Fermentul catalizator al Săptămânii Culturale de la Ineu îl reprezintă Simpozionul Internaţional de Sculptură în lemn de stejar. Inaugurat în 2011, acest atelier artistic în aer liber este o certitudine ce consfinţeste România pe harta evenimentelor esenţiale din domeniul artelor vizuale contemporane. Organizat sub egida AIESM (Asociaţia Internationala a Evenimentelor Sculpturale Monumentale), simpozionul internaţional contribuie la îmbogăţirea permanenta a parcului de sculpturi monumentale de la Ineu de Cris, unic în peisajul romanesc. Complexul King s Land Primăria din Ineu şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor confirmă an de an că pot oferi în România condiţii competitive optime, similare unor simpozioane artistice organizate în ţări cu tradiţie şi renume.
Potenţial sculptural
Robust şi intens parfumat, stejarul bihorean prezintă un potenţial sculptural deosebit provocând imaginaţia şi ambiţia sculptorilor veniţi din Europa şi din Japonia să-şi demonstreze virtuozitatea în crearea unor forme artistice monumentale originale. Tema anunţată: „Contrast dinamic”, a rezonat profund încă din faza de postare on-line a simpozionului atragand in competitie zeci de propuneri de proiecte valoroase venite la Bucureşti din toate colţurile lumii. În urma unei selecţii riguroase, anul acesta, la Ineu se vor întâlni robustetea germana (Simone Carole Levi), misterul slav (Vasilisa Chugunova) fantezia spaniolă (Pedro Jordan), tradiţia japoneza (Tsutomu Koyanagi) şi ospitalitatea românească (Hiristea Cosmin), într-o atmosferă de convivialitate şi schimb cultural aflate sub semnul calităţii.
Simone Carole Levi este o sculptoriţă experimentată născută la Zurich, deţine un masterat la Chicago, diplome artistice importante în Londra şi Mannheim. A participat la numerose simpozioane internaţionale în Germania, Elveţia, Ecuador, Slovacia şi Italia unde a primit numeroase premii şi distincţii. Două sculpturi monumentale au fost achiziţionate pentru şcoli şi grădiniţe. Este creatoarea unor cursuri de sculptură în lemn desfăşurate în studioul sau şi în cadrul bisericii evanghelice din localitatea sa, din Germania.
Vasilisa Chugunova s-a nascut într-o familie de artisti care au încurajat-o să urmeze cursurile celebrei Academii “Ilya Repin” din Sankt Petersburg. Activitatea sa prodigioasa i-a adus numeroase premii încă din perioada studenţiei printre care se disting cele decernate pentru “Fecioara de Gheaţă, “Vacanţa de Iarnă” şi „Alegoria Graţiei”. Proiectele sale recente au fost selecţionate la simpozione naţionale (Zarechy) şi internaţionale (China, Costa Rica, Italia).
Pedro Jordan este un sculptor complet care atacă cu success marmura, oţelul, bronzul sau lemnul, are zeci de selecţii la simpozioane naţionale şi internaţionale din: Argentina, Italia, Franţa, Danemarca, Rusia, China, Elveţia, Turcia, Luxemburg. Anul trecut a participat cu suces la Simpozionul Internaţional de Sculptura în marmura „Brâncuşiană” din Tg. Jiu.
Tsutomu Koyanagy este un maestru venerabil japonez născut în Prefectura Akita în 1941. A studiat la Universitatea din Akita şi a creat numeroase sculpturi în lemn, piatra, bronz şi inox.
Cosmin Hiristea a debutat în oraşul sau natal, Cluj Napoca. Crează sculpturi în diverse materiale – ipsos, lemn, calcar, marmură, granit, bronz, alamă, cupru, inox sau fier. A participat la simpozioane internaţionale în Italia, Franţa, Germania, China şi Turcia. Din 2011, în calitate de Manager al AIESM România organizează Simpozionul Internaţional de Sculptura Monumental în lemn de stejar de la Ineu de Criş, , invitând în România maeştrii sculptorii ca: Pavel Spelda (Cehia), Piotr Brozek (Polonia), Hermann Gschaider (Austria), Isabella Corni, Maurizio Perron (Italia), Tania Roeder, Wolfgang Stubner, Michael Rofka (Germania), Hans Kohnen (Olanda), Enrique Jorda (Spania), Zenichi Yokoyama, Key Nakamura şi Yoshinori Ishihara (Japonia). În urma colaborării colocviale şi prieteneşti cu sculptorii selectionaţi a rezultat până în prezent 15 sculpturi monumentale cu dimensiuni între 2,5m-4,5 m înălţime care se constiue într-un veritabil patrimoniu de sculptură în Complexul Kings Land din Ineu.
Valoare terapeutică
De câteva ediţii, vernisajul simpozinului se derulează de Ziua Copiilor, la 1 Iunie, moment în care grupe de copii însoţite de educatorii lor dedicaţi şi de părinţi atenţi pictează, modelează în lut sau pe pietre, urmând exemplul maeştrilor internaţionali invitaţi. Este recunoscută valoarea terapeutică a artelor plastice pentru copii dar şi pentru adulţi. La aceaste demonstraţii succesive de măiestrie artistică, curaj, caracter, inspiraţie directă, este invitat să asiste publicul orădean iubitor de artă în natură. Dialogul intens şi calitativ între generaţii mijlocite de natură îngrijită, sportul de relaxare şi nu în ultimul rând gastronomia transilvăneană selectă consacră săptămâna culturală de la Ineu de Criş ca fiind o manifestare completă dedicată eternei primăveri a spiritului.
Programul Săptămânii Culturale
-joi, 29 mai ora 18.00: Corul Facultăţii de Muzică al Universitatii Creştine Partium din Oradea va susţine un recital cu titlul „Mundis Musicorum” (Muzica pura): piese de cor, cânturi populare-prelucrări artistice
-vineri 30 mai, ora 19.30: Spectacol teatru „Cartea Junglei”, în limba maghiară, trupa Liliput şi Szigligeti
– 1 iunie, ora 15.00: Festivitatea de Premiere a Artiştilor Sculptori
-1 iunie, toată ziua, program pentru copii: ateliere de handmade, jocuri şi concursuri
Citiți principiile noastre de moderare aici!