În urma modificărilor aduse Legii Pensiilor, care afectează drepturile personalului operativ al ambulanțelor, inclusiv reducerea vârstei de pensionare, angajații Serviciului de Ambulanță Bihor au declanșat un protest hotărât. Potrivit președintelui Organizației Sindicale Ambulanța Bihor, Marius Harapu, aceste schimbări anulează drepturile câștigate deja în 2021 prin Legea 5/2021, privind statutul personalului profesionist operativ de intervenție.
„Acea lege a fost blocată de ani de zile și ar fi trebuit să intre în aplicare în ianuarie 2024. Acum, pur și simplu se abrogă articolele care reglementează grupele și condițiile de muncă. Sunt condiții care pe noi ne interesează foarte mult. Un ambulanțier nu are sărbători, lucrează în ture, zi și noapte, în condiții grele, în ploaie, în zăpadă,în soare, pe poduri, sub poduri. Nu suntem personal care să lucrăm pe secții sau în cabinete medicale. Noi lucrăm în urgență. Nu există sărbători legale, nici sâmbete și duminică. Era foarte important ca personalul operativ să beneficieze măcar de dreptul de a ieși la pensie mai devreme, în loc de 65 de ani. Cum poate un ambulanțier de 65 de ani să facă muncă de intervenție, să transporte un bolnav de 130 de kilograme de la etajul 4? Ne-am trezit că au tăiat tot. Nu am cerut bani, nu am cerut nimic, ci doar să lase acel paragrap în lege, ceea ce ei nu au vrut. Ai tăiat totul. De aceea suntem supărați. De 7 ani de zile ne chinuim cu această lege și cu acest statut al personalului operativ civil din Ambulanță, Urgență”, a subliniat Harapu.
[eadvert]
Marți seara, acesta, împreună cu un alt coleg de-al său, au decis să plece în capitală unde vor intra în greva foamei.
Începând de marți, între 10 și 12, o parte a angajaților își întrerup activitatea și ies în curtea instituției în semn de protest. Liderul sindical afirmă că activitatea Serviciului nu este afectată, deoarece participă cei din tură liberă, nefiind în misiune. Protestul este planificat să continue în fiecare zi și pe termen nelimitat, până când Guvernul va reveni asupra modificărilor legislative.
Protestele se desfășoară nu doar în Bihor, ci și în Capitală, unde Marius Harapu se va alătura colegilor săi într-o acțiune decisivă.
Cinci membri au deja intrat în greva foamei alături de președintele Federației Naționale Sindicale „Ambulanța” din România, Gheorghe Chiș, cerând menținerea prevederilor din Statutul personalului profesionist operativ de intervenție. Solidaritatea lor transmite un mesaj clar: drepturile câștigate prin lege nu pot fi ignorate, iar lupta continuă pentru respectarea statutului și a condițiilor de muncă adecvate în cadrul Serviciului de Ambulanță.
„Pe plan local, vor rămâne colegii, vicepreședinții de la Sindicat, personalul care nu e în tură, oamenii din concediu, aceia vor fi la protest. Nu dorim să perturbăm activitatea Ambulanței”, a spus Harapu.
Trimite articolul
XAsa cum respectati voi bolnavii, asa sa fiti respectati si voi.
Bine ca ies ce i de la IGSU LA47 de ani maxim la pensie,ca ei sunt favorizati,si ce i de la SMURD de la substatii au pe zi 1 interventie maxim sau nici una si ce i de la Ambulanta minim 5 ,6 iesiri si atunci ii corect?Arafat ii cancerul acestui sistem putred.Traiasca Ambulanta fara Arafat
Atunci să mănânce cănd eu ii dau. Nesimțiti milogi!