trei tururi de scrutin, consilierii locali l-au ales, prin vot secret, în funcţia de viceprimar pe fostul „vice” de până la alegerile locale de anul trecut, Silviu Costel Gurău, membru PDL. În comuna Copăcel, compoziţia politică a Consiliului Local e următoarea: 4 PNL, 3 PSD, 2 PDL, 2 PC. Prin acest vot, s-a ivit o nouă majoritate PSD-PDL-PC, cu primarul şi grupul PNL trecuţi în Opoziţie! Liberalul Gurău devenise primar anul trecut, după ce înainte primar fusese Constantin Buda (PC), actualmente consilier local.
De menţionat că în cele două comune, la alegerile locale din 2012 PSD şi PNL au fost partide concurente, deoarece nu s-a mers cu candidaţi comuni ai USL.
Preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa, spune că este scârbit. „Aşa cum v-am spus şi în cazul de la Holod, atâta pot. Nu le pot cere mai mult. Ar trebui să luăm o decizie politică, pentru că ajung două «poame»”, spune Popa, făcând aluzie la aliaţii săi din USL, pesediştii. „Eu sunt de părere că primarii trebuie să-şi conducă comuna, nu să li se bage beţe în roate de către toţi: PDL, PSD şi PC. Mi-e silă. Conform protocolului, ar trebui să-i dăm afară pe cei care au votat cu omul PDL. Am vorbit cu Ioan Mang, dar dumnealui zice că nu se poate băga peste tot”, ne-a declarat Popa. Întrebat de Jb de ce primarul PNL nu a dat postul de viceprimar către PSD, Cornel Popa a ripostat, întrebând „atunci e mai bine că (pesediştii – n.r.) au votat cu PDL?”.
Vrea liberali mai darnici
Ioan Mang vede altfel lucrurile. Preşedintele PSD Bihor îşi doreşte ca primarii PNL să aibă grijă să accepte viceprimari din PSD, măcar acolo unde nu sunt stăpâni pe situaţie. „Primarii, atunci când nu au majoritate, trebuie să încerce să-şi facă o majoritate, de preferinţă în USL. În momentul în care şi-ar crea majorităţi în comună, acolo unde nu o pot conduce singuri, şi-ar putea conduce comuna cu majoritatea USL, creată în condiţii normale. Dar atunci când primarul nu are majoritatea în Consiliul Local, însă vrea să îşi impună numai voinţa lui şi nu acceptă să colaboreze cu nimeni, poate păţi ce a păţit aici”, transmite co-preşedintele social-democrat al USL Bihor. Ioan Mang declară că sunt destule situaţii în care şi PNL a făcut alianţe locale cu alte partide, din afara USL. Şi a dat exemplul comunei Popeşti. „Acolo exista un protocol în USL, pentru susţinerea de către PNL, PSD şi PC a unui viceprimar PSD. Dar, în ziua alegerii, PNL a făcut alianţă cu primarul PPDD!”, îşi aduce aminte liderul PSD Bihor. Altfel, Mang nu crede că aceste situaţii ar trebui să afecteze colaborarea din USL, de la nivel judeţean.
În comuna Bunteşti, Consiliul Local e blocat, fiind boicotat de USL, care are 6 consilieri, la fel cât are PDL, iar PRM unul singur, dar important. Primar este Sorin Degău (PDL). Aici, se preconizează alegeri anticipate. În 2012, PSD şi PNL candidau împreună la Bunteşti, sub sigla USL. Ieri, Cornel Popa spunea că nu ştie dacă se va merge „pe USL” la Bunteşti. Aceasta după ce săptămâna trecută Ioan Mang anunţase că la Bunteşti va fi o listă comună USL…
Citiți principiile noastre de moderare aici!