CEO Lateral este o firmă de top unde lucrează programatori şi designeri, și care are sedii în Oradea, Târgu Mureș, Cluj, New York şi San Francisco, dar și un birou în Japonia.
Adept al ceea ce se numește gândire laterală, Ciprian Morar desfășoară ca antreprenor proiecte în domeniul sănătății, educației, turismului.
Activitatea predominantă a firmei fondate de Ciprian Morar se regăsește în proiecte cu impact social, care au grijă de oameni şi comunitate. 99% dintre proiectele firmei au parteneri străini. Pe lista specilaiștilor de aici se află Naţiunile Unite-beneficiar Global Fund for Women, Academia de Ştiințe din New York, Fundaţia Grace Sciences, site-urile SMURD în România (in mare parte realizat pro bono), Organizația ActionButton fondată de fiica lui Bono de la U2 pentru susţinerea şi adunarea de fonduri pentru ONG-uri.
Ciprian Morar a lucrat de la 14 ani, a câştigat o bursă de studii la unul dintre cele mai prestigioase colegii de design din Londra. A lucrat pentru Microsoft, a fost al doilea angajat al Expedia în Europa, companie care avea să devină unul dintre cele mai mari site-uri de călătorii din lume. A fost designer, programator sau leader de produs și a înțeles repede cum funcționează mecanismul complex al unui produs. A ales să se întoarcă în țară în 2008, să pună în practică ceea ce a învăţat în străinătate şi astfel să schimbe societatea românească. Așa cum declara pentru forbes.ro, Ciprian explică care e drumul de la idee la produs.
Mentalitatea din Silicon Valley
„De la idee la produs ajungem utilizând concepte de design thinking, prototyping şi inovaţie. După ce înţelegem problema pe care vrem să o rezolvăm, urmează etapa de brainstorming şi schiţare, apoi intrăm în «Labs» – laboratorul de inovaţie şi creaţie, pentru implementarea ideilor iniţiale, testarea şi reiterarea lor până când ajungem la MVP – produsul minim viabil”, a explicat tănărul care visa să implementeze mentalitatea din Silicon Valley în România.
Pentru a-și realiza prototipul ventilatorului COVID 19, Ciprian are nevoie de colaborări, persoane fizice și juridice cu experiență medicală pentru astfel de echipamente, de medici, asistente, specialiști dedicați,specilaiști în prelucrare CNC plăci din plexiglass, în injectare plastic, în fizică mecanică, motoare, angrenaje, puteri, tensiuni, consum, baterii, în electronică, automatizări, programare dedicată și distribuitor de piese de angrenaj, roți dințate, cremaliere, rulmenți cu posibilitate de livrare urgentă.Cei care vor să contribuie la realizarea ventilatorului i se pot adresa antreprenorului orădean pe email-ul: covid@lateral-inc.comConform Societății Române de Terapie Intensivă, lipsesc 1.200 de ventilatoare din terapie intensivă, vitale pentru viața bolnavilor de COVID-19.
Ventilatorul e vital în stadiile avansate ale bolii provocate de COVID 19, când se crează un mucus pe alveolele pulmonare, și sângele nu mai poate să facă schimbul de gaze corect cu plămânii. Ventilatoarele ATI au rolul de a pune mai mult oxigen în plămânii pacienţilor cu probleme de respiraţie. Se pare că produsul dezvoltat de firma lui Ciprian Morar e mai aproape de a ajunge în ATI decât proiectul realizat de un grup de bănățeni care a luat inițiativa dezvoltării unui sistem open source de ventilare mecanică a pacienților cu forme grave pulmonare ale COVID 19.
Varianta bănățeană e proiectată pentru a fi realizată cu o imprimantă 3D. Echipa bănățeană a proiectat și actualmente prototipează o primă versiune de ventilator,care urmează să intre în teste la Centrul “Pius Brânzeu” al Universității de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” prin metode de spirometrie, dar și pe animale din biobaza centrului.
Trimite articolul
XE bun ! Cred ca toată lumea își dorește sa nu fie nevoie de punerea in funcție a acestui prototip !!!
Nu poti sa ai decat cuvinte de lauda pentru oameni ca Ciprian, pe langa faptul ca are una dintre cele mai puternice firme de IT din Oradea, face si acest gest remarcabil!
Multumim Ciprian, multumim tuturor celor din sectorul de IT care aleg sa contribuie la rezolvarea acestor probleme!
Datorita lor vom invinge mai rapid acest virus!
Respect
-
Prototipul e facut la Mures, nu Oradea. Mai bine v-ati informa putin inainte de a induce lumea in eroare.
Lumea lucreaza activ, si asta e f bine, dar haideti sa nu ne laudam cu ce nu este al nostru. Cinste celor care incearca sa schimbe ceva precum compania domnului Ciprian.
Singura necesitate este de cunostinte tehnice, nu am vazut nicaieri pe pagina lor sa ceara altceva. Doar persoane care pot ajuta. Asta asa, pentru haterii care stiti comenta si nimic mai mult-
….pe care sait? e doar o mare brambureala acolo de termeni si poze pe care un singur om n-ar putea sa le implementeze in paralel cu un asemenea proiect. In concluzie in spate e o organizatie cu o tona de bani, mai ales ca e vorba si de publicatii in Forbes unde nu ajunge orisicine.
-
Cat de frumos ar fi daca ne-am uni fortele toti ca sa gasim o rezolvare si pentru cancer dupa ce se termina aceasta pandemie
De ce trebuie laudat cu asa ceva? si noi facem aparat de ventilatie mult mai simple si mai ieftine si mai rapid executabil dar noi nu laudam cu ele
V-a dat statul salarii cât cinci parcați industriali.
Sa inteleg ca el a inventat ventilatorul si acum are nevoie de investitori? Asa cum au nevoie si ceilalti care stiu sa faca un ventilator?
Ce tare, a inventat ventilatorul pentru răceala Cov19.
Urmează să inventeze și roata pentru salvare Cov19.
advertorial?