În jur de 30 de protestatari, care fac parte din Sindicatul Naţional Solidaritatea Comunelor și Orașelor din România (SCOR), au pichetat în fața Instituției Prefectului Bihor. Ulterior, trei dintre reprezentanți s-au întâlnit cu subprefectul, Botházy Nándor, pentru a-i înmâna petiția pregătită de către Federația Columna-SCOR.
[eadvert]
„Dorim să tragem un semnal de alarmă cu privire la situația discriminatorie în care se regăsește administrația locală din România, cu privire la faptul că dialogul nostru cu Guvernul nu există, este blocat de trei luni de zile, și cu privire la faptul că după cinci ani de înghețare a salariilor în administrația publică locală, este neapărat nevoie să se facă ceva. Jumătate din salariații comunelor din România au salarii net mai mici decât al muncitorului necalificat din construcții datorită unui sistem de salarizare care poate a fost gândit bine în 2017, dar prin cele cinci Ordonanțe Trenuleț consecutive au fost distorsionate. (…) Nu se poate ca doi oameni care lucrează în primăriile din comune, și au aceleași studii, vechime și atribuții să aibă salarii diferite“, a declarat președintele SCOR, Dan Cârlan.
Președintele SCOR mai spune că nu este normal ca „toți colegii să fie salarizați la nivelul anului 2021, în timp ce toate domeniile de activitate pe care le coordonăm și răspundem pentru ele să aibă salarizare la nivelul anului 2023 plus 20%“.
Grevă generală înainte de alegeri
Sindicaliștii sunt hotărâți să meargă mai departe, și spun că dacă nu vor primi ce au cerut, vor intra în grevă generală.
“Avem un calendar bine stabilit. Astăzi sunt proteste în Bihor și Timiș, mâne vor fi la Cluj, iar următorul pas va fi la Piatra-Neamţ, urmând ca joi, acţiunea să fie mutată la Bucureşti, în fața Guvernului. Din 3 iunie intrăm în grevă generală. E o dată critică pentru alegerile locale și cele europarlamentare”, adaugă Cârlan.
Întrebat de către jurnaliști dacă nu consideră că este „un șantaj“ faptul că aceste amenințări cu greva general vin chiar înainte de alegeri, președintele SCOR spune că „acest calendar a fost anunțat de acum o lună și jumătate, timp în care, atât reprezentanții Guvernului, cât și cei ai Ministerului Finanțelor și Ministerului Muncii și Solidarității Sociale au refuzat să discute cu membrii sindicatului“.
După predarea petiției, subprefectul i-a asigurat că aceasta va ajunge unde trebuie. „Conform legislației, obligația noastră este să o transmitem către cele două ministere. Noi ne vom asuma această sarcină. În cursul zilei, vom încerca să formulăm o adresă de înaintare pe care să o transmitem către soluționare“, i-a asigurat Botházy Nándor pe membrii SCOR.
Revendicări
Revendicările cerute de către sindicaliști sunt:
- Stabilirea salarizării personalului din administrația publică locală, la nivelul prevăzut pentru anul 2023+20%, în mod similar cu salariații din educație, sănătate și asistență socială,
- Aplicarea întocmai în administrația publică locală a prevederilor Legii – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, respectiv a Art. 11 și art. 13 (1) din legea-cadru, corelate cu Anexa nr. IX, litera C din legea-cadru, fără limitarea impusă prin art. I alin. (2) și (6) din Ordonanța de urgență nr. 115/2023,
- Adoptarea de urgență a noii legi a salarizării, cu aplicare de la 1 ianuarie 2025,
- Finanțarea integrală de la bugetul de stat a cheltuielilor salariale cu asistenții personali ai persoanelor cu handicap,
- Deblocarea negocierilor colective la nivel de grup de unități/sector de activitate pentru funcționarii publici.
Trimite articolul
XPoi cine i retine pe posturile alea ? Sunt lipiti ?
Sa plece la salar mai mare si pa !
Hop si astia! In fiecare saptamana apar niste bugetari plini de lacomie si nesimtire care vor lefuri mai mari, ce ciudat! In constructii la privat se iau peste 1000 de euro net ,asta vreti voi care stati pe scaun la caldura si racoare? Nu v-ar crapa un pic obrazul? Ca noi din privat va platim salariile! Si mai aveti si tupeul sa amenintati ca boicotati alegerile, adica ii faultati taman pe aia care va tin pe scaune!
Dorel munceste comparativ
mai stam ca ne place sa stam si noi cand credeam ca maririle vin asa benevol,
amu’ stam de o vreme, dati si voi ceva?
Încoronarea și la privat adunarea,acolo muncești 8 ore la tara după ora 12 primăriile șanț goale mai rămâne unul de alarma
Sa mearga in mediul privat unde esti renumerat in functie de aptitudini , dar la stat e bine doar milogii si damele de companie stau
”salariații comunelor au salarii net mai mici decât al muncitorului necalificat“??? Pot sa se reprofileze oricand….nu sunt obligati sa lucreze la stat, au posibilitatea sa lucreze intr-o fabrica, pe banda, ca muncitor necalificat pt minim pe economie.