Şi-au câştigat acest drept printr-o decizie judecătorească executorie dar nu definitivă, obţinută la prima curte de judecată. Conducerea a atacat-o deja, la Curtea de Apel, primul termen de judecată e stabilit în 6 octombrie.
Două procese
În numele protestatarilor, liderul sindical Virgil Mânz reclamă aplicarea parţială a sentinţei şi nerespectarea contactului colectiv de muncă pe 2012-2014.
„Din 19 decembrie 2014 avem hotărârea primei curţi, hotărâre care este executorie de drept, conform Codului Muncii şi Codului Civil. Conducerea a înţeles într-un final că are o problemă, au pus-o în aplicare dar numai parţial, după bunul lor plac şi după interpretarea proprie”, reclamă Mânz.
Sentinţa zice că OTL trebuie să achite la zi valoarea creşterilor salariale reprezentând actualizarea cu inflaţia, conform contractului colectiv de muncă, din 2012. „Onorata noastră conducere a înţeles să aplice creşterile pe 2012 cu încheierea unui act adiţional de muncă. În 2013 nu a mai înţeles să respecte acel articol. Au pus în aplicare sentinţa sub forma unor venituri salariale, fără să facă act adiţional. Au dat asta doar pe şase sau zece luni în 2013. Pe 2014 şi 2015 nu au dat nimic”, susţine Mânz.
Acesta insistă că angajaţii OTL nu fac grevă, „e un protest pe care îl facem în timpul liber, fără să afectăm bunul mers al intreprinderii”. Sindicatul a apelat la serviciile unui executor judecătoresc şi spune că mitingul de ieri este unica formă de presiupe pe care o aplică. „Am amânat aplicarea deciziei împreună cu conducerea, ca să le dăm posibilitatea să calculeze ei, să nu mai plătească un expert contabil, care costă peste un miliard de lei vechi. Acum vom apela la expertă. De două luni şi jumătate ne rugăm de ei, cu dreptul nostru în mână. Nu e cazul de nicio grevă. Avem hotărârea instanţei, dacă nu o aplică, e caz penal până la urmă”, e concluzia liderului sindical.
Acord pe neînţelegere
În replică, managerul Csuzi Istvan afirmă că dialogul conducerii cu sindicatul este permanent. „Din iulie 2013 au fost condiţii de buget în care nu se putea acorda compensarea cu rata inflaţiei. Aceasta e o cerere îndreptăţită a sindicatului. Anul trecut în ianuarie am corectat asta, încheind un act adiţional. Acum, a fost un demers în instanţă care are o sentinţă în prima fază, executorie dar nu definitivă. Am şi făcut recurs la ea. Este o sentinţă care necesită lămuriri pe care nu le poate da un executor judecătoresc ci doar un judecător”, este poziţia conducerii OTL. Pentru a ilustra situaţia, directorul a apelat la un exemplu plastic: „este o sentinţă că trebuie mobilată camera. Noi am spus că două scaune, o masă şi un dulap sunt suficiente. Sindicatul interpretează că nu este suficient. Dacă sentinţa definitivă este cu altă cifră decât am calculat, o vom executa fără probleme”. „Cu sindicatul, ne înţelegem că nu ne înţelegem”, e concluzia sa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!