ACTUALIZARE: În cursul după-amiezii de vineri, Tribunalul Bihor a anunțat că sprijină protestul spontan al grefierilor.
„Aspectele semnalate de aceștia privesc întregul sistem judiciar și anume neplata integrală a drepturilor salariale pe o perioadă de mai multe luni, precum și nealocarea fondurilor bănești necesare pentru achitarea acestora și a drepturilor salariale restante”, se arată într-o informare a instanței.
Peste 150 de grefieri și funcționari din personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor care își desfășoară activitatea în Palatul de Justiție din Oradea au ieșit în stradă, după ce în această lună au primit doar o parte din salarii. Ei sunt nemulțumiți și de faptul că nu li s-au achitat drepturile salariale restante, scadente în 2023 și câștigate prin hotărâri judecătorești definitive.
Salarii cu până la 30% mai mici
Grefierii și personalul auxiliar au ieșit în fața Palatului de Justiție din Oradea în jurul orei 10:30, iar protestul s-a întins pe durata a două ore. Activitatea instanțelor a fost astfel suspendată în acest interval, însă fără a fi afectate ședințele de judecată, a explicat Daniela Cociubei, vicepreședinta Asociației Grefierilor din România și a filialei din Oradea a Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial.
[eadvert]
Acțiunea vine după ce pe fluturașii de salariu emiși în această lună au fost trecute sume cu 20-30% mai mici decât în mod obișnuit. ”E vorba despre salariile pe noiembrie, pe care noi le încasăm acum. Nu e normal să se întâmple așa ceva. E o lună cu cheltuieli mari pentru fiecare persoană, iar nouă ni se transmite că nu sunt bani pentru plata integrală a salariilor”, spune un grefier.
Cu o zi înainte, președintele Sindicatului Dicasterial, Cătălin Trăistaru, a participat la o întâlnire cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, care i-a transmis că ministerul pe care îl conduce ”nu are bani să asigure nici plata salariilor integrale si nici plata restantelor scadente în anul 2023”. În plus, cele două hotărâri de Guvern pentru suplimentarea bugetului Înaltei Curți și a Parchetului general nu vor fi adoptate din lipsa fondurilor, a mai aflat președintele sindicaliștilor Dicasterial.
„Guvernul nu-și respectă propriile angajamente”
În această situație, grefierii au acuzat nerespectarea de către Guvern a hotărârilor judecătorești definitive referitoare la plata drepturilor salariale restante și neachitarea integrală a salariilor acordate prin acte administrative emise în acest an.
”Grefierii și judecătorii fac eforturi pentru a asigura buna desfășurare a actului de justiție, dar Guvernul nu-și respectă propriile angajamente”, susține grefiera Daniela Cociubei.
„Nouă nu ni se plătesc orele suplimentare. De exemplu, colegii de pe penal vin la arestări în afara orelor de program și nu li se decontează transportul. Iar acum ni se taie și din salarii”, spune, revoltată, o grefieră.
”Suntem prima categorie de bugetari cărora li se taie din salarii, iar de plata restanțelor câștigate definitiv în instanță, nici vorbă – ni se spune că nu sunt bani . Și atunci stai și te întrebi: dacă Guvernul nu respectă hotărâri judecătorești definitive, cum să-i ceri unui om simplu să o facă”, a remarcat altă grefieră.
Grefierii și personalul auxiliar din justiție au mai solicitat plata integrală a salariilor înaintea oricăror obligații bănești ale angajatorilor. În plus, au cerut cuprinderea în bugetul pe 2024 a sumelor necesare pentru achitarea integrală a salariilor recunoscute prin hotărâri judecătorești definitive și acordate prin acte administrative emise în 2023, dar și pentru plata drepturilor restante aferente lunilor aprilie – octombrie 2023.
Proteste de acest fel au avut loc în toate instanțele din Bihor, iar în urma acestora reprezentanții Dicasterial au cerut o întâlnire de urgență cu premierul Marcel Ciolacu. Grefierii au anunțat că, în cazul în care situația nu își va găsi rezolvare, vor continua protestele și săptămâna viitoare.
Trimite articolul
XSarmanii bogatii… Aia de la banda din mediu privat ce va tin pe voi “bugetarii” ce sa mai zica?
-
Cât o s-o mai țineți cu ”ăștia din mediul privat”? Și bugetarii pe care îi tot desconsiderați muncesc pentru salariu. Sursa banilor e diferită, dar de muncit, se muncește și la stat. Știți cât ia un grefier sau ce muncă depune, pentru a-l putea critica? Hai s-o terminăm cu analizele astea după ureche.
