Pompiliu Crai a luat locul directorului Maria Trip. Crai e nimeni altul decât fost director general al Companiei Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva în perioada 2005-2009. Culmea e că Minvest a fost închisă, iar Crai e numit la Băiţa tocmai pentru a relansa activitatea. Ministrul Niţă susţine într-un comunicat că numirea noii conduceri are ca scop„relansarea activităţii miniere a societăţii şi îmbunătăţirea situaţiei economice în vederea menţinerii şi creşterii numărului locurilor de muncă, asigurând, totodată, angajaţii companiei că nu s-a luat şi nici nu se va lua în considerare, în niciun moment, închiderea activităţii miniere de la societatea Băiţa S.A”.
Un nou mandat pentru Trip
Pentru mineri însă, cea mai bună garanţie a intenţiilor exprimate de ministru este acordarea unui nou mandat directorului Maria Trip. Conducerea tehnică a Băiţa SA e sceptică în ceea ce priveşte „soluţia Pompiliu Crai”, tocmai pentru că vine „de la o societate închisă”, iar localnicii „sunt forţaţi să plece, ca să vină alţii să închidă şi mâna asta”. Ministerul spune că mâna nu se va închide. Ba, din contră activitatea va fi relansată. Directorul Maria Trip şi-a dat demisia după ce ea însăşi a propus Ministerului un plan prin care propunea extragerea unor resurse nevalorificate. Maria Trip nu a primit un răspuns la propunerile sale din partea Ministerului Economiei. A venit însă un secretar de stat care, Maricel Popa care a clamat în consiliul de administraţia închiderea minei. Directorul Maria Trip şi-a dat demisia, iar minerii s-au blocat la gura minei în semn de solidaritate cu Maria Trip. Numirea noului director nu-i mulţumeşte pe mineri cu atât mai mult cu cât noul director este un om controversat. Din poziţia de consilier judeţean, Pompiliu Crai a fost acuzat de incompatibilitate de către ANI.Conform ziarului Replica, din declaraţia de avere postată de Crai rezulta că a încasat de la Compania Naţională a Aurului, Cuprului şi Fierului Minvest Deva un salariu de aproximativ 440.000.000 de lei vechi, la care se adaugă 87.680.000 de lei pentru funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Minvest, precum şi banii de la Deva Gold şi Roşia Montană Gold – 223.640.000 de lei. În replică la protestul minerilor, Ministerul Economiei trimite un comunicat de presă prin care anunţă că a constatat „deficiente grave în gestionarea activităţii S.C. Baita S.A.” şi ameninţă cu sezizarea organele judiciare competente.
“În acest sens a fost sesizată Directia Naţională Anticorupţie privind asocierea dintre S.C. Băiţa S.A., societate publică aflată în portofoliul Ministerului Economiei, şi societatea privată Băiţa Bihor S.A., având în vedere existenţa unor indicii de săvârşire a unor fapte de natură penală”, se precizeaza in comunicat.
Totodată, a fost sesizată ANI cu privire la un posibil conflict de interese în care s-ar fi aflat conducerea S.C. Baita S.A., dar si Agentia Nationala de Administrare Fiscala referitor la modul de încasare /plată a sunei de 5.111.000 lei, aferentă unui contract de cesiune de acţiuni între S.C. Băiţa S.A. şi o societate parteneră.
Comunicatul Ministerului specifică faptul că „ mai există şi alte deficiente în gestionarea patrimoniului societăţii, aflate în curs de cercetare”.
“Situaţia economică şi financiară a societăţii S.C. Băiţa S.A. a continuat să se agraveze sub mandatul conducerii executive asigurate de Maria Trip, din 1999 până în prezent. Astfel, pierderile financiare ale societăţii, la sfârşitul anului 2013, au depăşit suma de 17 milioane de lei, iar pentru anul 2014 pierderile sunt estimate la 5,4 milioane lei. În aceste condiţii, în absenţa unor soluţii viabile din partea conducerii executive pentru redresarea situaţiei economice şi financiare a societăţii S.C. Băita S.A., ministrul Economiei, Constantin Niţă, a mandatat membrii Consiliului de Administraţie să adopte şi să implementeze măsurile care să ducă la redresarea acestei situaţii”, a ţinut să precizeze Ministrul Economiei în cadrul unui comunicat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!