Peste 70 de fizioterapeuţi din mai toate unităţile medicale aflate la Oradea şi în judeţ, studenţi şi pacienţi au protestat joi împotriva vracilor şi în speranţa că profesia de fizioterapeut va fi reconsiderată conform standardelor europene, în normativele medico-sanitare (nu ca acum când fizioterapeuţii sunt luaţi drept un fel de asistenţi).
Protestatarii au parcurs un drum de la Magazinul Crişul, pe Corso şi au lăsat petiţii, cu număr de înregistrare la Primărie, Facultatea de Medicină şi Direcţia de Sănătate Publică Bihor. Sorin Pop a declarat că a rămas impresionat de poliţiştii şi jandarmii care i-au însoţit pe traseu: „Impecabil. Chiar m-am simţit în sfârşit european în ţara mea… Ne-au însoţit şi ajutat pe tot drumul”.
Mesajele au fost la înălţimea cerinţelor: „Jos mâinile! Nu atinge pacientul!/ Fizioterapia nu e un sport ci o profesie medico-sanitară”/ „Sunt pacient! Nu sunt client!”./ „Refuz să fiu «tratat» de impostori”.
DSP Bihor a promis
De la Medicină protestatarilor li s-a promis tot sprijinul, conducerea facultăţii fiind în totalitate de acord cu cerinţele lor. La DSP Bihor, directorul Daniela Rahotă, reprezentant al Ministerului Sănătăţii în teritoriu, a declarat că începe urgent demersuri pentru ca Ministerul Sănătăţii să interzică oferirea de servicii medicale chipurile de fizioterapie dacă persoanele prestatoare nu au şi pregătire în acest sens în instituţii avizate de MS, iar pe de altă parte un alt demers pentru reglementarea statutului de fizioterapeut ca şi cadru medical. Între timp, dr. Rahotă a decis pe loc să-i scoată de sub tutela asistenţilor pe fizioterapeuţii din Bihor care sunt rugaţi să se prezinte la DSP şi să nu mai meargă la forurile asistenţilor dacă au nevoie de acte.
Pacienţi
Printre pacienţii prezenţi la protest s-a numărat şi Alex, clasat pe locul doi la un concurs Master Chef, care a avut de suferit de pe urma impostorilor, vraci fără competenţă. Cu probleme de la coloana cervicală până la coloana lombară, Alex a ajuns tot pe mâna medicilor şi a fizioterapeuţilor, din fericire, la timp, înainte să i se întâmple ceva extrem de grav.
Un alt pacient de la protest, ce a suferit o entorsă la gleznă, a ajuns pe mâna vracilor care l-au nenorocit, dar, din fericire, a fost şi el salvat, până la urmă tot de medici şi fizioterapeuţi.
Un al treilea pacient nu a avut acelaşi noroc şi, după ce a fost o perioadă lungă pe la tot felul de vindecători, a fost trimis de urgenţă la Cluj, pentru a fi operat, iar apoi a avut nevoie de o perioadă foarte lungă şi grea până la recuperare.
Italienii, cu ochii pe noi
Marius Sorin Pop, fizioterapeut iniţiator al mişcării, a declarat că există un fenomen extrem de periculos cu tentacule până în Italia: români care fac cursuri de o zi – două de te miri ce stil de vindecare, obţin rapid certificat de la Bucureşti şi pleacă în străinătate unde se dau drept fizioterapeuţi.
În 2008, reprezentanţii Asociaţiei Fizioterapeuţilor şi ai Sindicatului Fizioterapeuţilor din Italia au venit la Bucureşti să reglementeze această problemă, dar nu au reuşit. În 2010, Sorin Pop a aflat şi el că mulţi români îşi fac rost de acte, pe baza unor cursuri fără probitate şi merg şi în Italia unde execută, chipurile, manevre de fizioterapie, punând în pericol şi cetăţenii din Italia.
Ulterior, Sorin Pop a aflat că reprezentanţii fizioterapeuţilor italieni au semnalat autorităţile române, dar fără succes.
Acum, italienii fizioterapeuţi au prins de veste că omologii lor din România au pornit demersuri pentru stoparea acestei înşelăciuni, prin care se lezează integritatea sănătăţii a mii de oameni.
Reprezentanţii Asociaţiei Fizioterapeuţilor din Italia au trimis pe reţele de socializare mesaje de solidaritate faţă de colegii lor de la Oradea şi din toate celelalte oraşe şi şi-au oferit sprijinul.
Trei săptămânal
Sorin Pop aminteşte că profesia de fizioterapeut (denumire internaţională pentru specializările similare din cadrul Facultăţilor / Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România) nu este reglementată juridic şi nici nu are un Colegiu profesional care să o reprezinte. Prin urmare, protestatarii spun că se impune o lege care să reglementeze profesia de fizioterapeut, alături de celealte profesii medico-sanitare deja reglementate, lucru care ar reduce simţitor numărul de cazuri clinice cu complicaţii, în urma aşa-ziselor “tratamente” aplicate de către “profesionişti” din afara sectorului medical.
O posibilă lege în acest sens ar impune o atentă selectare a adevăraţilor profesionişti fizioterapeuţi, restricţionând astfel accesul falşilor practicieni la pacientul care, de cele mai multe ori, este vulnerabil şi devine potenţială victimă, datorită dezinformării legate de competenţele acestui profesionist, spune fizioterapeutul Pop.
În acest fel, combaterea pretinşilor fizioterapeuţi nu ar duce doar la o scădere a numărului de pacienţi cu complicaţii, dar şi la o reducere semnificativă a costurilor de spitalizare, investigaţii clinice şi paraclinice. În acest sens, un aspect de importană majoră este faptul că tehnicile şi procedurile de fizioterapie aplicate greşit pacienţilor pot atrage zile de concediu, şomaj sau, mai grav, daune ireversibile şi invalidităţi majore care, pe lângă trauma produsă pacientului, implică nişte costuri care grevează considerabil asupra bugetului local şi cel al Ministerului Sănătăţii.
„Nu mai puţin împovărătoare sunt costurile pentru întreţinerea absolvenţilor fizioterapeuţi care nu beneficiază de locuri de muncă. Din nefericire, constatăm că în ultimii ani, aceste locuri de muncă au fost adresate în mod intenţionat absolvenţilor unor profiluri non-sanitare, care nu vor reuşi vreodată să ofere serviciile medicale terapeutice care sunt doar de competenţa absolvenţilor facultăţilor de medicină”, a adăugat Pop.
La ora actuală, serviciile improvizate de fizioterapie şi recuperare medicală clasează ţara noastră pe ultimul loc în ceea ce priveşte speranţa de viaţă, spune Pop, care precizează că doi – trei pacienţi pe săptămână care apelează la el au suferit de pe urma unor „vindecători”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!