Reprezentanții asociațiilor care reprezintă barurile și restaurantele din România au decis să organizeze un protest fără precedent. Ei susțin că au fost puternic afectați de pandemie, Guvernul închizându-le pentru o perioadă bună afacerile, iar localurile fiind deschise ulterior cu restricții. Astfel, barurile și terasele nu-și pot prelungi programul după ora 24:00 și nici nu au voie să deschidă în interior.
[eadvert]
Restricții și în Bihor: Terasele și restaurantele vor avea program limitat
Protestul trage un semnal de alarmă pentru salvarea acestei industrii în ceasul al 12-lea. Astfel, miercuri, 19 august, între orele 17:00 și 18:00, reprezentanții HORECA propun ca toate terasele barurilor și restaurantelor din România să fie închise.
„Ignoranța autorităților este pe cale să ruineze una dintre cele mai importante industrii ale României! Dacă lucrezi în sau pentru industria HORECA participă la protestul de miercuri 19 august pentru a trage împreună un semnal de alarmă asupra viitorului celor 400.000 ce lucrează în această industrie.
Miercuri, între orele 17:00 și 18:00 întrerupem vânzarea și ne poziționăm în fața restaurantelor și a teraselor cu pancarte și ne exprimăm pașnic și conform normelor de prevenire a răspândirii COVID-19, nemulțumirea față de măsurile adoptate.
Alătură-ni-te, împreună suntem mai puternici!”, scrie pe pagina sa de Facebook, Daniel Mischie, președintele Asociației HORA, autoritatea reprezentativă a industriei ospitalității românești.
Scrisoare deschisă
Asociația HORA i-a adresat primului ministru, Ludovic Orban, o scrisoare deschidă prin care îi solicită redeschiderea barurilor și restaurantelor. „Urmare a crizei datorată pandemiei globale și a măsurilor restrictive instaurate de autorități, industria noastră este în prezent cea mai afectată, înregistrând un declin brusc care a dus astăzi la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% față de anul trecut și a determinat suspendarea activității în cazul a peste 40% dintre operatori”, se precizează în scrisoarea deschisă adresată de Asociația Hora lui Ludovic Orban.
HORA, împreună cu organizațiile membre Alianța Pentru Turism, a efectuat un studiu, pe o perioadă de cinci ani, din care reiese că aportul HORECA la PIB este de aproximativ 5,07% după cum urmează: impact financiar direct (valoare adăugată) – 3,42%; impact social (salarii angajați și aport consum) – 0,91% și impact financiar indirect (furnizori si investiții) – 0,74%. „Lipsa predictibilității din industria HORECA în climatul economic actual, nu face decât să împingă pe marginea prăpastiei antreprenorii care astăzi au în derulare investiții, responsabilități majore față de angajați, contracte de închiriere și leasing, contracte cu clienții externi, contracte de prestări servicii, contracte de servicii auxiliare, etc.”, se mai spune în scrisoare.
HORA mai atrage atenția că în ceea ce privește activitatea din alte țări europene se poate observa că industria HORECA poate funcționa și că în afara României, toate țările Comunității Europene au redeschis restaurantele (interior și exterior) cu reglementări stricte, respectarea acestora fiind sub atenta supraveghere a statului, acesta reușind astfel să mențină un număr mult mai mic de cazuri de îmbolnăvire față de România. „Luând în considerare faptul că redeschiderea teraselor la 01.06.2020 nu a atras o creștere a numărului de persoane infectate, putem concluziona că redeschiderea completă a restaurantelor se poate face în siguranță, în unitățile în care se respectă reglementările. Așa cum s-a putut observa, creșterea numărului de îmbolnăviri a avut loc la două săptămâni de la începerea vacanțelor din zonele turistice. În lipsa unor reglementări clare, restaurantele au întâmpinat dificultăți, iar incapacitatea autorității centrale și locale de a urmări respectarea regulilor a dus la suprareglementări și controale abuzive, multe dintre ele fără a avea legătură cu situația pandemică în care ne aflăm.
Proprietarii și operatorii din HORECA consideră că sunt tratați incorect de către guvern în comparație cu celelalte industrii. În acest context, astăzi există intenția anumitor operatori din HORECA de a organiza proteste fizice, dar și sugestive împotriva guvernului”, se mai spune în scrisoarea Asociației Hora.
Solicitări
Prin intermediul aceleiași scrisori, luând în considerare situația dificilă cu care se confruntă sectorul HORECA și climatul de incertitudine încă existent în ceea ce privește cursul pandemiei și al industriei ospitalității, Asociația HORA supune atenției primului ministrul câteva solicitări și propuneri legate de viitorul industriei și problemele acute ale operatorilor din HORECA în contextul actual.
Astfel, se solicită redeschiderea în cel mai scurt timp a restaurantelor în interior, cu respectarea regulilor împotriva răspândirii COVID-19:
- asigurarea distanțării fizice prin menținerea unui mese libere între două mese ocupate;
- evitarea aglomerărilor de persoane la ghișee și grupuri sanitare;
- purtarea obligatorie a măștii de către client în momentul deplasării către grupurile sanitare, la intrarea sau ieșirea din restaurant;
- se vor asigura dispozitive și substanțe virulicide necesare dezinfectării mâinilor clienților și informarea acestora cu privire la modul de utilizare;
- informarea clienților asupra regulilor de igienă și distanțare fizică precum și a necesității limitării timpului de servire a mesei, acolo unde este cazul;
- curățarea și dezinfectarea cu substanțe bactericide și virulicide a spațiilor și suprafețelor unde au acces clienții și a ustensilelor utilizate în timpul servirii mesei;
- eliminarea obligativității purtării mănușilor de către personalul de servire în interiorul restaurantului (considerăm că este mult mai eficientă spălarea frecventă și directă a mâinilor).
HORA mai solicită promovarea întoarcerii la normalitate, a petrecerii unor momente frumoase în restaurant și reluarea unei vieți normale; eliminarea impozitului specific pentru anul 2021, respectiv 40 milioane euro anual, conform studiului comandat de HORA menționat mai sus; reglementarea bacșișului/tip-ului din industrie ca venit din alte surse, fără plată CASS și clasificarea grupurilor de firme afiliate ca parte a IMM-urilor, dacă nu îndeplinesc condiții de întreprinderi mari. O altă propunere se referă la focusarea controalelor făcute de către instituțiile statului pe respectarea reglementărilor privind răspândirea virusului SARS COV 2.
Trimite articolul
Xpatronii de localuri ar vrea sa le fie pline localurile de clienti iar covid19 sa se transmita la clienti, ei nu prea respecta masurile impotriva covid, cei care nu le respecta ar trebui sa li se inchida localurile de tot., ei se gandesc numai la profiturile lor.
-
…Pacanelele, bisericile, metroul, pietele supraaglomerate, oare nu sunt la fel de mari FOCARE DE INFECTIE COVID-19 ??? Cred ca sunt mult mai multe persoane decat intr-un restaurant decent in care se pastreaza cu adevarat niste reguli stricte. Oare toti din UE sunt mai prosti decat noi ? TOTI, fara nici o exceptie si-au deschis restaurantele.
Împotriva preturilor nu se fac proteste? Numai petru terase?