-
Știu și știm foarte bine cât se lucrează și la stat (și,cu siguranță,și cât lucrează un grefier comparativ cu un angajat la privat,angajat care nu are nici salariul grefierului si nici macar timp sa-și sune copilul sa vadă dacă a ajuns acasă de la scoală).Asa ca nu toți facem analize după ureche,dar nici nu mai suntem de acord cu tot felul de privilegii nemeritate.
-
Pai e o “mica” diferenta intre stat si privat. La privat, daca nu ai ceva sindicat, esti pe cont propriu, nu exista greva.
Si e perfect normal, asta inseamna piata libera. Nu-ti convine salariul sau ceva – ai plecat la alta firma. Daca firma aia la care ai fost chiar are salarii mici, nu mai vine nimeni la ea si da faliment, simplu.
Asa ar fi logic sa fie si la stat, nu-ti convine salariu de judecator, politist, etc – pleci. Daca pleaca toti si nimeni nu e tentat – asta e, statul trebuie sa mareasca salariile, nu le mareste ca nu-ti convine tie sau mie… cum ar fi ca toti sa facem greva?
-
-
Cu ce ii tin? Cei de la banda au salariul minim pe economie, deci taxele la stat sunt f mici. Cei din structurile bugetare platesc taxele integral pt ca nu au salarii la negru sau la grii. Deci, cine tine pe cine????
-
Comentariul asta e o gluma? 4,5 milioane de angajati din mediul privat care “tin” in spate: 1,2 milioane la stat + 4,7 pensionari + populatie inactiva (gen t*gani pe ajutoare sociale, sau cazuri care chiar merita ajutoare sociale). Tu pe ce planeta traiesti!
-
Tu auzi ce vorbesti? Procentual, cei cu salarii mici nu platesc mai putin decat restul, si chiar daca e salar minim, se aduna rapid. Iar legat de bugetarii care platesc taxe, nu puteai sa zici prostie mai mare. Bugetarul nu produce nimic, deci nu are din ce sa plateasca taxe, ci doar se imparte pe ce ia de la privat, deci ce ne spui tu e doar ca jumatate din ce iei tu (stim ca esti bugetar/a) de la privat merg la stat in loc de buzunarul tau.
-
Esti cretin(a). Pai iei de la stat si dai la stat o parte. Privatul ia din privat si da o maaare parte la stat. Deci cine 3 profitabil?
-
Mergeti la banda in parcul industrial. Acolo primiti salariu intreg luna de luna. Hai sictir cu toate cacaturile voastre
Mediul privat va asteapta!
ce greva?…vinerea?…in plin decembrie?…dom le, nu e drept sa faci greva in timpul liber, ei sunt liberi pana in februarie, iar vara doua luni juma…adevarata blasfemie…poate nu ar fi rau sa stie ca, de exemplu, in finlanda orice proces se termina intr o luna…aici intr o luna nu apuca nici sa scrie pe portal ca ai proces…nici unu nu pleaca fara 7-8000 de lei…sa va vad cu protestutul in fata la lidl sau lotus ca si casieri pana la 10 seara cu 1ianuarie si 24 decembrie liber
-
In Finlanda un divort dureaza 6 luni, ce gluma buna.
-
te ai ras bine?
-
Hiadeti in mediu privat sa vedeti cum o sa faceti si o sa taceti 😉 ca sa platiti pentru toti puturosii care umfla numarul de bugetari.
dacă ai băut cerneala, ai ajuns la banda, ghinion
Ce vreti ma parazitilor cu pensie speciala? Iar vreti bani?
La privat la unii nu s-a majorat de mai bine de 13 ani. Nu va mai plangeti degeaba
Parazitii speciali cu privilegii si salarii nesimtite inca au tupeu sa iasa pt salar cand la privat s-au redus salariile cu 600 lei.
Boss, ce fetze aveti. Sugaci din bani publici. Pensii speciale.
5000-7000 de lei pe luna sunt bani putini ? Nici pensia nu va fi mai mai mica. nu va mai chinuiti acolo, n-are rost. va asteapta privatii sa trageti la banda in trei schimburisau doua de cate 12 ore pe salariul minim pe economie, iar la batranete o sa aveti si pensia tot minima pe economie. eu zic sa fiti multumiti ca sunteti niste baftosi. nu stiu cum v-ati angajat acolo, dar privatii de abia astepata dupa voi,sa va bage la banda.
luati-va gandul de la 2 mii de euro in sus pe luna. banii aia sunt doar pt sefii vostri. si pensiile tot asa