UPDATE! În urma negocierilor dintre conducere și reprezentanții minerilor de la Băița s-a ajuns la un acord privind cererile acestora. Astfel, sporul de periculozitate se va mări de la 80 de lei, la 1.000, iar muncitorii vor primi salarii mai mari. În plus față de acestea, minerii vor beneficia de 40 de zile de concendiu pe an. În prezent minerii semnează procesele verbale, urmând ca de la 1 septembrie să se schimbe grila de salarizare, respectiv fiecare muncitor să fie plătit pentru funcția pe care o exercită, meseria practicată.
Acum s-a descoperit minereu, inclusiv de aur, ceea ce face din Mina Băița o comoară. Grevă spontană la Mina Băița. Peste 100 de oameni au ieșit în fața minei, nemulțumiți de ceea ce li s-a pus pe masă la negocierea contractului colectiv de muncă. Ceea ce îi nemulțumește cel mai mult pe oameni e cuantumul sporurilor. Și faptul că primesc bonuri de masă de 10 lei.
„Ce îți poți cumpăra de 10 lei să intri în mină? Un pateu și o roșie”, spune unul dintre mineri. Nu e primul miting al minerilor pentru cauza lor. În urmă cu 3 săptămâni au participat tot la un miting spontan, iar oamenii susțin că atunci li s-a promis că pe 7 iunie li se vor rezolva problemele. Acum, minerii susțin că directorul le-a spus că nu mai e el director, „nu mai are treabă cu noi”.
[eadvert]
Conducerea pare să fi schimbat foaia. Minerii spun că actuala contabilă a fost pusă să aducă o masă pe care oamenii să-și semneze lichidarea dacă nu le convin condițiile impuse.
„Nu acest director a ținut mâna, ci eu și alții ca mine care suntem în mină de 20 de ani… E 80 de lei sporul de pericol în mină, adică 4 lei pe zi. Dacă prind 23 de posturi nu mi se plătesc 23 de posturi, mi se plătesc doar 20 de posturi. Am cerut spor de pericol, spor de umiditate. Mi s-a spus că nu există spor de pericol. Cum să nu existe pericol în mină, la omul care lucrează în front? Cum să nu existe umiditate dacă eu în 10 minute storc hainele de pe mine ”, a spus unul dintre ortaci.
„Urma ca în 7 iunie, când iese primul vagon de minereu pe puț să stăm de vorbă. Suntem mulți mineri calificați pe posturi care nu lucrează pe posturi, lucrează ajutor, electricieni care lucrează împingători de vagoane. Au spus că ne măresc bonurile la 20 de lei. Eu lucrez în mină, iau bon de masă de 10 lei. Soția mea lucrează la croitorie ia bon de masă de 20 de lei. Am muncit sâmbetele. Au zis că ne dau liber. La o sâmbătă, 8 ore lucrate, trebuiau să ne dea două zile libere . Am avut care au lucrat 4-5 sâmbete. Ne-au spus că cine nu și le-a luat e ca în zicala:«ce a mâncat lupul e bun mâncat»”, a spus un alt miner.
O altă nemulțumire a minerilor este faptul că aceștia sunt nevoiți să vină la muncă cu mașina personală, nefiind decontat combustibilul sau având alternativa transportului în comun.
Cer prezența ANRM în teren
Oamenii cer prezența Agenției naționale a resurselor Minerale în teren.
„Sunt curios ce ar spune domnii de la ANRM care au dat autorizație acestei firme. Noi avem un salariu mediu de 400-500 de euro. Lucrăm la 500 de metri adâncime în condiții foarte, foarte grele și dacă ne cerem drepturile suntem amenințați și constrânși”, a spus alt mineri. Referitor la condițiile de muncă, oamenii au reclamat că, recent, un abataj s-a surpat pe ei. În plus, de luni de zile, oamenii lucrează pe propria răspundere, nu pe bază de dispoziții.
„Când ne-au angajat au spus, după 3 luni mărim salariile. Când intră primul vagon pe puț, mărim salariile. Minciuni. Poate și-au mărit lor salariile. Lucrăm pe contract de muncă individual. Din octombrie nu avem contract colectiv de muncă să vedem și noi ce drepturi avem. Domnul fost director a spus că intră pe mină, când se pun obloace la mină…Dimineață ne-a făcut cu mâna că nu discută cu noi… S-a băgat acum o volă pe motorinîă cu care nu e admis să se lucreze în subteran. Azi noapte nu am putut intra pe front din cauza gazelor. Ce caută o mașină acolo: Aceasta e întrebarea. Cu aia se exploatează minereul: molibden și au și ce o fi”, a spus alt miner.
Deciziile în ceea ce privește soarta oamenilor de la Băița se iau la Londra. Mina Băița e deținută de Vast Resources, companie listată la Bursa de Mărfuri AIM din Londra, care a intrat pe piața locală în 2014, prin achiziția unei participații de 80% la mina polimetalică de la Băița Plai, repusă în funcțiune vara trecută.
