Revista de cultură Familia, în parteneriat cu Librăria Humanitas Oradea organizează dialogul dintre Prozatorul Gabriel Macsim şi Mircea Pricăjan, sâmbătă, 16 martie, de la ora 17:00. Discuţia dintre cei doi scriitori va porni de la volumul de debut al lui Gabriel Macsim, intitulat „Vezi mîinile mele”. Cartea a fost publicată anul trecut în colecția Ego. Proză a Editurii Polirom. Discuția va fi urmată de o sesiune de autografe.
[eadvert]
„După ce l-am citit pe Gabriel Macsim în Iocan, i-am căutat mereu prozele în reviste și antologii, două au apărut în KIWI, o serie excepțională pe care Marius Chivu o face anual. N-a publicat mult, dar întotdeauna a dat texte formidabile. De curând a debutat la Polirom cu volumul «Vezi mîinile mele». De la el vom porni sau la el vom ajunge când vom discuta la Oradea în 16 martie. Abia aștept să-l cunosc (și să-l cunoaștem cât mai mulți) pe autorul din spatele cărții. Acum va fi în față!”, spune Mircea Pricăjan.
Gabriel Macsim (n. 1977) este absolvent al Facultății de Matematică și Informatică a Universității din București, unde are și un doctorat în matematică. A urmat cursuri de scriere creativă cu Florin Iaru și Marius Chivu. A fost finalist al bursei „Prima carte” (Fundația Friends for Friends) – profesori Marius Chivu și Florin Iaru (2017-2018). A publicat povestiri în antologia KIWI (2021, 2022) și în revistele Iocan, Steaua, Timpul, Echinox.
„Vezi mîinile mele” este debutul lui editorial. Toate povestirile din volum au plecat de la anumite situații, imagini reale sau replici pe care le-a auzit întâmplător în diverse discuții și care i-au atras atenția, spune autorul, fiind doar niște pretexte pentru a ajunge, de fapt, la adevărata poveste.
„Gabriel Macsim ar fi trebuit să fie, azi, la al doilea volum și să se bucure de o recunoaștere pe măsură, dar viața și pandemia au decis altfel. Păcat. E un prozator complet, insolit, neiertător, curios, surprinzător, care intrigă, seduce și pune probleme. Lumea lui e una privită la microscop, până la ultima celulă, până își pierde umanitatea, doar că nu știm niciodată cine e cel care privește. Abia la sfârșitul cărții simți că e vorba de un extraterestru. Altă explicație nu poate fi”, spune scriitorul Florin Iaru.
Citiți principiile noastre de moderare aici!