UPDATE Angajații CET nu dau înapoi și sunt hotărâți să rămână pe poziție. Vineri dimineața, după o întâlnire cu managerul Termoficare, Stănel Necula, angajații CET au refuzat din nou să intre la muncă și se află în fața sediului.
„Am avut o întâlnire la 8 dimineața cu o delegație a protestatarilor. Am încercat să căutăm soluții, am lămurit aspectele care i-au scos în stradă, iar în final, la presiunea colegilor, au solicitat o creștere salarială majoră și bonusuri suplimentare: curent gratuit 300 kw/angajat și transport gratuit. Nu am avut timp să reacționez pentru că s-au ridicat și au plecat. Aș fi preferat să continuăm negocierile și să ajungem la un acord comun”, a declarat managerul Termoficare, Stănel Necula, pentru Bihon.ro.
De 30 de ore la lucru
Pentru că nu a avut cine să îi înlocuiască, muncitorii care au intrat joi în schimbul de dimineața se află încă în centrală. Aceștia sunt obligați prin fișa postului să nu își părăsească locul de muncă până ce nu sunt înlocuiți de următorul schimb.
„Sper ca o parte din cei care sunt în stradă să înțeleagă că și colegii lor lucrează de 30 de ore și trebuie înlocuiție. Aceștia s-au odihnit cu rândul azi noapte”, declară Necula.
Protestatarii din stradă precizează însă că mențin legătura cu cei „blocați” la lucru și că aceștia sunt de partea lor. Ne-au transmis să continuăm protestul pentru că ei nu ne vor preda schimbul.
„O situație de criză”
Referitor la cerințele angajaților, managerul Termoficare afirmă că acestea nu pot fi îndeplinite toate pentru că nu sunt prevăzute pe buget. „Putem vorbi despre niște corecții financiare, acolo unde este cazul. Niște reglaje au fost făcute odată cu creșterea salariului minim pe economie, iar contractele urmează să ajungă la muncitori pentru fi semnate, în următoarele zile”.
Dacă muncitorii continuă să refuze să își exercite schimbul vor fi oprite o parte din instalații, însă Necula asigură că cetățenii Oradiei nu vor fi afectați. „Cazanul C1 si turbina T1, cele mai mari consumatoare de resurse umane, vor fi oprite. Nu este o chestiune care să afecteze populația deoarece vom crește presiunea pe CAF-urile din centrala nouă.
Spun că refuză să intre în locul celor de la schimbul doi, iar conducerea i-a informat că, în caz că refuzul lor se prelungește, la ora 16:00 se va opri centrala. ”Ultimul mesaj pe care ni l-au transmis e că dacă noi nu intrăm până la ora 4, opresc centrala. Am zis, opriți-o, foarte bine!”, spune Cornel Fofiu, unul dintre protestatari.
Oamenii au aflat zvonuri că ar urma reduceri de personal dar nimeni din conducere nu s-a așezat la discuții cu ei să le confirme sau să le infirme. În plus, oamenii au mai auzit și zvonul că urmează să li se taie din venituri, banii aferenți sporului de noapte.
”La nivel de zvonuri știm, dar se vorbește că vor fi toate acestea”, spune și Hallo Ștefan.
Ținta predilectă a prostestatarilor este Stănel Necula, managerul Termoficare SA, căruia îi impută lipsa unei minime comunicări dar și faptul că a rupt soietatea de termoficre în două: cei din secțiile de distribuție și facturare, de pe strada Jean Calvin, pe care i-a sfătuit să nu se amestece cu nemulțumiții din Centrală.
Cei din fața CET-ului susțin că, deși cu zeci de ani vechime în acest domeniu, au ajuns să aibă salarii mai mici sau egale cu ale necalificaților de la salubrizarea stradală, adică în jur de 1.400 – 1.600 de lei pe lună. ”Noi conducem turbinele, motoare de avion, și avem salariul unei femei de serviciu”, spune un alt prostestatar.
Revoltații l-au pomenit și pe primarul Ilie Bolojan, ca proptă politică liberală pentru managerul Necula.
Conducerea Termoficare SA a invitat o delegație a protestatarilor la discuții la sediul din Centru, la ora 14:00. Oamenii spun că, pe fondul lipsei totale de încredere, îl așteaptă pe Necula în fața lor, la discuții.
Intoxicare sindicală?
Directorul Stănel Necula neagă existența vreunui conflict deschis cu angajații din centrală. ”Eu nu am avut nicio discutie cu oamenii, mi s-a transmis prin inginerul șef de producție că vor să vorbească cu mine pe probleme de salarizare. I-am invitat să faca o delegatie, am verificat cand sunt disponibil și i-am invitat la 2. Văd că nu au venit”, spune Necula.
Acesta s-a arătat deranjat, spunând că are ”semnale din CET ca nu i-au lasat nici pe ceilalti sa intre la ora 2 in productie”.
”Nu exista azi vreo problemă de legalitate sa ne o reprosam. Nu avem nicio solicitare scrisă e creștere de salariu, oricum, nu avem obligatia aceasta. Sa vina Necula in strada!, asta nu functioneaza”, zice directorul, care crede că nu are niciun rost să iasa la discuții cu protestatarii.
Față de nemultumirile concrete ale oamenilor, Necula spune că nu este devărat ca urmează reduceri de salarii, ”se va respecta tot ce e trecut in contractul de muncă. Iniginerul sef a propus cresterea organigramei cu 10 persoane, chiar, pentru că sunt foarte multi pensionari care se vor retrage”.
”Nu s-a discutat nicio secunda despre diminuari de salarii, este o intoxicare a fostilor lideri de sindicat din Eletrocentrale SA”, crede Necula.
Acesta inisită că, în cazul în care oamenii nu intră la muncă, este posibil să se oprească o parte dintre instalații, dar nu toată centrala. Despre protestul de la ușa CET-ului, spune că oamenii ”ilegal sunt și organizati acum, daca nu cumva vrem sa ii spunem protest spontan”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!