Recent, compania și-a majorat deținerea la 100%, în schimbul sumei de 4,84 milioane de lire sterline (circa 6,4 milioane dolari) în acțiuni proprii. Mina Băița Plai a fost estimată la 70 milioane de dolari în cadrul unei evaluării efectuate de directorii independenți ai Vast Resources.
Trimite articolul
Xmolibden pe naiba. Uraniu si material fisionabil.
1. Nu mai sustin mineritul. nu avem nevoie sa ne sapam muntii pt minerale, le putem lua de la altii care o fac. Asadar in primul rand cred ca ar trebui facut o rosie montana sa se inchida exploatatiile din zona ca si asa e o catastrofa ecologica din punct de vedere radioactiv..
2. Ca si cei de la mina de uraniu din moldova, astia protesteaza pt bani in loc sa protesteze pt conditii de lucru(alea sunt folosite doar ca pretext sa ceara bani mai multi. La oncologie nu va mai face diferenta daca mananci de 10 sau 20 de lei cand ai cancer. Si cum adica ce mananci de 10 lei? in primul rand un gyros. In al 2-lea rand salariul pt ce e? nu sa mananci, sa te imbraci, sa ajungi la munca samd? De unde chestia asta ca tre sa primesti si de mancare… sunt zilieri sau ce? Da unii angajatori dau avantaje de transport, haleala, etc dar nu toti tre sa faca asta. I-i poti spune angajatorului ca pleci la alt loc de munca ca-ti da bani de mancare. Dar nu-l poti sili cu greva sa-ti dea genul asta de beneficii.
3. daca am retinut bine ei iau 1800 de lei in mana. Hai ca nu e asa rau dar nici nu e o suma onorabila pt genul ala de munca(mineritul) ar fi ok daca in mina ar fi spital de curatenie si automatizat tot(de aia nu inteleg cu ce-i ajuta banii la salariu cand in schimbul lor dau ani de viata – nu mai bine ar face greva pt conditii?)
4. Am sa-i sustin cand vor sti ce cer(nu doar salariu si nu unui privat). Am vazut noi cum e cu minerii, nu mai punem botul la din astea. Oameni buni mergeti si munciti in alta parte parte daca nu va convin termenii. La un moment dat angajatorul nu va mai gasi angajati si va trebui sa-si reevalueze oferta. Lasati naibii grevele ca nu mai suntem in comunism, vedeti-va de viata voastra.
-
Esti prost ca noaptea. Doar te bagi in seama fara sa stii ce vorbesti.
Pacat de bietii oameni
fara sa-si dea seama au ajuns sclavi in propria tara pentru o coaja de paine neagra
n-au nici un cuvant de spus,n-are cine sa-i reprezinte,sefii din zona sunt supusi fideli ai conducerii straine
traiesc cu iluzia desarta ca daca isi fac treaba vor fi respectati si apreciati
ortaci…sunt doar vise…….trezitiva!!!!!!!!!!!!!
În 1929 minerii au fost împușcați la Lupeni, mulți dintre ei pe la spate
https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Greva_de_la_Lupeni,_1929
Diferența e că acuma nu-i mai împușcă.
-
pnl, ca de obicei.
de pe wikipedia:”The mines belonged to a group of bankers from the National Liberal Party”-
Reacția guvernului la greva de la Lupeni în 1929 n-a fost diferită, în ciuda faptului că pentru prima dată la putere se afla un partid țărănist, și că proprietarii minei erau bancheri și politicieni marcanți ai partidului național liberal. Presa internațională a vremii se făcea ecoul remarcilor unor membri ai guvernului care declarau că proprietarii (directoratul) companiei au refuzat toate revendicările și că acest lucru a fost adesea nejustificat, drept pentru care toată vina o poartă „directoratul” companiei, care se afla în mâinile unor bancheri liberali, printre care și Tătărescu.
-
În 1929 PNL, acum avem din nou PNL, normal câ e vopsit în roșu, ținând cont câ Orban e copil de securist….
-
Cum e cu Ciuma Roșie?
Avem la PNL și pe Turcan cu studii la Institutul Pușkin la Moscova, Rusia, obținând o diplomă în rusă comercială.
https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Raluca_Turcan
-
-
-
-
👍👍
Saracii oameni. Muncesc pentru o coaja de paine. Ma mir ca lumea nu iese in strada. S-a marit varsta de pensionare pentru femei (65 de ani) si cred ca se va ajunge la 70. Preturile au urcat si nimeni nu zice nimic. In Franta pentru asa ceva au iesit cu milioanele pe strada. Vestele galbene au facut prapad cnd s-a scumpit benzina. Suntem un popor de lasi.
-
Nu suntem un popor de lasi. Suntem un popor unde majoritatea are creierul spalat de media si statul paralel, tradatori de meserie.