„Ioan Mang a arătat că atât el cât și membrii PSD Bihor îl consideră nevinovat pe Liviu Dragnea și sunt alături de el. Decizia de suspendare a președintelui Traian Băsescu a fost luată de toți liderii USL. Atât cei din PSD, cât și cei din PNL au făcut campanie și au convins cetățenii să meargă la vot. A fost o decizie împotriva unui regim dăunător pentru România, o decizie susținută de 7,4 milioane de români, votul cărora a fost anulat de o decizie ”politică” a Curții Constituționale”, se arată într-un comunicat de presă al PSD Bihor, remis luni pe adresa redacţiei. Pesediştii bihoreni spun că, deşi condamnat penal în dosarul „Fraudă la referendum”, Dragnea nu trebuie să demisioneze din funcţia de preşedinte executiv al partidului şi îndeamnă la păstrarea echipei Ponta-Dragnea pentru şefia PSD.
Mai mult, Ioan Mang consideră că „situația creată prin condamnarea, chiar și cu suspendare, a unui lider marcant al unui partid pentru faptul că a îndemnat oamenii să meargă la vot, creează un precedent periculos pentru funcționarea democrației”. „Acest precedent poate determina membrii partidelor și cetățenii să nu mai participe la scrutinele electorale și să nu mai facă campanie electorală, de frica unor posibile condamnări. Într-o democrație normală, prezența la vot nu poate fi considerată un folos necuvenit”, e de părere pesedistul-şef din Bihor. De altfel, conducerea PSD Bihor apreciază şi prestaţia lui Dragnea la Ministerul Dezvoltării, apreciind că acesta a sprijinit Bihorul din această funcţie.
Între timp, în Capitală s-a amânat pentru miercuri luarea unei decizii ce-l priveşte pe Liviu Dragnea, ce a demisionat şi din Guvern, şi de la şefia PSD. Preşedintele PSD, Victor Ponta, spune că membrii partidului nu sunt de acord cu demisia lui Dragnea, deoarece acesta nu a fost condamnat pentru fapte de corupţie.
„Foloase electorale necuvenite”
Liviu Dragnea a fost condamnat, vineri, la un an de închisoare cu suspendare, în procesul „Fraudă la referendum” – referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, din iulie 2012. Decizia instanţei nu este definitivă.
Anchetatorii l-au acuzat pe Dragnea că, „cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale”. „Infracţiunile reţinute în sarcina persoanelor implicate în desfăşurarea procesului de votare – preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare – au constat în principal în aceea că ei şi-au încălcat atribuţiile de serviciu referitoare la asigurarea unui proces corect de vot, înlesnind falsificarea listelor electorale (atât liste permanente cât şi liste suplimentare), prin adăugarea de persoane care nu au făcut cerere de vot cu urna mobilă, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau în România la data referendumului, prin contrafacerea materială a semnăturilor acestora şi introducerea în urne a unui număr de voturi corespunzător semnăturilor falsificate. În acest fel, numărul total de voturi exprimate a fost crescut artificial, prin includerea voturilor obţinute prin falsificarea semnăturilor”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!