Elevii claselor a X-a au participat la un concurs tradițional în această școală, care a avut ca temă personalitatea patronului spiritual al Colegiului, Iosif Vulcan. La eveniment au participat, în calitate de invitați, inspectorul școlar Felicia Ianța și reprezentantul Bibliotecii Județene, Mariana Barna, membră a juriului, alături de prof. Margareta Negruț, de Ioana Hercuță, participantă la faza națională a Olimpiadei de Limba și literatura română și de alte eleve din clasa a X-a D, câștigătoare la competiția de anul trecut.
De altfel, la derularea competiției a contribuit toată Catedra de Limba și literatura română a școlii, formată din profesorii: Meda Chetrone, un om dedicat meseriei, ca și Margareta Negruț, Cristina Vaida, Florentina Baciu Borz, Lidia Urs, Krenek Claudia.
Nu a lipsit de la eveniment nici directorul CN „Iosif Vulcan”, prof. Simona Martin. Competiția a fost una disputată, membrii celor cinci echipe trebuind să treacă prin furcile caudine ale mai multor probe, din diferite registre. Concursul a început în forță, prezentarea echipelor, alegerea unui moto și a unui slogan fiind în sine o provocare, copiii conștientizând că ceea ce spunea Iosif Vulcan – „Cultura va salva România mea” – e la fel de valabil și în zilele noastre. Indiferent de registrul în care au dorit să se identifice, fie că au vrut să se revendice drept „promotorii educației”, ori parte dintr-o „Europă în miniatură”, „adolescenți pe mare”, parafrazându-l pe Nichita Stănescu, „apostolii științei” ori „realiștii”, elevii au demonstrat că știu să se pună în valoare, să atragă atenția asupra lor, stârnind curiozitatea și impresionând plăcut audiența. A urmat apoi o baterie cu 10 întrebări care au vizat viața și activitatea lui Iosif Vulcan.
Printre întrebările la care copiii au trebuit să răspundă au fost: cu ce a debutat în plan literar Iosif Vulcan, care au fost cele două etape ale Revistei Familia, care a fost articolul de fond din numărul de probă al Revistei Familia. Elevii au trebuit apoi să se dovedească buni cunoscători ai operei lui Iosif Vulcan, să enumere piese de teatru care îl au ca autor pe patronul lor spiritual. Concurenții au trebuit să convingă că au dicție, că sunt expresivi recitând o poezie. Toți protagoniștii l-au ales pe Eminescu.
Juriul a decis că această ediție a concursului a fost adjudecată de clasa a IX-a C, pe locurile următoare clasându-se clasele IX A, IX D, IX E și IX B. Indiferent de locul ocupat în concurs, scopul acestuia, acela de a-i familiariza pe elevi cu viața și opera marelui cărturar Iosif Vulcan, model de moralitate și patriotism, a fost atins. Concursul a avut loc în cadrul Zilelor Școlii, eveniment care are loc în perioada 14-19 mai și în a cărui derulare își dau concursul și Catedrele de Engleză, Sport și Chimie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!