Protest spontan, miercuri, în faţa Palatului de Justiţie din Oradea. Câţiva membri ai organizaţiei „Oradea Civică” au protestat împotriva modificărilor „Legilor justiţiei”. Oamenii au purtat cu ei un mesaj în care au mulţumit celor peste 3500 de jucători şi procurori din România care solicită Guvernului retragerea proiectului de modificare a „legilor justiției”.
Forumul Judecătorilor din România, inițiatorul memoriului, a informat că, până miercuri, 11 octombrie, un număr de 3700 de judecători și procurori români (dintr-un total de 6979 în funcție în instanțele și parchetele din România, respectiv 50,61%), 8 magistrați asistenți și 125 de auditori de justiție și-au însușit Memoriul pentru retragerea proiectului de modificare a „legilor justiției”, adresat Guvernului României, ca urmare a refuzului celui din urmă de a ține seama de avizul negativ asupra întregului proiect emis de Consiliul Superior al Magistraturii, în ședința din 28 septembrie 2017, în acord cu voturile exprimate în numeroase adunări generale ale judecătorilor și procurorilor de la instanțe și parchete, în care au fost respinse, în proporție covârșitoare, toate modificările de esență ale proiectului legislativ.
Câţiva membri ai organizaţiei „Oradea Civică” au organizat, miercuri, un protest spontan în faţa Palatului de Justiţie din Oradea, împotriva modificărilor la legile justiţiei.
De altfel, protestatarii le-au mulţumit magistraţilor orădeni care au semnat petiţia împotriva proiectului iniţiat de Tudorel Toader şi i-au cerut acestuia demisia. Protestul nu a fost autorizat de Primărie, astfel că protestatarii s-au trezit legitimaţi de jandarmi. Pentru că au protestat paşnic, ei nu au fost amendaţi, ci au scăpat doar cu un avertisment.
Peste 3.700 de magistraţi din România, dintr-un total de 6.979 în funcţie în instanţele şi parchetele din România, au semnat un Memoriu pentru retragerea proiectului de modificare a „legilor justiţiei”, pe care l-au transmis Guvernului României.
Promotorii Memoriului – Forumul Judecătorilor din România – consideră că modificările promovate de ministrul Justiţiei încalcă flagrant Mecanismul de cooperare și verificare, rapoartele sale constante și fundamentele unei magistraturi firești într-un stat democratic.
Modificările propuse de ministrul Justiţiei sunt: reorganizarea Inspecției Judiciare, ca structură cu personalitate juridică în cadrul Ministerului Justiției, numirile la vârful justiției – procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul-șef al DNA, adjuncții acestuia, procurorii șefi de secție ai Parchetului de pe lângă ÎCCJ și ai DNA, precum și procurorul-șef al DIICOT și adjuncții acestora, regimul răspunderii magistraților, modificările sistemului de recrutare a magistraților – limita de vârstă 30 de ani – pentru admiterea la Institutul Național al Magistraturii și cerința vechimii în altă profesie juridică de minimum 5 ani, menținerea bugetului instanțelor judecătorești la Ministerul Justiției, precum și înființarea în cadrul PÎCCJ a unei direcții specializate având competența exclusivă de efectuare a urmăririi penale pentru faptele săvârșite de către judecători și procurori, indiferent de natura și gravitatea acestora.
Loialitate faţă de Constituţie
Totodată, magistrații care și-au însușit memoriul arată că, deși avizul Consiliului Superior al Magistraturii nu este, potrivit legii, unul obligatoriu, acesta nici nu poate fi nesocotit, desconsiderat, jurisprudența recentă a Curții Constituționale a României dezvoltând și accentuând în mod deosebit o nouă dimensiune a dispozițiilor art. 1 alin. (5) din Constituție („În România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie”), în sensul atașării conținutului său normativ a principiului colaborării loiale între instituțiile și autoritățile statului. Prin urmare, inclusiv normele legislative ce prevăd avizul Consiliului Superior al Magistraturii trebuie interpretate în spiritul loialității față de Legea fundamentală și obligației autorităților publice de a aplica Mecanismul de cooperare și verificare (așa cum rezultă din jurisprudența Curții Constituționale, în aplicarea art. 148 din Constituție) şi a da curs recomandărilor stabilite în acest cadru.
„Voința de netăgăduit a majorității magistraților, pe care, conform susținătorilor memoriului, Guvernul României (din care face parte și ministrul Justiției) nu o poate nesocoti într-un stat membru al Uniunii Europene, converge în sensul înlăturării oricăror dubii privind deturnarea acestui proiect în defavoarea magistraturii, impunându-se retragerea sa imediată, ministrul Justiției eșuând în dezvoltarea unui dialog concret, efectiv, cu magistrații, Consiliul Superior al Magistraturii, asociațiile profesionale ale judecătorilor și procurorilor, pentru a îmbunătăți cadrul legislativ, după efectuarea studiilor de impact cuvenite și după prezentarea unor motivări serioase și credibile referitoare la modificările propuse, în scopul modernizării justiției, în acord cu Mecanismul de cooperare și verificare”, a subliniat Forumul Judecătorilor din România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!