Grefierii, arhivarii şi registratorii de pe lângă instanțele bihorene protestează împotriva pasivității ministrului Justiției în ceea ce privește categoria personalului auxiliar de specialitate și conex.
Cea mai numeroasă categorie profesională a sistemului judiciar – aproximativ 8.000 de angajați – susține că ministrul Justiției „a uitat” că există, deși de mai bine de un an și jumătate au fost întreprinse demersuri cu privire la o salarizare adecvată și unitară, îmbunătățirea condițiilor de muncă, plata orelor suplimentare, suplimentarea schemelor de personal, adoptarea unui nou statut pentru profesie, modificarea condițiilor privind acordarea pensiei de serviciu.
O altă solicitare se referă la emiterea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărirea concretă a sporului pentru condiții de muncă, precum și condițiile de acordare a acestuia pentru familia ocupațională de funcții bugetare „Justiție”, consecința fiind neacordarea sporului pentru condiții deosebite personalului auxiliar de specialitate și conex, în valoare de 15%.
„Nici până acum, salariile acordate nu sunt uniformizate la nivel naţional, conform modului de calcul aplicat de Curtea de Apel Bacău, indicat şi de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale ca fiind cel corect şi agreat de Curtea de Conturi. Ordonatorii secundari de credite refuză să calculeze salariile, astfel cum au fost stabilite de Curtea de Apel Bacău, justificându-şi refuzul pe lipsa Regulamentului-cadru”, a declarat Mărioara Mihoc, liderul Sindicatului „Sind Just” Bihor.
Protestul a fost unul spontan, la el participând personalul de la Curtea de Apel Oradea, Tribunalul Bihor şi Judecătoria Oradea. Proteste au fost şi în faţa parchetelor din Oradea. Dacă situaţia nu se va rezolva în zilele ce urmează, oamenii sunt decişi să apeleze la mişcări de protest. Dacă marţi (ieri – n.r.) activitatea instanţelor a fost întreruptă 15 minute, miercuri (azi – n.r.) aceasta va fi întreruptă pentru o jumătate de oră, începând cu ora 12:00. Joi, grefierii, arhivarii şi registratorii vor protesta o oră, iar vineri două ore. Ei sunt decişi să protesteze, gradual, până la întreruperea temporară şi chiar totală a activităţii.
„Facem protest pentru că suntem în imposibilitatea de a face grevă. Angajatorii noştri, inclusiv Ministerul Justiţiei, refuză să încheie cu noi un contract colectiv de muncă. Suntem o categorie profesională care lucrează în Justiţie fără contract colectiv de muncă de cel puţin 5 ani. Noi nu ne putem cere drepturile printr-un contract colectiv de muncă. Se refuză discuţiile cu noi”, a mai punctat Mihoc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!