Protestul a începutul la amiază. 17 tractoare, 20 mașini mici și 4 camioane se plimbă cu viteză redusă pe Centura Oradea, între sensurile giratorii de pe Aleea Cazaban și Uzinelor. Protestatarii spun că vor circula astfel până la ora 16:00, urmând ca mâine, protestul să fie reluat.
[eadvert]
Mai multe asociații de fermieri renunță la proteste
Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC), structură formată din Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea Națională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF, salută semnarea, luni – 15 ianuarie, a acordului dintre mediul asociativ agricol și ministrul Agriculturii, Florin Barbu, se arată într-un comunicat al AAC.
Reprezentații organizațiilor membre în AAC apreciază că această listă de măsuri, cu termene asumate, reprezintă un prim pas în rezolvarea problemelor fermierilor, conform sursei precizate.
„Cred că atitudinea cea mai pragmatică și corectă, în acest moment, este să vedem dacă problemele transmise și discutate vor fi rezolvate în termenele asumate de ministrul Barbu. Noi avem încrederea, după întâlnirea de la MADR, că măsurile asumate în document vor fi implementate la data convenită. Unele dintre ele necesită discuții în grupuri de lucru al cărui calendar ne dorim să fie anunțat mâine și să primim invitații. Apreciem că, în acest moment, nu mai există motive pentru continuarea protestului spontan al fermierilor. Evident, dacă problemele nu vor fi rezolvate in termenele asumate atunci vom putea vorbi despre continuarea acțiunilor de protest”, a transmis Marius Micu, reprezentant AAC.
AAC a negociat acest document pe baza propriei liste de propuneri, asumate de asociațiile membre și în care se regăsesc și o serie dintre revendicările fermierilor din stradă, arată datele comunicatului.
Printre propuneri se numără: acordarea de urgență a plăților APIA, derogare GAEC 7 și GAEC 8, compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectați de importurile din Ucraina sau actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei pentru motorina achiziționată și utilizată în agricultură.
Trimite articolul
XÎnseamnă că au băieții bani de motorină și nu mai trebuie subvenționat combustibilul de către stat , adică de noi cetățenii !!!
-
Iohannis al tau ce zice ? aaa…nimica , se face ca ploua…
Problemele agriculturii sunt în mare parte generate de lipsa de reforme ale României. Noi încă ne conducem după legi comuniste, adică centralism democratic-socialist, în plin capitalism democratic-european. Ori acest centralism excesiv este o frână a dezvoltării economice în general. Referitor la fermieri o bună parte din problemele cu care se confruntă sunt de natură organizatorică iar rezolvarea se află în ograda proprie. Un exemplu este tărăgănarea infiintării camerelor agricole. Incă din anul 2010 a fost emisă Legea nr. 283/2010 privind camerele pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură şi dezvoltare rurală. Potrivit expunerii de motive atributiile Camerelor agricole prevazute de lege sunt corelate cu atributiile care decurg din statutul de utilitate publica al camerelor agricole, care sunt retele nationale de structuri autonome private ce promoveaza interesul public general, prin actiune la nivel local si prin integrarea specificului local in procesul de elaborare a politicilor diferentate pe sectoare de agricultura. De asemenea, acestea asigură premisele respectării obligatiilor prevazute de legislatia comunitara cu privire la instituirea, la nivel national, a unui serviciu de consultantă agricolă obligatorie pentru fermieri, cu implicatii in procesul absorbtiei fondurilor europene in agricultura, industrie alimentara, silvicultura, pescuit si acvacultura.
Culmea este că in anul 2016 a fost emisa LEGEA nr. 157 din 15 iulie 2016
privind unele măsuri pentru reorganizarea unor structuri aflate în subordinea/coordonarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care prevede intrea altele DESFIINTAREA Camerelor Agricole. Astfel, articolul 2 aliniatul (1) prevede următoarele; “Se reorganizează direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti, instituţii publice cu personalitate juridică, servicii publice deconcentrate în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, denumite în continuare direcţii, prin preluarea activităţii, patrimoniului şi personalului direcţiilor pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti, caselor agronomului, compartimentelor funcţionale din subordinea Direcţiei monitorizare inspecţii, verificare şi control din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi ale camerelor agricole judeţene, structuri care se desfiinţează”.